test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Daciju Sandero 1.0 ECO-G 100: Treća generacija kompaktnog gradskog automobila sada ima sve

23.02.2021 u 18:22

Bionic
Reading

Dacia je jedini proizvođač automobila koji cijelu paletu svojih modela nudi s dvogorivnim motorima s pogonom na benzin i plin (UNP), a uvođenje ove tehnologije, dokazane u motoru ECO-G 100, a tvornička ugradnja jamstvo je sigurnosti i pouzdanosti

Kada smo u siječnju ove godine prvi puta uživo vidjeli kako izgleda nova linija modela obitelji Dacia Sandero bili smo ugodno iznenađeni velikim napretkom, prije svega onim očitim, vanjskim dizajnom. O onim skrivenim promjenama ispod karoserije mogli smo tek iščitati, između redova, iz press materijala rumunjskog proizvođača.

Nije prošlo puno vremena da Sandero, kao model B segmenta kompaktnih gradskih automobila počne skupljati nagrade. O jednoj takvoj među 32 konkurentska modela, onoj francuskog časopisa L'Argus za automobil godine 2021. i gradski automobil godine 2021. smo pisali početkom veljače. Da, dobro ste pročitali – francuskih novinara. Već je to dobar nagovještaj buduće uspješnosti nekog modela automobila, a nemojmo zaboraviti da se radi o jednoj ne-francuskoj marki... ili je Dacija toliko napredovala da sada gotovo i nema razlike kad je riječ o 'zemljopisnom porijeklu' nekog automobila?

Na hrvatskoj premijeri smo i isprobali dva modela: Dacia Sandero TCe 90 i Sandero Stepway TCe 90 CVT. Bilo je to dovoljno za stjecanje prvih dojmova, no sada je došao na red da na našem jednotjednom testu provjerimo kako se ponaša Sandero 1.0 ECO-G 100 razine opreme Comfort. Ako se još uvijek pitate zašto nam je Sandero kao model toliko zanimljiv, onda treba reći da to Sandero svojim prodajnim brojkama i potvrđuje. Dodamo li tome i provjereni bi-fuel motor 1.0 ECO-G 100 onda smo dobili i top-model Sandera.

Evo i brojki: s prodajom od gotovo 2,3 milijuna primjeraka, od čega se trećina prodaje odnosi na Francusku, Sandero još od predstavljanja 2008. godine uživa status prvog izbora privatnih kupaca u Francuskoj i ostatku Europe. Što se Hrvatske tiče, Sandero je 'nesretnu' 2020. završio na visokom četvrtom mjestu među modelima s prodanih 1008 komada, iza Škode Octavije s 2403 komada, VW Pola s 1272 komada i Renaulta Clija s 1246 komada. A naravno, novi Sandero još u 2020. i nije izašao na tržište. Neki će možda reći da 'to govori samo o slaboj kupovnoj moći hrvatskih kupaca novih automobila', ali odmah imamo i protupitanje: 'Je li to onda znači i da Francuzi baš slabo stoje kad je riječ o kupovnoj moći?'. Prije bismo rekli da se Dacia izborila za status, prema mnogima, pametnog izbora s najboljim omjerom cijene i kvalitete.

Struktura, vanjski izgled i dimenzije

Novi Sandero i Sandero Stepway prvi su Dacia modeli koji koriste Alijansinu CMF-B modularnu platformu, prešavši tako s Dacijine M0 platforme. Ova nova struktura Sandera nudi vrhunsku čvrstoću i krutost, povećavajući zaštitu u slučaju sudara – što danas itekako igra bitnu ulogu pri odabiru nekog modela. Konstrukcija je ojačana u motornom prostoru (potpuno novi nosači i nosači u donjoj konstrukciji) i putničkom prostoru.

Novi Sandero može se pohvaliti jedinstvenim, modernim, čvrstim i potpuno novim vanjskim dizajnom. Kako je sve što se tiče osobnog doživljaja dizajna nekog automobila svodi ipak samo na osobni, dovoljno je baciti pogled na prvu generaciju Sandera. Napredak je očit i tu nema nikakve dvojbe.

Dacia ponavlja svoju formulu uspjeha zadržavajući gotovo iste ukupne dimenzije: kompaktna izvana i još veća prostranost iznutra, za veću svestranost. Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4088 mm (+30 mm), širina 1848 mm bez retrovizora (+115 mm), širina s otvorenim retrovizorima 2007 mm (+13), visina 1499 mm, međuosovinski razmak 2604 mm (+15 mm).

