ESENCIJALNO I COOL

[FOTO/VIDEO] Dacia okreće novi list: Nazočili smo svjetskoj premijeri koncepta Manifesto

17.09.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Konceptno terensko vozilo Manifesto je 'laboratorij' na četiri kotača za testiranje inovativnih rješenja, a neke od njegovih revolucionarnih značajki ugrađivat će se u buduće serijske modele marke Dacia

Renault Grupa je 14. siječnja 2021. godine predstavila Renaulution, novi korporativni strateški plan za svaku marku u okviru grupacije. Cilj za marku Dacia bio je jasan: postati sinonim za pristupačnu mobilnost i potvrditi svoj status esencijalne marke. Dvadeset mjeseci poslije Dacia je potpuno spremna i s nestrpljenjem čeka započeti novo poglavlje u svojoj povijesti.

Početak novog poglavlja na simboličan je način obilježen na danima marke Dacia – događanju na kojem se okupilo više stotina međunarodnih novinara, a koje se održalo od 13. do 15. rujna 2021. u Le Bourgetu, pokraj Pariza. U praksi, novo se poglavlje temelji na potvrđivanju triju vrijednosti koje će biti okosnica Dacijina djelovanja i dizajna proizvoda u nadolazećim godinama.

Takav cilj i vizija posebno su opravdani brojnim uspjesima marke: Dacia je u 18 godina prodala 7,5 milijuna vozila i postala treća najprodavanija marka na tržištu privatnih kupaca u Europi. Marka sada predstavlja suvremenu viziju automobila koju jednostavni kupci, kojih je svakim danom sve više, posebno cijene. Riječ je o kupcima koji svoj novac troše pametno, željni su slobode i jednostavnih užitaka te izbjegavaju prekomjernu potrošnju.

Marka je odlučila poraditi na svojoj privlačnosti i poželjnosti i pritom zadržati najbolji omjer cijene i kvalitete. Kako bi u tome uspjela, posljednjih je mjeseci mijenjala svoj vizualni identitet, logotip, izgled prodajnih salona, dizajn i boje. Tako smo vidjeli i doista jedinstven primjer u autoindustriji: svi modeli marke Dacia su osvanula istovremeno s novim vizualnim identitetom prednje maske. Da to i nije bio malen posao govori podatak da je riječ o istovremenom rebrandingu čak šest Dacijinih modela: Sandero, Logan, Duster, Jogger, Sandero Stepway i Spring. Osim toga vidjeli smo još jednom konceptni automobil, robustni konceptni SUV Bigster, koji bi na tržište trebao stići u proizvodnom obliku 2024.

Osim toga vaš je novinar i osobno popričao s glavnim direktorom marke Dacia, Denisom Le Votom, koji je rekao: 'Dacia iz godine u godinu privlači nove kupce koji traže ono što je u današnjem svijetu možda i najcjenjenije: esencijalno. Novi kupci teže razumnom i odgovornom društvu, a veže ih i drugačiji pogled na automobile. Automobili koji privlače svojim sadržajem, udobnošću, izgledom i koji su povrh toga najpristupačniji. To je Dacia! Samo ono što je doista važno, bez jeftinih trikova i pretjeranih troškova dizajna.'

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i stavu koji ide ukorak s vremenom, marka Dacia bolje no ikad odgovara na potrebe društva te je spremna istražiti nova područja i oplemeniti C-segment vrijednostima i kvalitetama koje su joj donijele uspjeh u B-segmentu.

Konceptni automobil Manifesto

Dacia je terenskim vozilom Manifesto u obliku koncepta, koji je imao i svoju svjetsku premijeru na danima marke, još jednom dokazala da joj nema premca kada je riječ o esencijalnim, cool, robusnim, pristupačnim i ekološki učinkovitim automobilima. Novi koncept sredstvo je za testiranje inovativnih rješenja. K tome je povezan s prirodom, ekološki prihvatljiv i bogat revolucionarnim značajkama koje će u budućnosti zaživjeti i u Dacijinim serijskim modelima.

No nije riječ o prototipu nekog budućeg modela. Dacia ovim konceptom poručuje svojim kupcima, sve sklonijima boravku u prirodi, da namjerava ostati uz njih te da radi na povećanju vrijednosti i kvaliteta koje njezina vozila čine tako uspješnima.

Esencijalan i cool

Konceptni automobil Manifesto mijenja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije i autentičnije iskustvo. Putnici su u izravnom doticaju s okolišem, što znači da na vozilu nema vrata, prozora ni vjetrobranskog stakla. Uronjeni ste u prirodu. A kada uživate u aktivnostima na otvorenom, ništa se ne može mjeriti s praktičnošću radne plohe koja zamjenjuje poklopac prtljažnika.

