RENAULUTION

[FOTO/VIDEO] Grupa Renault najavila veliku revoluciju; strateški plan za uspješnu prilagodu promjenama na automobilskom tržištu

14.01.2021 u 17:43

Bionic
Reading

Danas smo prvi put uživo mogli vidjeti nekoliko novih koncepata, kao što su novi Renault 5, Dacia Bigster, Lada Niva Vision i Mobilize EZ-1 prototype, ali i novi F1 bolid Alpine za sezonu 2021

Danas je Grupa Renault imala svoj veliki dan jer je predstavila pravu revoluciju svog poslovanja u bliskoj, ali i dugoročnoj budućnosti. Luca De Meo, glavni direktor Grupe Renault, tako je u svom izlaganju predstavio nekoliko razina poslovanja Grupe. Prije svega, naravno, govorio je o pozicioniranju noseće marke Renault unutar Grupe Renault. Uslijedilo je izlaganje o markama Dacia i Lada, koje će u budućnosti biti blisko povezane, no obje će marke i dalje nositi svoja imena.

Potom je uslijedila prava poslastica za sve one koji prate Formulu 1, jer je novi direktor Alpine Formula 1 Teama, do ove godine poznatog pod nazivom Renault, javnosti prvi put pokazao uživo kako će izgledati bolid nove-stare F1 ekipe. Cijela prezentacija je završila s predstavljanjem nove marke posvećene mobilnosti i uslugama opskrbe energijom: MØBILIZE.

Nakon odobrenja Upravnog odbora društva, Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault, danas predstavlja 'Renaulution', novi strateški plan čiji je cilj preusmjeriti strategiju Grupe s povećanja obujma prodaje na povećanje vrijednosti.

Strateški plan Grupe Renault strukturiran je u tri faze koje će se provoditi istodobno:

  • Faza oporavka pod nazivom 'Resurrection' provodit će se do 2023. i biti usmjerena na povećanje prihoda i profita.
  • Faza obnove pod nazivom 'Renovation' trajat će do 2025. i biti posvećena obnovi i širenju ponude vozila s ciljem povećanja profitabilnosti.
  • Faza pod nazivom 'Revolution' označit će zaokret poslovnog modela prema tehnologiji, energetskim rješenjima i mobilnosti. Grupa Renault na taj način želi zauzeti prvo mjesto u vrijednosnom lancu novih oblika mobilnosti.

Strateški plan Renaulution obnovit će konkurentnost Grupe na sljedeći način:

  • strateški plan za 2022. otići će korak dalje; inženjerski i proizvodni postupci prilagodit će se s ciljem da se poveća učinkovitost, smanje fiksni i optimiziraju varijabilni troškovi na svjetskom tržištu
  • skorištavanjem industrijskih resursa Grupe i njezina statusa predvodnika na tržištu električnih vozila u Europi
  • oslanjanjem na Alijansu da bi se unaprijedila proizvodnja, poslovanje i tehnološka pokrivenost
  • ubrzanim razvojem usluga mobilnosti, energetske opskrbe i podatkovnih usluga
  • povećanjem profitabilnosti kroz četiri zasebne poslovne jedinice koje se temelje na snažnim markama i okrenute su kupcima i tržištima.

Za provedbu tog plana zadužena je nova organizacija: različite organizacijske jedinice, s odjelom za inženjering na čelu, odgovorne su za praćenje konkurentnosti, troškova i smanjenje vremena potrebnog za dolazak proizvoda na tržište. Punokrvne marke s jasnom vizijom upravljat će svojom profitabilnošću.

U skladu s organizacijom koja se temelji na vrijednosti, društvo više neće mjeriti svoj uspjeh tržišnim udjelima i obujmom prodaje, već kroz profitabilnost, stvaranje novčanih tokova i učinkovitost ulaganja.

Grupa je postavila nove financijske ciljeve:

• do 2023. godine nastoji ostvariti više od 3 posto svoje operativne marže, što je oko 3 milijarde eura kumulativnog operativnog slobodnog novčanog toka u automobilskoj industriji (2021. – 2023.), kao i smanjiti ulaganja (Istraživanje i razvoj i kapitalni izdatci) na oko 8 posto prihoda

• Grupa nastoji do 2025. godine ostvariti operativnu maržu od najmanje 5 posto, oko 6 milijardi eura kumulativnog operativnog slobodnog novčanog toka (2021. – 2025.) i optimizaciju povrata uloženog kapitala (ROCE) za najmanje 15 postotnih bodova u odnosu na 2019.

Strateški plan Renaulution osigurat će održivu profitabilnost Grupe i istodobno joj pomoći da postigne ugljičnu neutralnost u Europi do 2050.

Luca De Meo, glavni direktor Grupe Renault, izjavio je: 'Renaulution stavlja naglasak na povećanje vrijednosti u odnosu na rast obujma prodaje. Nije samo riječ o zaokretu poslovanja, već o temeljitoj preobrazbi čitavog poslovnog modela. Postavili smo sigurne i pouzdane temelje za provedbu naše strategije. Odredili smo novi pravac svojih aktivnosti počevši s odjelom za inženjering, prilagodili smo obujam svojeg poslovanja kada je to bilo potrebno i preraspodijelili svoje resurse na proizvode i tehnologije s velikim potencijalom. To je potaknulo učinkovitost iz koje će proizaći ponuda tehnološki nabijenih, elektrificiranih i konkurentnih vozila. Na taj ćemo način osnažiti prednosti svojih marki koje djeluju na jasno definiranim područjima i koje su odgovorne za vlastitu profitabilnost i osiguravanje zadovoljstva kupaca. Umjesto proizvođača automobila koji surađuje s tehnološkim tvrtkama, postat ćemo tehnološka tvrtka specijalizirana za automobile. Do 2030. godine nastojimo ostvariti najmanje 20 posto prihoda od pružanja usluga mobilnosti, energetske opskrbe i podatkovnih usluga.