Svojim ramenima i naznačenim lukovima kotača, novi Sandero odiše snažnom osobnošću i čvrstinom. Ipak, cjelokupne linije su glađe, s kosim vjetrobranskim staklom, nižim krovom (za 1 cm) i tekućom linijom krova s radio antenom na kraju. Razmak od tla je nepromijenjen (pri opterećenju 133 mm), a opet se novi Sandero osjeća niže i uzemljenije sa širim tragovima kotača (sprijeda 1532,6 mm, straga 1518,6 mm) koji su postavljeni u ravnini s lukovima kotača.

Prednja i stražnja svjetla predstavljaju Dacijin novi LED svjetlosni potpis u obliku slova 'Y', dajući novom Sanderu snažan identitet. Vodoravna crta spaja dva svjetla sprijeda i straga te se proteže u njihove odgovarajuće LED linije, dajući automobilu veću vizualnu prisutnost. Prednji LED farovi, koji se sada automatski pale (u položaju ručice AUTO), nude se kao standardni na svim razinama opreme. Oni, prema Daciji, povećavaju noćnu vidljivost tako što povećavaju duljinu snopa zraka za 37 posto (110 m) i širinu za 9 posto (24 m) u usporedbi s halogenim kratkim svjetlima prethodne verzije Sandero. Tu su i LED svjetla za maglu sprijeda.

Izraženi lukovi kotača otkrivaju 15- ili 16-colne kotače postavljene u ravnini. Naša testna verzija Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 je imala zimske gume Dunlop Winter Response-2 dimenzija 185/65R15. Standardne verzije, pa tako i naša, opremljene su 15-colnim 'Flexwheels' poklopcima čeličnih SORANE naplataka čiji precizno dizajnirani oblici repliciraju one 'stvarnih' aluminijskih naplataka, koji su također dostupni kao opcija u 16 cola. Doista, ovi poklopci kotača ili popularne ratkape djeluju vrlo uvjerljivo pa smo se morali dobro potruditi da se uvjerimo da je riječ samo o ratkapama.

Dizajn kvaka na vratima stvarno otkriva usredotočenost na kvalitetu i ergonomski oblik. Većina verzija (tako i naša) sada ima električno oslobađanje prtljažnika na donjem dijelu vrata prtljažnika, poboljšavajući izgled i praktičnost. Novi oblik vrata i bočnih ogledala (u razini opreme Comfort ona su električno podesiva i grijana) poboljšava aerodinamiku automobila istodobno smanjujući buku zbog otpora zraka za putnike u kabini.

Našu testnu verziju, kao i na hrvatskoj premijeri je krasila dojmljiva Iron metalik plava boja. Ipak, šteta da nismo uživo vidjeli i druge boje karoserije iz ponude novog Sandera, npr. ledeno bijelu (nemetalik), i ostale metalik boje: Biserno crnu, sivu Comete, sivu Highland, sivu Moonstone i Fusion crvenu.

  • +40
Dacia Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Interijer i značajke novog Sandera

Već smo na hrvatskoj premijeri rekli da je novi Sandero napredovao kvalitetom u svim smjerovima, a to se odnosi i na uređenje interijera kabine. Ovo je sada već jako pristojno i lijepo uređen dizajn putničkog prostora: veća kvaliteta zaslona, materijali, obloga, montaža, ergonomija i dodavanje novih značajki. Dacia navodi kako 'vjeruju da moderni automobili ne bi trebali biti ispunjeni nebitnim značajkama', pa su dizajnirali nove značajke novog Sandera u skladu s razvojem glavnih očekivanja kupaca. Standardne značajke uključuju praktičan držač za pametni telefon (koji se može ukloniti, ovisno o verziji), zaslon računala, upravljač s ograničenjem brzine i tempomatom te automatsko aktiviranje farova u svim razinama opreme. Vozači mogu zadržati pogled na cesti i rukama na upravljaču radi svoje udobnosti i sigurnosti.

Što se tiče vozačkog instrumenta vidi se odmak u odnosu na stariju generaciju, iako se radi o kombi-instumentu sastavljenom od dva moderno oblikovana analogna kružna brojača okretaja motora i brzine, ali sada je tu i središnje postavljeni informacijski 3,5-inčni crno-bijeli LCD zaslon, u TFT tehnologiji. Ovaj potonji pruža korisne informacije, poput npr. ukupne prijeđene kilometraže vozila, ali i odsječak putne kilometraže.