Putnici se osjećaju povezanijima s prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu s vanjskim svijetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, učinkovit i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device (hrv. Ponesi svoj uređaj) omogućuje putnicima da u potpunosti integriraju svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računalom. Taj je sustav već dostupan u nekoliko modela marke te će se nastaviti razvijati u budućnosti.

Konceptni automobil Manifesto uvodi još jednu revolucionarnu značajku koja će se ugrađivati u buduće modele: YouClip, krajnje jednostavan sustav za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme.

A budući da kod Dacije 'cool' i 'praktično' često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svjetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svjetiljka. Jer zašto biste imali dva svjetla, kada vam jedno pruža sasvim dostatno osvjetljenje?

Robustan i stvoren za aktivnosti na otvorenom

Dacijina vozila poznata su po izdržljivosti i pouzdanosti. Duster, Jogger i Sandero Stepway samo su neki od modela na koje kupci željni pustolovina itekako mogu računati. Koncept Manifesto tu ne staje, već ide korak dalje te se pozicionira kao posrednik između ljudi i prirode.

Konceptni automobil Manifesto ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sve kotače, izdašan razmak od tla, velike kotače i karoseriju koja odolijeva i najzahtjevnijim terenima.

Osim toga je vodootporan: njegova se unutrašnjost može očistiti mlazom vode. Odvojivi pokrovi sjedala u trenu se pretvaraju u vreće za spavanje.

Konceptni automobil Manifesto: krovni nosač Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, budući da se njihove prečke mogu konfigurirati na različite načine. (Dacia se već uzdigla iznad svih svojim inovativnim modularnim krovnim nosačima za Sandero Stepway i Jogger, koji će uskoro postati dostupni i za Duster).

Namjenska i uklonjiva baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući konceptno vozilo Manifesto u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

Ekološki osviješteno i pametno vozilo

Marka ovim konceptom predstavlja viziju vozila s minimalnim okolišnim otiskom. Kompaktan je i lagan pa troši manje energije. Takvi napori za postizanjem učinkovitosti sežu u daleku prošlost Dacije. Jogger je, na primjer, 300 kg lakši od konkurentnih sedmerosjeda.

Veliki dio karoserije koncepta Manifesto izrađen je od recikliranog materijala Starkle® s 'pjegastim' efektom, proizvedenog od obrađenih polimera.

U unutrašnjosti su također upotrijebljeni prirodni materijali, kao što je plutena obloga armaturne ploče. Ukrasni kromirani umetci nisu upotrijebljeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijim modelima.

Bezzračne gume ovog koncepta još su jedna inovativna značajka čiji je cilj zaštita okoliša, a u konačnici i ušteda. Njihovo je temeljno načelo trajnost: te su gume neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo.

'U Daciji volimo stajati čvrsto na zemlji. U razvoju i istraživanju novih ideja nismo se željeli ograničiti na 3D simulacije, već ih djelomično realizirati i vidjeti kako izgledaju u stvarnosti! Osim što je dizajnerski predmet, konceptni automobil Manifesto utjelovljuje našu viziju i objedinjuje brojne inovacije – poneke su ekstremne kad govorimo o njihovoj provedbi, ali i dalje ostaju pristupačne kupcima. A poneke će zaživjeti u budućim modelima marke Dacia', David Durand, direktor Dacijina Odjela za dizajn.

Konceptni automobil Manifesto: prijenosna baterija Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

'Želimo ponuditi čitav niz proizvoda koji naglašavaju obećanje naše marke, što znači da ćemo se usredotočiti na ono što je kupcima doista bitno u vozilu i prilagoditi modele aktivnostima na otvorenom. Osim na modelima, trenutačno radimo na inovativnim značajkama koje bolje odgovaraju potrebama i životnom stilu naših kupaca. Konceptni automobil Manifesto pritom nam služi kao laboratorij za testiranje i razradu novih ideja. Inačica koju danas vidite nastavit će se razvijati usporedno s našim istraživanjima. Stoga ne propustite naše buduće modele: bit će još pametniji, još prilagođeniji aktivnostima na otvorenom i još više Dacia!' , Lionel Jaillet, predsjednik Odjela za performanse proizvoda, Dacia.

Esencijalno i cool

U posljednjih 18 godina Dacia je svojim kupcima nudila ono što im je zbilja neophodno i s vremenom dokazala da je sve više od toga – suvišno.

Naravno, definicija neophodnog s vremenom se mijenja. Uzmimo za primjer klima-uređaj koji prije 18 godina nije bio neizostavna oprema u vozilu, no danas jest. Nasuprot tome, čemu postavljati dva ili tri zaslona u automobil kada postoji brz i pametan način za uparivanje vlasnikova pametnog telefona s vozilom, primjerice uz pomoć sustava Dacia Media Control koji obuhvaća sve najvažnije značajke?