Do tog ćemo cilja doći postupno, oslanjajući se na prednosti Grupe, na stručnost i predanost njezinih zaposlenika. Renaulution je interni strateški plan koji ćemo provesti upravo onako kako smo ga i stvorili: zajednički.'

Strateški plan Renaulution sastoji se od sljedećih ključnih točaka:

  1. Ubrzana optimizacija učinkovitosti poslovnih jedinica koje će biti zadužene za praćenje konkurentnosti, troškova, vremena potrebnog za razvoj proizvoda i njihova plasiranja na tržište.
  • Učinkovitost inženjerskih i proizvodnih postupaka, optimizacija brzine i dostignuća kroz suradnju s Alijansom:

- Smanjenje broja platformi u uporabi sa 6 na 3 (80 posto ukupno proizvedenih vozila temeljit će se na tri Alijansine platforme) i motora (s 8 na 4 linije motora).

- Svi budući modeli u koje se ugrađuju postojeće platforme bit će predstavljeni tržištu za manje od 3 godine.

- Smanjenje proizvodnje s 4 milijuna primjeraka vozila (2019.) na 3,1 milijun primjeraka vozila od 2025. (Harbour standard)

- Optimizacija učinkovitosti u odnosu s dobavljačima

  • Međunarodna prisutnost grupe Steer prema poslovanju s visoko profitabilnim maržama: prvenstveno u Latinskoj Americi, Indiji i Koreji, uz istodobno povećanje naše konkurentnosti u Španjolskoj, Maroku, Rumunjskoj, Turskoj te ostvarivanje još snažnije sinergije s Rusijom.

- Stroga kontrola troškova:

- Smanjenje fiksnih troškova Strateški plan za 2022. godinu već je ostvaren i produljen do 2023. Cilj je smanjiti troškove za 2,5 milijardi eura i 3 milijarde eura do 2025. (uključujući varijabilizaciju fiksnih troškova)

- Varijabilizacija troškova: 600 eura niži troškovi po vozilu do 2023.

- Smanjenje ulaganja (Istraživanje i razvoj i kapitalni izdatci) za oko 10 posto prihoda do ispod 8 posto do 2025.

Svi ti napori osnažit će otpornost Grupe i smanjiti prag rentabilnosti za 30 posto do 2023.

2. Četiri poslovne jedinice sa snažnim identitetom i ulogama. Ovaj novi model stvorit će uravnoteženiji i profitabilniji portfelj proizvoda koji uključuje 24 predstavljanja do 2025. godine. Polovica modela bit će predstavljena u segmentima C i D, a bit će predstavljeno i najmanje 10 posve električnih modela.

Ova nova organizacija temeljena na povećanju vrijednosti i jačanju proizvodne ofenzive potaknut će bolje cijene i bogatiju ponudu.

Renaultov 'Novi val'

Renault je na predstavljanju strateškog plana 'Renaulution' (naziv izveden iz Renaulta i termina revolucija) otkrio svoju strategiju za narednih pet godina i dalje. Taj je strateški plan važan kako bi se marka uspješno prilagodila promjenama na automobilskom tržištu. 'Novim valom' Renault unosi suvremenost u automobilsku industriju, pozicionirajući se kao tehnološka i uslužna marka koja se temelji na čistoj energiji. Renault namjerava zadržati vodeći položaj u energetskoj tranziciji ponudom elektrificiranih modela i modela pogonjenih na vodik, a sve kako bi proizveo najekološkija vozila u Europi do 2025. Kada je riječ o tehnologiji, marka će se osloniti na 'Software République', otvoreni ekosustav posvećen razvoju programskih rješenja, podatkovnih usluga, kibernetičke sigurnosti i mikroelektronike što će omogućiti implementaciju još povezanijih usluga u Renaultova vozila. Vrijednost vozila dodatno će povećati bolja distribucija u korist C-segmenta, razvoj najnaprednijih tehnologija i novih poslovnih prilika.

Ključni argumenti koji potkrepljuju Renaultova nastojanja

Inovacija je u srcu marke već 120 godina. Marka ima veliku prednost da ostvari svoju ambiciju i utjelovi 'Novi val' u automobilskoj industriji. Velika stručnost u području električne mobilnosti i usluga te više od 300.000 prodanih vozila Renault već više od deset godina čine predvodnikom na europskom tržištu električnih automobila. Renault je također stvorio E-TECH, hibridnu tehnologiju tijekom čijeg je razvoja prijavljeno više od 150 patenata i koja se temelji na iskustvu marke u Formuli 1 i razvoju električnih vozila. Software Factory okuplja više od 1000 inženjera specijaliziranih za razvoj programskih rješenja, podatkovnih usluga i usluga na oblaku, a kojima će se uskoro pridružiti brojni drugi. Jedinstveni pogon Re-Factory u Flinsu prva je europska tvornica posvećena kružnom gospodarstvu automobila, a ujedno i odraz Renaultove suvremenosti. No sve je to tek početak.

'U Renaultu se prilagođavamo novim promjenama i stvaramo svoj 'Novi val'. Sve podređujemo modernizaciji automobilske industrije. Nastojimo se odrediti kao marka koja se temelji na čistoj energiji i učvrstiti vodeći položaj u području električnih vozila kroz projekt Electro Pole i ulaganje u vodikove tehnologije kako bismo stvorili najekološkija rješenja mobilnosti do 2025. godine. Želimo biti i tehnološka marka kroz stvaranje vlastitih inovacija i u suradnji s platformom Software République, otvorenim ekosustavom koji je posvećen razvoju europske stručnosti u ključnim područjima kao što su podatkovne usluge i kibernetička sigurnost. Tako ćemo ujedno konkurirati kao uslužna marka koja nudi napredne povezane usluge u vozilu i izvan njega. Viziju suvremenosti stvaramo u Francuskoj jer smo kao marka svjesni da naš duh i snaga leže u našim korijenima.