Isto tako, kako je riječ o modelu Sandera s bi-fuel motorom, kada se koristi benzinsko gorivo vidi se grafička razina stanja napunjenosti rezervoara, a kada se koristi UNP onda se prikazuje razina spremnika rezervoara ukapljenog naftnog plina (LPG). Ovaj LCD zaslon nije u boji, ali i monokromatska grafika posve je zadovoljavajuće razine. Iznutra se na ploči s instrumentima nalazi umetak umotan u tkaninu, dok otvori za zrak imaju potpuno novi oblik.

Multimedijski sustav: Tri sustava koji zadovoljavaju sve potrebe

Novi Sandero (kao i Sandero Stepway) nudi tri različita multimedijska sustava: Media Control, Media Display i Media Nav. Uz Media Control, pametni telefoni mogu se postaviti na pametnu uklonjivu potporu za pametni telefon ispred vozača kako bi postali novi multimedijski sustav putem nove besplatne aplikacije 'Dacia Media Control' i Bluetooth ili USB veze. Sustav omogućuje jednostavan pristup radiju, glazbi, pozivima, porukama, satelitskim navigacijskim aplikacijama i mnogim drugim značajkama poput Siri i Android prepoznavanja glasa. Komandne kontrole su na dohvat ruke bilo na upravljaču (za radio) ili iza njega (sat nav) kako bi se osigurala sigurnija vožnja. Bez pametnog telefona povezanog na Media Control, radio i reprodukcija datoteka putem USB priključka su dostupni.

Oprema uključuje dva zvučnika, Bluetooth i USB vezu te gore opisani 3,5-inčni TFT digitalni zaslon između brojčanika, na kojem su prikazane i postavke radija. Uz Media Display (kopji dolazi u opremi razine Comfort) konzola ima veliki i moderan 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir praktično smješten na vrhu. Putnički prostor opremljen je s četiri zvučnika. Zaslon je blago nagnut prema vozaču radi veće vidljivosti i ergonomije. Dizajn je elegantan, a intuitivno sučelje jednostavno za upotrebu kompatibilno je s Bluetoothom i Android Auto i Apple CarPlay sustavima za pametne telefone. Nova oznaka 'car' (automobil) omogućuje pristup određenim ADAS postavkama.

Uz Media Nav, multimedijski sustav sada također ima ugrađenu navigaciju i bežično povezivanje za Apple CarPlay i Android Auto. Ozvučenje sada ima najmanje šest zvučnika. Mi smo u testnom modelu imali opcijski Paket Multimedija Adriatic, s funkcijama navigacije, internetskom vezom, Radio DAB, Bluetooth, USB s opcijom handsfree i komandama na upravljaču, odnosno navigacijske karte Adriatik regije.

Dizajn i oblik novih prednjih sjedala sada je vidno napredovao i ona sada pružaju dodatnu udobnost i potporu, uključujući naslone za glavu podesive po visini. Da bi pronašli najbolji mogući položaj za vožnju, vozači mogu prilagoditi visinu svog sjedala (+/- 35 mm), visinu i dubinu upravljača (+/- 2,1° i +/- 25 mm), a mogu odabrati ili pojedinačan (kao u našem testnom modelu) ili središnji naslon za ruke kao opciju. Prvo rješenje je dio konstrukcije vozačkog sjedala, ugodno za vozača, ne baš i za suvozača.

Ručica mjenjača sada je kraća (i sa 6 stupnjeva prijenosa, no o tome nešto kasnije u tekstu) i odgovara onoj iz Renaulta Clija, a osim toga čini se da je i završna obrada podignuta na višu razinu, od npr. Sandera Prouda verzije Stepway modela, pa nema izraženijih rubova koji bi smetali ruci prilikom mijenjanja brzina. Potpuno električni servo upravljač nudi veću udobnost vožnje, posebno za vrijeme tijesnog manevriranja i parkiranja (Dacia navodi podatak o 36 posto manje napora nego prethodni Sandero). Presvlake sjedala u našem testnom Sanderu su dojmljivog dizajna Comfort u kombinaciji crna/siva.