Esencijalno ne znači da je nešto rudimentarno ili siromašno. Dacia je sada pametnija, kreativnija i privlačnija. Posebice u pogledu praktičnih obilježja kao što su revolucionarni sustav Media Control i modularni krovni nosači koji zamjenjuju tradicionalni model nosača (dostupan opcijski), ali i dizajna koji je sada još više coo i pritom ne košta više.

Dacia će sutra poduzeti novi kreativni iskorak i predstaviti značajku za pametne telefone koja predlaže vremena i mjesta za uzimanje pauze od vožnje. Ta nova značajka razvijena je u suradnji Dacijinih timova i timova uključenih u razvoj sustava Software République, među kojima je i Renault Grupa.

Pouzdanost i izdržljivost Dacijin su recept za uspjeh, a vjernost kupaca to najbolje dokazuje: vlasnici Dacije u Francuskoj ostaju vjerni svojem vozilu u prosjeku 8 godina, a 60 posto njih se pri kupnji novog vozila ponovno odlučuje za Daciju. Dacia nudi i najbolji omjer cijene i kvalitete: preprodajna vrijednost rabljenog vozila u prosjeku je 10 puta veća od prosječne cijene vozila nespecijaliziranih proizvođača.

Budući da su robusna i pouzdana, vozila marke Dacia idealna su za aktivnosti na otvorenom (kojima u slobodno vrijeme pribjegava sve veći broj kupaca), ali i za profesionalnu upotrebu.

Dacia će sutra poduzeti novi korak kako bi se uskladila s kretanjima na tržištu te će osnažiti svoju ponudu vozila dizajniranih posebno za terensku vožnju. Marka će nastaviti nuditi pogone na sve kotače i opremu za aktivnosti na otvorenom, uključujući komplet koji će biti dostupan od 2023., a koji će omogućiti postavljanje dvostrukog ležaja u Joggeru u samo nekoliko minuta, i to bez zakrčivanja prostora prtljažnika. Četveročlana obitelj čak će moći postaviti šator iznad putničke kabine kako bi povećala životni prostor.

  • +127
Dacia okreće novi list: Bili smo danima marke Izvor: Promo fotografije / Autor: Joris CLERC

Ekološki i pametno: manji troškovi i veća ekološka osviještenost

Dacia teži preklapanju pojedinačnih i kolektivnih interesa. Umjesto da razvija nove tehnologije, radije upotrebljava iskušane i dokazane tehnologije koje štede novac. Primjer je toga postojeća platforma CMF-B. Povrh toga ne ugrađuje suvišnu tehnologiju i estetske dodatke u svoja vozila pa su ona lakša i troše manje, čime su na dobitku i vozači i planet. Jogger je, primjerice, 300 kg lakši od konkurentnih sedmerosjeda.

Široka primjena recikliranih materijala još je jedan u nizu Dacijinih prioriteta. Uzmimo za primjer Duster u kojem je čak 12 posto upotrijebljenih plastičnih dijelova reciklirano – što premašuje prosječnu upotrebu recikliranih dijelova u novim vozilima za europsko tržište. Tu se, ponovno, susreću interesi kupaca i našeg planeta.

Dacia će sutra poduzeti novi korak i povećati udjel reciklirane plastike u svojim modelima. Cilj je doseći 20 posto reciklirane plastike u novoj generaciji Dustera. U tu će se svrhu reciklirani dijelovi upotrebljavati za izradu kako skrivenih dijelova vozila (što je danas čest slučaj) tako i onih vidljivih (što se danas rjeđe susreće).

Starkle®: ekološki prihvatljiva, robusna, elegantna i reciklirana plastična masa Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Marka je reciklirane dijelove najprije upotrijebila za izradu zaštite podvozja ispod prednjeg odbojnika Sandera Stepway, a sada ide korak dalje te upotrebljava novi materijal koji su posebno prilagodili inženjeri marke – Starkle®: ekološki prihvatljivu, robusnu, elegantnu i recikliranu plastičnu masu.

Besprijekorno korisničko iskustvo

Novo poglavlje u povijesti marke uključuje postupnu promjenu u interakciji marke s kupcima, pružajući im još savršenije i ugodnije iskustvo u vožnji.

Cjelovita je obnova ovog proljeća zahvatila i Dacijine prodajne salone. Novi su izložbeni prostori sada posebno svrhoviti, iznimno fleksibilni, ekološki osviješteni i prilagođeni po razumnoj cijeni. Dacia prepliće fizičko i virtualno iskustvo prodaje pa je za svoje kupce razvila i aplikaciju proširene stvarnosti za pametne telefone.