Novi Renault 5 utjelovljuje Novi val: iako je snažno ukorijenjen u prošlosti, on je budućnost koja električnu mobilnost čini privlačnom.' Luca De Meo, glavni direktor Grupe Renault

Tri područja konkurentnosti

Renault će se razviti u:

  • tehnološku marku, s ekosustavom kojim namjerava stvoriti vodećeg proizvođača i opskrbljivača rješenjima mobilnosti nove generacije. Taj ekosustav naziva 'Software République' omogućit će Renaultu, ostalim osnivačima i budućim partnerima razvoj zajedničke stručnosti, okupljanje europskih mozgova i obranu našeg suvereniteta u području ključnih tehnologija, od tzv. big data do elektronike. Usto će Renaultu omogućiti opremanje vozila najnaprednijim sustavima umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti.
  • uslužnu marku, koja pruža najbolja rješenja povezivanja i napredne tehnološke usluge koje će se ugrađivati u naša vozila. Renault će 2022. predstaviti My Link, novi multimedijski sustav s ugrađenim Googleovim rješenjima. Renault će biti prvi proizvođač koji će Googleove usluge ponuditi u serijskim vozilima.

Time što će svakoga dana postajati sve inteligentnija, naša će vozila dobivati na vrijednosti. Usto će imati i dulji životni vijek. Renault će pritom nastojati i izmijeniti potrošački ciklus i generirati vrijednost sve do kraja životnog vijeka vozila, zahvaljujući tvornici Re-Factory u Flinsu u Francuskoj. U toj će se tvornici preraditi više od 100.000 rabljenih vozila godišnje, primjerice, pretvaranjem dizelskih LGV-ova u vozila na pogon na biogoriva ili na struju. Renault ima i veliku prednost kad je riječ o drugom životu ili kraju životnog vijeka baterija. Nadzor nad tim dijelovima vrijednosnog lanca ima potencijal za stvaranje novih poslovnih uporaba i vrijednosti.

  • marku čiste energije, koja postaje predvodnik energetske tranzicije. Revolucionarnom tehnologijom E-TECH izazvat će predvodnike na tržištu hibrida, a razvojem nove obitelji proizvoda temeljenih na električnim platformama CMF-EV i CMF-B EV zadržat će svoj vodeći položaj na tržištu električnih automobila. Marka će ponuditi i električne LGV-ove na vodik. Cilj je ponuditi najekološkiju ponudu vozila na europskom tržištu.

Renault će se potpuno usredotočiti na elektrifikaciju i bogatiju ponudu čišćih pogonskih goriva. Nova paleta modela pomoći će marki vratiti vodeći položaj u C-segmentu i povećati vodstvo u B-segmentu. Do 2025. predstavit ćemo 14 modela (7 električnih i 7 vozila segmenta C/D), a želja nam je da vozila iz viših segmenata do te godine čine 45 posto naše prodaje.

Renault 5 Prototype: Ponovni dolazak kultnog automobila, modernijeg no ikad prije

Duša marke leži u njezinim korijenima. Marka se mora povezati sa svojom poviješću, ali ne smije postati obuzeta njome. Iz nje treba crpiti nadahnuće kako bi pronašla duh najboljih trenutaka svojeg postojanja. To je uloga Renaulta 5 Prototype. Pokazati da će Renault suvremenim pristupom popularnim automobilima koji ispunjavaju zahtjeve kupaca učiniti električni automobil dostupnim cijeloj Europi. Renault 5 Prototype simpatičan je, minijaturan gradski automobil koji jedan od najvećih Renaultovih uspjeha vodi u budućnost u modernom, 100 posto električnom obliku. Žutim prednjim svjetlima zadržao je zabavnu, nestašnu stranu kojom se odupire krizi. Dizajnerski tim Gillesa Vidala nadahnut je kultnim modelom iz Renaultove povijesti, R5, obožavanim diljem svijeta. Renault 5 Prototype preuzima snažna obilježja originalnog dizajna. Suvremen pristup vidljiv je u odabranim materijalima i završnoj obradi, nadahnutim elektronikom, pokućstvom i sportom.

  • +24
Renault 5 Prototype Izvor: Promo fotografije / Autor: Grupa Renault

'Dizajn Renaulta 5 Prototype temelji se na modelu R5, kultnom vozilu iz naše povijesti. Ovaj prototip jednostavno utjelovljuje suvremenost i vozilo je koje ide ukorak s vremenom u kojem živimo: urban je, električan i privlačan.' Gilles Vidal, direktor dizajna za Renault

R5 je prepoznatljiv već na prvi pogled, ali zahvaljujući modernim linijama i površinama s futurističkim detaljima (svjetlima, prednjim krajem...) rezultat je potpuno u skladu s modernim vremenima. Osuvremenjeni stilski elementi originalnog dizajna skrivaju vrlo moderne funkcije: usisnik u poklopcu motora skriva priključak za punjenje, u stražnjim svjetlima kriju se aerodinamična krilca, a svjetla za maglu u odbojniku su dnevna svjetla. Bočna strana, naplatci i stražnji logotip odaju počast originalnoj Petici. Prednji kraj i tekstilni krov preuzet iz svijeta pokućstva odišu francuskim šarmom, nestašnošću i karakterom koji dira u srce. Prednji i stražnji logotip osvijetljeni su i udahnjuju život automobilu. Francuska zastava u retrovizorima jasno daje do znanja da je ovaj automobil osmišljen u Francuskoj, a svjetla u naslonima za glavu i naziv prikazan u malom prozirnom zaslonu na armaturnoj ploči pozivaju vas na vožnju.