Kad je riječ o udobnosti putnika, novi Sandero nudi tri stražnja sjedala koja mogu primiti po tri odrasle osobe, iako naravno osoba u sredini možda i neće imati svoju udobnost kao na susjedna dva sjedala. I opet, treba reći da ne treba očekivati čuda, jer je riječ o kompaktnom gradskom automobilu B segmenta. Tu je i preklopni naslon stražnjeg reda sjedala u omjeru 1/3-2/3 već od ulazne Essential razine opreme, kao i prtljažnik u obiteljskoj veličini. Prtljažnik Sandera volumena je 328 litara (310 + 18 litara) i ima ravan pod s podesivom visinom poda u 2 položaja, ovisno o izvedbi.

Treba reći i da kabina novog Sandera udovoljava standardima prostranosti gornjeg segmenta tržišta, pogotovo jer nudi najviše prostora za noge stražnjih putnika s dodatnih 42 mm. Kapacitet prostora za pohranu stvari može doseći 21 litru (porast od 2,5 l) s prostorom za odlaganje ispod središnjeg naslona za ruke volumena 1,4 l (koji mi nismo imali u svom testnom modelu), na prednjim i stražnjim vratima i na stražnjem dijelu prednjih sjedala.

Tu je i novi automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, grijanim prednjim sjedalima (od travnja 2021.), handsfree karticom s daljinskim otvaranjem prtljažnika, električnom parkirnom kočnicom (u našem slučaju je još uvijek klasična ručica ručne kočnice), kamerom za vožnju unatrag, prednjim i stražnjim parkirnim senzorima te automatskim brisačima vjetrobrana koji su dostupni kao standardna značajka (ili opcija ovisno o tržištu).

Bi-fuel motor 1.0 ECO-G 100

Ovaj dvogorivni motor koristi dva tipa goriva; benzin i ukapljeni naftni plin (UNP ili eng.LPG). Vozili smo ga u nekoliko modela Alijanse Renault-Nissan, posljednji put je to bilo na modelu Renault Clio Intens TCe 100 LPG, a prije toga na modelima Dacia Duster Prestige 1.0 TCe 100 ECO-G i Dacia Sandero Proud 1.0 TCe 100 ECO-G, prošle generacije. Iako je sada oznaka 'TCe' izostala iz tehničkih specifikacija, riječ je o istom H4D motoru (vjerojatno još malo razvijenijim od prethodnih inačica) koji je na tržište stigao u proljeće 2020., ali u novom Sanderu primjetna je jedna bitna razlika, koja nas nije ostavila ravnodušnima, a riječ je o 6-brzinskom ručnom mjenjaču umjesto onim 5-brzinskim na prethodno, gore navedenim, testiranim modelima. Ono što isto tako treba istaknuti jest i to da ovaj ECO-G motor uvodi značajna poboljšanja u pogledu potrošnje i performansi, čime se postiže bolja energetska učinkovitost i veća reaktivnost, zahvaljujući turbini u odnosu na poznati Renaultov 1,3-litreni SCe LPG motor. Novi ECO-G motor se temelji na najnovijim tehnološkim inovacijama koje je razvila Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi i čini daljnji korak zahvaljujući integraciji UNP-a.

Dakle, radi se o trocilindričnom turbo benzincu s Multi point ubrizgavanjem goriva, obujma 999 cm³ snage 100 KS (74 kW) i okretnog momenta od 170 Nm pri 2000-3500 okr./min., što je 10 Nm više od njegovog izvornog 'alter ego' benzinskog modela snage 67 KS (90 kW) i pri višem broju okretaja motora (upotreba samo benzinskog goriva nudi 160 Nm pri 2100-3750 okr./min.).

Treba reći i da naša testna verzija sada ima novi 6-brzinski ručni mjenjač. Već samo ta promjena je izvrsno rješenje jer motor pri visokim brzinama u šestom stupnju prijenosa radi osjetno mirnije i tiše od prethodnih rješenja.

Dacia navodi podatke o ubrzanju od 0 do 100 km/h za ECO-G motor od 11,6 sekundi, a krajnju brzinu 183 km/h. U usporedbi s motorom kada koristi benzin krajnja brzina je 178 km/h.