Još potpunija Dacia, ali vjerna sebi

Dacia je predstavila svoj petogodišnji plan u okviru strategije Renaulution. Stvaranjem poslovne jedinice Dacia-Lada, Dacia će snažno povećati učinkovitost i konkurentnost svojih proizvoda, a pritom i proširiti ponudu. Predstavljanjem konceptnog vozila Bigster Concept, Dacia širi svoj utjecaj na tržište vozila C-segmenta.

'Dacia ostaje vjerna sebi, stoga nudi pouzdana i autentična vozila koja pametnim kupcima jamče najbolji omjer cijene i kvalitete.' Stvaranjem poslovne jedinice Dacia-Lada u potpunosti ćemo iskoristiti prednosti modularne platforme CMF-B te povećati učinkovitost, konkurentnost, kvalitetu i privlačnost naših proizvoda. Imat ćemo sve što nam je potrebno da markama otvorimo vrata viših segmenata, a u tome će nam posebno pomoći konceptno vozilo Bigster Concept.' Denis Le Vot, glavni direktor marki Dacia i Lada, povodom predstavljanja projekta Renaulution

Robustan poslovni model, jedinstven koliko i učinkovit

Dacia je tijekom posljednjih 15 godina neprestano stvarala suvremena, jednostavna i privlačna vozila. Oslanjajući se na zavidno iskustvo i stručnost, Dacia iskorištava dokazana tehnološka rješenja Grupe Renault i Alijanse Renault Nissan Mitsubishi.

Zahvaljujući optimiziranom modelu distribucije vozila, Dacia se dokazala u 44 zemlje s ukupno 7 milijuna prodanih vozila i brojnim uspješnicama. Sandero i Duster već su niz godina najprodavanije osobno vozilo i SUV na tržištu za privatne kupce u Europi.

Dacia pomno prati trendove među novom generacijom kupaca kako bi uvijek ponudila najbolja rješenja. U želji da osnaži svoju ulogu i ponudi vozila koja istovremeno odgovaraju na potrebe kupaca i kretanja u industriji, Dacia se oslanja na:

  • jednostavan i odmjeren dizajn kako bi se smanjili troškovi razvoja vozila
  • poslovnu jedinicu Dacia-Lada koju podupire globalna automobilska grupacija uz ciljanu tehnološku podršku kako bi se povećao i iskoristio potencijal sinergije unutar poslovne jedinice
  • novu, povoljnu i iznimno fleksibilnu Alijansinu platformu CMF-B koja omogućuje Daciji i Ladi da smanje broj platformi (s 4 na 1) i karoserija (s 18 na 11) u uporabi
  • vozila temeljena na platformi koja podržava alternativne izvore energije i hibridne motore, u skladu s najnovijim propisima i različitim načinima uporabe
  • ponudu konkurentnih vozila koju će ove godine obogatiti novi i suvremeni Sandero, Logan i Dacia Spring, najpristupačniji električni gradski automobil u Europi, dok je za 2025. godinu najavljeno predstavljanje još triju modela
  • proboj u C-segment vozila konceptnim vozilom Bigster Concept

Bigster Concept: Dacia je zakoračila u C-segment s cool terenskim modelom

Vjeran Dacijinu stilu, Bigster Concept prostrano je i robusno vozilo koje je stvoreno za vožnju na otvorenom, prašnjave ceste i otkrivanje nepoznatog. Model utjelovljuje samu srž 4,6-metarskog SUV-a opremljenog samo onim najvažnijim.

Bigster Concept Dacijin je način da C-segment učini pristupačnim većem broju kupaca. Naime, kupcima će biti dostupan po cijeni vozila iz nižeg segmenta.

'Dacia Bigster Concept utjelovljuje evoluciju marke. Esencijalan, cool i pustolovan, dokazuje da i pristupačno vozilo može biti sasvim privlačno. Da u Daciji zaista vjerujemo u to najbolje dokazuje ovaj automobil.' Alejandro Mesonero-Romanos, direktor Dacijina Odjela za dizajn

DNK modela Bigster Concept protkan je snažnim vrijednostima marke; upravo onima koji su Daciji pomogli da zadrži dugogodišnju vjernost kupaca i s vremenom oko sebe stvori krug istinskih ljubitelja: jednostavnost, iskrenost i autentičnost.

Dimenzije modela Dacia Bigster Concept istovremeno su suvremene i bezvremenske. Na prvi pogled daju do znanja da je riječ o robusnom vozilu. Njegove jednostavne linije ulijevaju povjerenje. Nema ničeg obmanjujućeg na njemu. Kupci dobivaju ono što vide.

Izdašne vanjske dimenzije obećanje su iznimno prostrane unutrašnjosti. Svjetlosni potpis u obliku slova Y sada je širi kako bi se naglasila upečatljivost i odvažan stav SUV-a. Tamnozelena boja naglašava pustolovni duh.

Bez suvišne opreme, bez kromiranih umetaka i dodataka u imitaciji aluminija, Bigster Concept originalno je vozilo sazdano na načelima vjerodostojnosti. Zato su, primjerice, vanjske zaštitne obloge izrađene isključivo od reciklirane plastike.

  • +10
Dacia Bigster Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: GREG

Buduća perjanica Dacijine ponude bit će dostupna s pogonom na alternativne izvore energije i hibridnim motorima. Marka na taj način pokazuje da je spremna prilagoditi se novim propisima i očekivanjima svojih kupaca.

Kao što dokazuje Bigster Concept, Dacia svojim kupcima pruža jednostavno, istinsko sredstvo za bijeg u pustolovinu, bez nepotrebnih detalja. Dacia više no ikad utjelovljuje slobodu kretanja i predano radi na ispunjenju temeljnih potreba i želja svojih kupaca. Kupovina s dušom. Dacia: uvijek esencijalna, uvijek privlačnija.

Ekskluzivni sportski automobili marke Alpine predvodnici su inovacija Grupe Renault

Marka Alpine danas je objavila svoje planove za dugoročni rast kao marka Grupe Renault predana razvoju inovativnih, autentičnih i ekskluzivnih sportskih automobila.

Trenutačne aktivnosti odjela Alpine Cars, Renault Sport Cars i Renault Sport Racing bit će objedinjene pod jednim krovom – markom Alpine. Alpine će spojiti kredibilitet autentične marke, specijaliziranu proizvodnju i stručnost u proizvodnji sa značajnim medijskim pokrićem Formule 1. Zajedno postavljaju temelje za stvaranje istinske tržišne vrijednost marke Alpine i podižu je na višu razinu.

Novostvoreno tijelo Alpine bit će automobilska marka nove generacije za strastvene ljubitelje novih tehnologija istančanog ukusa.

Prepoznate prednosti i nove sinergije za nove izazove

Alpine je sinonim za automobilizam u Francuskoj koji je svoj ugled izgradio na temelju brojnih pobjeda tijekom bogate povijesti. To je marka s bogatim nasljeđem i pedigreom. Tvornica u Dieppeu zapošljava vješte stručnjake koji proizvode model A110.

Renault Sport Cars čini tim od 300 zaposlenika, stručnjaka u razvoju sportskih automobila. Oni su zaslužni za legendarne proizvode grupe Renault, kao što su R5 Turbo, Clio V6, Megane RS Trophy i novi Alpine A110.

Renault Sport Racing i F1 momčad s kojom dijeli ime okupljaju 1200 radnika, među kojima su aerodinamičari, mehaničari i inženjeri koji razvijaju automobilističke 'ekvivalente mehaničkih satova vrhunskih komplikacija' F1 je ogromna marketinška platforma s više od pola milijarde obožavatelja diljem svijeta koja pruža jedinstvenu priliku za povećanje prepoznatljivosti marke Alpine na globalnoj razini.

Alpine će iskoristiti i proizvodne sposobnosti grupe Renault i Alijanse RNM, što obuhvaća tehnologije, kao što je Alijansina platforma razvijena posebno za električna vozila, proizvodne pogone diljem svijeta, snažan odjel nabave koji omogućuje optimalne proizvodne troškove, globalnu distribucijsku mrežu i odjel za pružanje financijskih usluga RCI. Jasan cilj je ostvariti profitabilnost već od 2025., uzimajući u obzir i ulaganja u automobilističke sportove.

Alpineova garaža snova sa 100 posto električnim automobilima

Nova organizacijska struktura, intenzivnija sinergija s grupom Renault i Alijansom i suradnja s odabranim partnerima bit će ključni u podršci Alpineovom proizvodnom planu:

  • 100 posto električni sportski kompakt B-segmenta na temelju Alijansine platforme CMF-B EV
  • 100 posto električni sportski crossover C-segmenta na temelju Alijansine platforme CMF-B EV
  • 100 posto električni nasljednik modela A110 razvijen u suradnji s Lotusom

U okviru razvoja poslovne jedinice Alpine, Grupa Renault i Lotus potpisali su sporazum o razumijevanju kojim se obvezuju istražiti niz područja za suradnju, uključujući i zajednički razvoj električnog sportskog automobila. Alpine i Lotus provest će opsežno istraživanje izvedivosti zajedničkog dizajna i razvoja električnog sportskog automobila korištenjem resursa, stručnosti i proizvodnih pogona obaju dionika u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Alpine će biti predvodnik inovacija grupe Renault u pogledu tehnologije, distribucije, korisničkog iskustva ili bilo kojeg drugog područja koje donosi vrijednost marki i njezinim kupcima. S obzirom na to, sljedeća generacija Alpineovih proizvoda koristit će najnovije inovacije grupe Renault i oslanjat će se na tehnologiju i stručnost iz Formule 1 u područjima učinkovitog upravljanja energijom, sigurnosnih sustava i rješenja povezivanja proisteklih iz analize i obrade podataka koji će donijeti veliku prednost Alpineovim proizvodima.

'Novo tijelo Alpine uzima tri marke s različitim prednostima i područjima stručnosti i pretvara ih u snažnog, fokusiranog proizvođača. Proizvodnja u tvornici u Dieppeu te iskustvo naših timova u Formuli 1 i Renault Sportu doći će do izražaja u našoj 100 posto električnoj ponudi opremljenoj naprednim tehnologijama, koja će marku Alpine odvesti u svijetlu budućnost. Bit ćemo na trkaćim stazama i na cestama, autentični i napredni, buntovni i strastveni'. Laurent Rossi, glavni direktor marke Alpine.

Nastavak trkaćeg nasljeđa

Alpine i Renault imaju dugu povijest utrkivanja s uspjesima u različitim kategorijama, od Formule 1 do relija i utrka izdržljivosti. Natjecanje ostaje temelj ambicioznih planova marke Alpine, a Formula 1 u fokusu Alpineove strategije sudjelovanja u automobilističkim sportovima.

Od sezone 2021. momčad Alpine F1 utrkivat će se protiv nekih od najprestižnijih imena u automobilskoj industriji i postati dio najprestižnijeg kluba punokrvnih tvorničkih momčadi.