Naravno, sada kod Sandera više nema u ponudi dizelskog 1.5 Blue dCi 75 motora. U ponudi su ostali motori koji ispunjavaju normu Euro 6D-Full važeću od 1. siječnja 2021. To su trocilindrični 1-litreni benzinski motor SCe 65 (s 5-brzinskim ručnim mjenjačem), 1-litreni trocilindrični turbomotor sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, kao i naš testni ECO-G 100 novi dvogorivni 1-litreni trocilindrični turbomotor sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Dacia je jedini proizvođač automobila koji cijelu paletu svojih modela nudi s dvogorivnim motorima s pogonom na benzin i plin. Uvođenje ove tehnologije, dokazane u motoru ECO-G 100, u Dacijine tvornice jamstvo je sigurnosti i pouzdanosti. Razdoblje trajanja jamstva proizvođača, troškovi održavanja i servisni intervali te obujam prtljažnika isti su kao i na benzinskoj inačici (spremnik za plin nalazi se na mjestu gdje se inače nalazi rezervni kotač). S pogonom na plin posve novi Sandero ECO-G u prosjeku ispušta 11 posto manje CO₂ od ekvivalentnog benzinskog motora. S dva spremnika ima doseg od više od 1300 km: spremnik za plin ima obujam od 50 l, što je 8 l više od prethodnika (iskoristivi kapacitet ograničen je na 40 litara iz sigurnosnih razloga), a spremnik za benzin ima dodatnih 50 litara. Dacia navodi za Sandero s ovim motorom podatke o kombiniranoj emisiji CO₂ od 112–106 g/km za UNP (127–119 g/km za benzin), sve prema WLTP-u. Kombinirana potrošnja goriva je 6,6–6,5 l/100 km za UNP (5,2–5,1 l/100 km za benzin), prema WLTP-u. Inače, masa praznog vozila s ovim motorom je 1107-1130 kg u ovisnosti o ugrađenoj opremi.

Neke zemlje za benzinska i dvogorivna UNP (LPG) vozila nude financijske poticaje i porezne olakšice, a cijene goriva na postajama nisu uvjetovane ekološkim nametima. Za takva vozila ne primjenjuju se ni ograničenja vožnje.

Stop&Start funkcija

U novoj liniji Sandero modela ova je funkcija sada dostupna za sve inačice. Isključivanjem motora kad je automobil zaustavljen, bilo pritiskom na papučicu kočnice kod automatskog mjenjača ili prebacivanjem ručnog mjenjača u prazni hod (neutral ili ler) kao u našem slučaju, sprječava se ispuštanje emisija te stvaranje vibracija i buke. Motor se ponovno pokreće gotovo trenutačno. Stop&Start može se ručno isključiti gumbom na sredini armaturne ploče.

Od svog početka, benzinski motor 1.0 TCe 100 dizajniran je za pogon i na ukapljeni naftni plin, s dodatnim čeličnim spremnikom UNP-a visoke čvrstoće koji je, već smo spomenuli, ugrađen na mjesto rezervnog kotača. Ono što isto treba reći je i to da s ovim modelom Sandero nećete imati problema s korištenjem podzemne garaže, jer je ugrađen nepovratni ventil, a ograničenje punjenja UNP-om je do 80 posto volumena plinskog spremnika, dok graničnik protoka, magnetski ventil i sigurnosni ventil kompletraju ovaj tehnički sustav. Za ovu provjerenu tehnologiju marka Dacia daje jamstvo u trajanju od 3 godine ili 100.000 km (1. od 2 isteka roka) kao i za sva ostala vozila u svojoj ponudi.

Uporaba ovog kombiniranog sustava je jednostavna za vozača. Prebacivanje s benzinskog na plinski pogon i obratno postiže se na dva načina: ručno, pritiskom tipke smještene na armaturnoj ploči lijevo ispod ručice za svjetla (odabrani način primjenjuje se i tijekom sljedećeg pokretanja vozila) ili automatski, kada se spremnik plina isprazni.

Ono što je jako pozitivno jest činjenica da je Dacia tvornički ugradila i novu prikladnu tipku LPG s LED diodom, koja sada ipak osjetno bolje izgleda od starog prekidača iz npr. Clija s LPG motorom, na koju su se znali žaliti potencijalni kupci, smatrajući ju zastarjelom i 'sklepano' ugrađenom. Iako, ruku na srce njezina funkcija nikada i nije bila upitna. Sada je, naravno, pokazivač stanja napunjenosti UNP-a je na TFT zaslonu na instrumentnoj ploči. Punjenje spremnika plina također je brzo, iako nešto duže zbog većeg UNP spremnika, ali i dalje jednostavno i traje tek nešto više od par minuta. Mi smo napunili spremnik UNP-a našeg testnog Sandera do vrha s 42,59 litara za 209,54 kuna.