'Formuli 1, ali i cijelom programu sudjelovanja u automobilističkim sportovima dat ćemo snažan i specifičan identitet, što je sjajna prilika. Automobilistički sportovi važan su dio našeg napretka, a vizualni identitet ključan. Trkaće boje koje danas predstavljamo prva su naznaka novog identiteta momčadi Alpine F1. Neki od vizualnih elemenata ostat će dio naših trkaćih boja, dok će se ostali promijeniti. Veliki amblem Alpine u bojama francuske trobojnice prvi je jasan simbol identiteta marke Alpine u automobilističkim sportovima. Plava, bijela i crvena temelje se na bojama francuske, ali i britanske zastave, što je za nas vrlo važno. Brojne varijacije na svim automobilima kojima ćemo sudjelovati u automobilističkim sportovima tek stižu'. Antony Villain, direktor dizajna marke Alpine.

  • +5
Alpine A521 F1 bolid Izvor: Promo fotografije / Autor: GREG

Rođeni iz natjecanja za natjecanje

Alpine je 1955. osnovao Jean Rédélé, strastveni trkač. Svoju je tvrtku nazvao po svojem omiljenom trkalištu: Alpama.

Marka je dobila krila nakon predstavljanja cestovnog automobila A110 1962. godine. Do tog su trenutka Alpine i Renault već blisko surađivali, a Alpineovi automobili prodavali su se i servisirali u Renaultovim salonima i servisima. Do početka sedamdesetih Alpine je bio jedan od glavnih konkurenata u reliju. Alpine je 1971. prvi put osvojio sva tri mjesta na postolju na najprestižnijem reliju Monte Carlo, a zatim to ponovio 1973. Kasnije te godine, Alpine je osvojio naslov prvaka svjetskog prvenstva u reliju.

Paralelno je rasla i prodaja Alpineovih cestovnih automobila. Alpine je 1969. otvorio vlastitu tvornicu u Dieppeu, istu onu u kojoj se danas proizvodi posve novi A110, a u kojoj je 1971. počela proizvodnja modela A310. Dvije godine kasnije Alpine je kupila Grupa Renault.

Alpine je svoj najveći trijumf ostvario 1978. pobjedom na utrci 24 sata Le Mansa. Tvornica je tijekom sedamdesetih i osamdesetih nastavila proizvoditi inovativne cestovne automobile, među kojima A310 V6 i GTA. Alpine je prestao proizvoditi automobile 1995.

O marki Alpine

Alpine je 1955. osnovao Jean Rédélé. Od prvih se dana marka izdvajala svojom ponudom sportskih automobila francuskog stila. Alpine je 2018. predstavio novi A110, sportski automobil vjeran Alpineovim bezvremenskim načelima kompaktnih dimenzija, male mase, okretnosti i užitka u vožnji. 2021. Alpine cars, Renault Sport Cars (RSC) i Renault Sport Racing (RSR) udružili su snage pod kapom marke Alpine Time nastaje marka predana razvoju inovativnih, autentičnih, ekskluzivnih sportskih automobila grupe Renault, koja se oslanja na nasljeđe i iskustvo svoje povijesne tvornice u Dieppeu te stručnost momčadi Formule 1 i Renault Sportovog tima.

MØBILIZE, nova marka posvećena mobilnosti i uslugama opskrbe energijom

Mobilize je usmjeren na kupce koji žele imati pristup održivijim i dijeljenim oblicima mobilnosti. Mobilize nastoji odgovoriti na nove potrebe za mobilnošću te promicati održive energetske ekosustave, sve u skladu sa strategijom Grupe o prelasku na ugljičnu neutralnost i stvaranju vrijednosti iz kružnog gospodarstva.

Mobilize, marka s misijom

Mobilize se ne ograničava samo na automobile, već nudi nove načine za prijevoz ljudi i robe automobilom ili bez njega. Ponuda novih rješenja mobilnosti ispunjava potrebe krajnjih kupaca, poduzeća, gradova i regionalnih vlasti. Mobilize povezuje aktivnosti Grupe Renault u području usluga mobilnosti, opskrbe energijom i podatkovnih usluga, pri čemu se oslanja na stručnost grupe RCI Bank and Services. Mobilize pridonosi održavanju partnerstava i potpuno novih ekosustava otvorenog tipa koji uvelike olakšavaju planiranje i rast poduzeća. Istovremeno pomaže u rješavanju glavnih izazova s kojima se suočava automobilska industrija:

  • smanjiti razliku između uporabe i troškova automobila, s obzirom na to da se automobili trenutačno ne koriste 90 posto vremena;
  • povećati preprodajnu vrijednost kako bi se spriječio pad vrijednosti novih vozila za više od 50 posto u roku od 3 godine od kupnje
  • pridonijeti eliminaciji ugljičnih emisija

'U automobilskoj industriji naglasak se premješta s vlasništva automobila na dijeljena vozila, dostupna gdje god i kad god želite. Sretni što smo to možemo iskoristiti. Osim u automobilskoj industriji, Mobilize će pružati niz inovativnih usluga u području mobilnosti, opskrbe energijom i podatkovnih usluga. Cilj nam je u suradnji s raznim partnerima maksimalno iskoristiti automobile za jednostavniji, održiviji i pristupačniji prijevoz ljudi i robe te istovremeno smanjiti nepovoljan utjecaj na okoliš', izjavila je Clotilde Delbos, glavna direktorica marke Mobilize.

Jedinstvena kombinacija strojnih i rogramskih rješenja, namjenska vozila i usluge koje se temelje na otovrenim ekosustavima

Mobilize nudi fleksibilne usluge prijevoza ljudi i robe, prilagođene rastućim očekivanjima kupaca, poduzeća i lokalnih uprava. Usmjeren je na svakodnevne probleme u području mobilnosti i nudi sveobuhvatna rješenja koja nadopunjuju tradicionalni model vlasništva automobila. Promicanjem kružnog gospodarstva i usluga dijeljenja Mobilize pridonosi održivijoj budućnosti.

Nadalje, Mobilize će iskoristiti potencijal više od 6000 Renaultovih koncesija u Europi kako bi ponudio rješenja mobilnosti koja će kupci, ovisno o potrebi, moći upotrebljavati od jedne minute do nekoliko godina. Takva rješenja bit će dostupna u gradovima i općinama diljem Europe.

Marka će se pritom nastaviti oslanjati na postojeći portfelj inovativnih rješenja mobilnosti i energetske start-upove kako bi pomogla stvoriti najbolje usluge za svoje kupce.

  • Namjenska vozila za pružatelje usluga mobilnosti

Iako se tek predstavlja tržištu, Mobilize snažno konkurira zahvaljujući Renaultovoj stručnosti u dizajnu i proizvodnji vozila, ali i njegovu statusu predvodnika u području električnih vozila.

Mobilize iskorištava stručnost timova inženjera i dizajnera kako bi ponudio paletu namjenskih vozila. Namijenjena čestoj uporabi, modularna, robusna i 100 posto električna, ta će vozila nastojati ispuniti ključne potrebe suvremenih korisnika za mobilnošću: dijeljenje vozila, naručivanje vozila, posljednja faza gradske dostave i prijevoz na zahtjev.

  • Jednostavnija nabava flote kroz usluge financiranja

RCI Bank and Services povlašteni je Mobilizeov partner koji pruža jednostavan pristup financijskim rješenjima i uslugama, od pretplate na usluge preko leasinga do plaćanja prema potrošnji. Na taj način troškovi vlasništva flota postaju promjenjivi.

• Veća uporaba automobila zahvaljujući platformama za dijeljenje vozila, podatkovnim platformama i umjetnoj inteligenciji

Mobilize iskorištava stručnost tvrtki Renault Software Factory, Software République i partnere za razvoj vodećih algoritama i programa za obradu podataka kako bi još učinkovitije predvidio potražnju i osigurao bolju raspodjelu vozila. Marka nastoji povećati korištenje vozila za najmanje 20 posto.

  • Usluge održavanja i recikliranja flotnih vozila

Vozila se na kraju životnog vijeka dalje obrađuju i recikliraju u Renaultovoj tvornici Re-Factory. Kada baterije električnih vozila postanu nedostatne za uporabu u automobilu, Mobilize ih reciklira i prenamjenjuje u stacionarna rješenja za pohranu energije.

Predanost ugljičnoj neutralnosti, kružnom gospodrstvu i produljenju životnog ciklusa vozila

Mobilize svoje umijeće gradi na stručnosti Grupe u proizvodnji električnih vozila i, posebice, optimizaciji životnog vijeka baterije.

Predano razvija energetske ekosustave koji uključuju pametna rješenja za punjenje i pohranu električne energije kako bi pridonio energetskoj tranziciji. Usto nudi različita rješenja za pametne otoke, gradska područja i druge urbanističke projekte kako bi im pomogao ostvariti ugljičnu neutralnost.

S namjerom da poveća privlačnost električne mobilnosti, Mobilize nudi rješenja koja populariziraju uporabu električnih vozila. Stoga razvija jedinstvenu karticu za punjenje koja pojednostavnjuje traženje punionica i olakšava plaćanje diljem Europe. Mobilize će surađivati sa svojom podružnicom Elexent kako bi vlasnicima električnih i hibridnih flota ponudio jednostavan pristup infrastrukturi punionica diljem Europe.

Mobilize EZ-1 prototype: vozilo dizajnirano za dijeljenu mobilnost

EZ-1 prototype tipično je vozilo marke Mobilize koje utjelovljuje sljedeću viziju: uslužna narav vozila u središtu je njegova dizajna. EZ-1 prototype novo je rješenje gradske mobilnosti, posebno dizajnirano za dijeljenu uporabu. Kao takav, EZ-1 prototype pružat će inovativnu uslugu: korisnici će plaćati samo onoliko koliko su zaista potrošili u smislu vremena vožnje ili prijeđene kilometraže. Vozilo je povezano: otključava se bez uporabe ključa, a interakcija s korisnicima odvija se preko pametnog telefona.

EZ-1 prototype kompaktno je i okretno električno vozilo za dvije osobe. Dugo je samo 2,3 metra i minimalnih je gabarita. Čitava je površina vrata ostakljena kako bi korisnici prototipa EZ-1 prototype mogli neometano uživati u vizurama grada. Okretan, dinamičan i inkluzivan, neprimjetno se stapa s gradom.

Mobilize EZ-1 prototype uključuje inovativan sustav zamjene baterije. U odnosu na tradicionalnu infrastrukturu punionica, to znači da je vozilo moguće upotrebljavati bez prestanka.

Mobilize EZ-1 prototype temelji se na načelima kružnog gospodarstva. Izrađen je od 50 posto recikliranih materijala, a na kraju životnog ciklusa moguće ga je gotovo u cijelosti reciklirati (čak 95 posto vozila). Recikliranje takvog vozila vršit će se u pogonu Re-Factory u Flinsu.

'Moblize EZ-1 prototype rješenje je koje se neprimjetno stapa s gradom. Okretan, dinamičan i inkluzivan, tipičan je odraz marke Mobilize. Riječ je o vozilu koje svojim korisnicima olakšava prelazak na učinkovitija i odgovornija rješenja mobilnosti', rekao je Patrick Lecharpy, direktor odjela za dizajn marke Mobilize.