Sustavi za pomoć vozaču (ADAS)

Uz modularnu platformu CMF i inovativni elektronički dizajn, novi Sandero koristi najnovije sustave pomoći vozaču (ADAS) i sigurnosne značajke. Tako pored ograničenja brzine i najnovijeg ESP-a kao standardne značajke i prekidača za upravljanje tempomatom na volanu (ovisno o opciji), novi Sandero ima i najmodernije sustave pomoći vozaču: Pomoć pri kočenju u nuždi, Upozorenje na mrtvi kut, Pomoć pri parkiranju (Paket City u našem slučaju, koji Dacia karticu 'slobodne ruke' i Sustav za pomoć pri parkiranju straga), Pomoć pri kretanju uzbrdo.

Novi senzori pritiska na vratima i akcelerometar mogu otkriti rane bočne udare, omogućujući brzo napuhavanje nove zavjese i bočnih zračnih jastuka, štiteći abdomen, prsa i glavu. Novi Sandero uključuje i sljedeće standardne značajke: šest zračnih jastuka, ograničivače opterećenja sigurnosnih pojaseva, zatezače prednjih i stražnjih sigurnosnih pojaseva i sustav poziva u nuždi (SOS gumb smješten uz svjetlo na stropu). Osim toga, poboljšan je strukturni okvir novih prednjih sjedala, a za bolju zaštitu ugrađeni su nasloni za glavu protiv povratnog udara glave.

Što reći o Daciji Sandero 1.0 ECO-G 100?

Prije mjesec dana smo već isprobali nakratko novi Sandero, i to model Sandero Comfort 1.0 TCe 90 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, i upravo je ovaj motor jedan bitan dio ovotjednog testnog modela Sandero 1.0 ECO-G 100, ali naravno bez LPG komponente. Onaj tko je možda i imao neke predrasude kad je riječ o Dacijinim modelima, vežući ovu marku s njezinim rumunjskim proizvodnim porijeklom, nedvojbeno će promijeniti svoj apriori negativan stav. Prije svega, i dizajn treće generacije Sandera je mnogo više nego što smo uopće i očekivali, prije prvih službenih fotografija, a naročito prije susreta 'uživo'. Imali smo takve predrasude i prema nekim drugim 'istočnim' markama, ali smo se u međuvremenu poprilično i sami promijenili. Pridjev 'istočni' je davno izblijedio u našim poimanjima, ali da bi se došlo do te prijelomne točke veliki dio, ako ne i najveći, ipak je morao odraditi sam proizvođač. U slučaju novog Sandera (i ne samo), isti je svoj dio odradio sjajno.

I dalje stojimo pri tvrdnji da je kvaliteta uređenja unutrašnjosti podignuta na višu razinu, materijali su ugodniji, bolje dizajnirani i kvalitetniji, i da ne znate da sjedite u ovoj marki rekli biste posve standardni i moderni kao kod mnogih današnji razvikanijih modela. Ono što svakako treba reći, a u što smo se uvjerili nakon tjedan dana testiranja novog Sandera, da ova nova CMF-B platforma daje stvarno veću krutost i općenito, bolji balans cijelog vozila. Kombinacija ovog motora i 6-brzinskog ručnog mjenjača pun je pogodak. Mi smo na našem vozilu imali gume dimenzija 185/65R15, koje se nisu uopće pokazale lošima. Možda bi ocjenu više zaradile one opcijske dimenzija 195/55R16, koje smo isprobali na prethodno testiranom Sanderu, ali i ove manje uz prednji ovjes pseudo MacPherson s trokutastim ramenima, kao i stražnji ovjes u formi osovine u obliku slova H s programiranim deformiranjem i spiralnim oprugama, Sandero čine jako udobnim za vožnju. Vjerojatno bi se sa 16-colnim dobilo na još većoj stabilnosti.

Sâm bi-fuel motor je s novim mjenjačem sa 6 brzina, i to doista tako i mislimo, sjajna kombinacija i vrh ponude kad je riječ o novom Sanderu. Reći da je ovo 'best-buy' automobil čini nam se posve bespotrebnim naglašavati, ali to je doista najbolji omjer dobiveno-uloženo.

Što se cijena tiče, ulazna cijena Sandera Essential SCe 65 sa 66 kS i ručnim 5-brzinskim mjenjačem kreće od 81.900 kuna (uključen PDV i PPMV). Naš model Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem stoji od 99.900 sa svim davanjima. Cijena našeg testnog modela Sandero Comfort 1.0 ECO-G 100 sa svim opcijama stoji 110.300 kn sa svim davanjima.

Renault nudi i produljeno jamstvo od 5 godina ili 100.000 km po cijeni od 3000 kn.