  • +12
Mobilize EZ-1 Prototype Izvor: Promo fotografije / Autor: GREG

O marki Mobilize

Mobilize pruža usluge mobilnosti, opskrbe energijom i podatkovne usluge. Dio je Grupe Renault. Temeljen na otvorenim ekosustavima, Mobilize pruža fleksibilna rješenja mobilnosti i promiče prelazak na održive energetske sustave u skladu sa strategijom Grupe o prelasku na ugljičnu neutralnost i razvoju kružnog gospodarstva.

PRODAJNI REZULTATI GRUPE RENAULT NA SVJETSKOM TRŽIŠTU ZA 2020.

Grupa Renault ispunila je CAFE  ciljeve, marka Renault je vodeća u prodaji električnih vozila u Europi.

'Cilj Grupe Renault jest napraviti potpuni zaokret u poslovanju. Sada se fokusiramo na profitabilnost radije nego na prodajne količine, s većom maržom po prodanoj jedinici vozila na svakom od naših tržišta. Prvi rezultati su već vidljivi u drugoj polovici 2020. poglavito u Europi gdje je marka Renault napredovala na najprofitabilnijim prodajnim kanalima i ojačala vodeći položaj u segmentu električnih vozila', rekao je Luca de Meo, CEO Grupe Renault.

S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19, Grupa Renault doživjela je pad prodaje od 21,3 posto na 2.949.849 prodanih primjeraka na tržištu koje bilježi pad od 14,2 posto. Na pad prodaje najviše su utjecali stroga ograničenja i potpuni prekid prodajnih aktivnosti u ključnim zemljama u drugom tromjesečju, kao i pad prodaje u četvrtom tromjesečju, ponajviše u Francuskoj. Valja napomenuti kako je Grupa provodi prodajnu politiku usmjerenu na povećanje dobiti u odnosu na povećanje obujma prodaje.

Električna vozila: Renault, vodeća marka u Europi

Tržište električnih automobila ubrzano raste, a Grupa Renault potvrdila je svoj vodeći položaj na europskom tržištu električnih automobila s ukupno 115.888 prodanih vozila, što je rast prodaje od 101,4 posto u odnosu na 2019. godinu. ZOE je najprodavanije vozilo u toj klasi. Prodan je u 100.657 primjeraka, što je rast od 114 posto. Najveću prodaju u klasi električnih gospodarskih vozila ostvario je Kangoo Z.E.  

Renault Twingo Electric i Dacia Spring obogatit će Grupinu ponudu električnih vozila za 2021. godinu.

Uz električna vozila, Renault od prošlog ljeta nudi hibridne i punjive hibridne inačice E-TECH svojih najprodavanijih modela (Clio, Captur i Mégane Grandtour). Marka je tako učvrstila položaj na tržištu hibridnih i punjivih hibridnih vozila s više od 30.000 prodanih primjeraka u Europi, što čini 25 posto ukupnih narudžbi na tržištu hibrida.

Obitelji E-TECH u prvoj polovici 2021. godine pridružit će se Renault Mégane Conquest E-TECH Hibrid, Captur E-TECH Hibrid i Mégane E-TECH Plug-in hibrid.

U Europi

Grupa je ukupno prodala 1.443.917 vozila, što je pad od 25,8 posto na tržištu koje bilježi pad od 23,6 posto.

Renault je blago povećao tržišni udjel na 7,7 posto rastom od 0,1 postotnog boda, prvenstveno zahvaljujući obnovi modela B segmenta (Clio, Captur i ZOE) i uspješnom predstavljanju ponude E-TECH.

Clio je najprodavanije vozilo u svojoj klasi u Europi s ukupno 227.079 prodanih primjeraka. Zahvaljujući tomu, Renault je povećao tržišni udjel na tržištu za privatne kupce za gotovo jedan postotni bod.

Dacia je zabilježila pad prodaje od 31,7 posto na 385.674 prodanih vozila. Sandero je četvrtu godinu zaredom najprodavanije vozilo na tržištu za privatne kupce. Dacia je obnovila svoje klasike, Sandero i Sandero Stepway, te ih predstavila krajem 2020. godine.

Dacijini novi benzinsko-plinski motori dostupni su za većinu modela u ponudi ECO-G koji čine više od 25 posto ukupno prodanih vozila marke u Europi.

Grupa je na neeuropskom tržištu zabilježila pad od 16,5 posto, ponajviše zbog pada prodaje od 45 posto u Brazilu kao posljedice okretanja najprofitabilnijim kanalima prodaje.

U Rusiji, drugom najvećem tržištu Grupe prema broju prodanih vozila, grupa Renault drži vodeći položaj s ostvarenih 30,1 posto tržišnog udjela, što je povećanje od 1,2 postotna boda. Prodaja je pala za 5,5 posto na tržištu koje bilježi pad od 9,2 posto.

LADA i dalje zauzima vodeće mjesto na ruskom tržištu s tržišnim udjelom od 21,5 posto. LADA Granta i LADA Vesta i dalje su dva najprodavanija vozila u Rusiji.

Renaultov tržišni udjel smanjen je za 0,2 postotna boda na 8 posto u iščekivanju dolaska novog Dustera u prvoj polovici 2021.

Prodaja u Indiji pala je za 9,4 posto na tržištu koje bilježi pad od 18,8 posto. Renault je tako ostvario tržišni udjel od 2,8 posto (+0,3 postotna boda) zahvaljujući uspjehu modela Triber. U prvoj polovici 2021. godine ponuda Renaultovih modela (Kwid, Duster, Triber) proširit će se potpuno novim SUV-om Kiger.

Grupa je i dalje predvodnik u Turskoj čije se tržište snažno oporavlja.

Renault Samsung Motors ostvario je rast prodaje u Južnoj Koreji od 14,2 posto na tržištu koje bilježi rast od 5,5 posto, i to zahvaljujući uspjehu novog modela XMR koji je predstavljen u ožujku 2020.