POZNATI SVI DETALJI

[FOTO/VIDEO] Dacia Spring najavila proljeće: Pristupačan model za one koji žele električni automobil

20.03.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Početna cijena na hrvatskom tržištu mu je 133.333 kn (ne uključujući vladine poticaje), a ostanu li subvencije iste kao i 2020. godine, prva cijena iznosit će 79.999 kn za inačicu Comfort, dok će viša verzija nazvana Comfort Plus uz subvencije stajati 83.999 kn

Dacia je točno prije godinu dana predstavila svoje prvo električno vozilo kao koncept pod imenom Spring, a sredinom listopada je Grupa Renault predstavila i punu proizvodnu verziju modela koji je tada još nosio naziv Dacia Spring Electric. No sada je došlo i vrijeme da konačno ovaj, po mnogo čemu zanimljiv automobil, stigne i na naše tržište.

Kako je i ime ovog potpuno električnog SUV-a znakovito, jer Spring na hrvatskom znači Proljeće, a danas je i kalendarski prvi dan prvog po redu godišnjeg doba, nema boljeg trenutka da obznanimo kako je Dacia Spring dobila i svoju domaću cijenu. Iako, treba napomenuti da će se predbilježbe za novi Dacia Spring otvorit tijekom ljeta, a prve isporuke za hrvatsko tržište očekuju se od rujna na dalje.

Dacia Spring dolazi u Hrvatsku Izvor: Promo fotografije / Autor: François Bartout/Planimonteur

Poznati su naravno i detalji verzija koje će se odsad moći dobiti i u Hrvatskoj. No za one koji možda još nisu niti razmišljali o kupnji jednog električnog modela, evo i nekih detalja o samom modelu Spring.

SUV izgled

Električni automobil Dacia Spring temelji se na Renaultovoj viziji održive i pristupačne mobilnosti za sve, pri čemu zadržava temeljna načela i filozofiju marke Dacia. Ovo je posve električan gradski automobil s četiri sjedala koji ispunjava najosnovnije potrebe i pristupačan je najširem broju kupaca.

Riječ je o gradskom automobilu s petero vrata koji spaja jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost, čineći vožnju još jednostavnijom. Ispod upadljiva SUV izgleda, Dacia Spring ima petero vrata, 4 sjedeća mjesta te rekordno veliku unutrašnjost.

Njegov samouvjeren dizajn sadrži atribute iz SUV segmenta, kao što su širi lukovi kotača, krovne šipke, ojačana prednja klackalica, stražnja zaštita i povišen razmak od tla (neopterećeno 150 mm). Sa svojim širokim ramenima i zakrivljenim poklopcem motora, Spring se može pohvaliti čvrstim izgledom, a njegov stas sugerira izdašan unutarnji prostor. Ipak, unatoč svim očekivanjima, Spring je pravi gradski automobil skromnih dimenzija: dug je samo 3734 mm, širok 1579 mm, širina s retrovizorima 1770 mm, visina s krovnim nosačima 1516 mm, međuosovinski razmak 2423 mm, visina od podloge bez opterećenja 151 mm.

Za usporedbu, novi Sandero Stepway je sljedećih dimenzija: duljina 4099 mm (+365 mm), širina 1848 mm (+269 mm), širina 2007 mm s otklopljenim retrovizorima (+237 mm), visina s krovnim nosačima 1587 mm (+71 mm), međuosovinski razmak 2604 mm (+181 mm), visina od podloge bez opterećenja 201 mm (+50 mm). Što se prtljažnog rostora tiče, novi Spring ima volumen od 290 litara, a kad se polegnu nasloni stražnjeg reda sjedala 620 l, do visine sjedala. Spring dolazi sa standardnim 14-colnim kotačima Flex i s opcijskim 14-inčnim aluminijskim felgama, a gume su standardne dimenzije 165/70R14.

Njegov prednji kraj odiše snažnom osobnošću sa suženim LED dnevnim svjetlima čija je vodoravna linija proširena na dizajn rešetke, rebrasti poklopac motora i veliki odbojnik. Prepoznatljiv znak električnih vozila svakako je prednja maska Springa. To je ultra moderan dizajn s 3D elementima koji stilski skrivaju utičnicu za punjenje koja se otvara iz putničkog prostora. Na premijeri smo najavili da su njegova stražnja svjetla opremljena novim svjetlosnim potpisom Dacije u obliku slova 'Y', no iz priloženih fotografija čini se da je došlo do nekih korekcija u konačnom izgledu. No za to ćemo ipak morati pričekati trenutak kada Spring doista i vidimo uživo.

Poznato je i da će u ponudi biti 4 vanjske boje: bijela Kaolin te metalik boje siva Lightning, crvena Goji i plava Cenote.

Unutrašnjost kabine

Prema slikama koje nam je omogućio proizvođač, vidimo da je Spring opremljen sjedalima s presvlakama od tkanine, kao i one od mješavine umjetne kože i tkanine.

Standardne značajke uključuju potpuno električni servo upravljač s promjenljivim upravljačem, daljinsko centralno zaključavanje i četiri električna prozora. Kako bi vozačeve oči bile usmjerene na cestu i ruke na volanu, između brojčanika nalazi se 3,5-inčni digitalni zaslon, a Google ili Apple prepoznavanje glasa može se aktivirati jednostavnim pritiskom na gumb na upravljaču. Kao opcija dostupni su ručna klima, multimedijski sustav, podešavanje retrovizora i izvorni rezervni kotač.

Putnički prostor Spring Electric-a može se pohvaliti središnjim zaslonom ventilacijskih otvora s plavim umetcima. Kromirani mjenjač s okretnim brojčanikom vrlo je jednostavan za upotrebu sa samo tri položaja: D (pogon), N (neutralno) i R (unatrag).

S radijusom okretanja spuštenim na samo 4,8 m, Spring može lako manevrirati gradom. Njegov opcijski sustav pomoći pri parkiranju pruža vizualnu i zvučnu pomoć s tri ultrazvučna radarska senzora na stražnjem odbojniku i stražnjom kamerom, sa slikama prikazanim na zaslonu multimedijskog sustava s dinamičkim linijama navođenja.

Dostupni kao opcija, multimedijski sustav Media Nav uključuje moderan 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir, satelitsku navigaciju, DAB radio, kompatibilnost Apple Carplay i Android Auto, Bluetooth i USB priključak. Prepoznavanje glasa (putem pametnog telefona) može se aktivirati tipkom na upravljaču.

  • +29
Dacia Spring Izvor: Promo fotografije / Autor: Jean-Brice Lemal

Električni pogonski sklop

Vjeran filozofiji Dacia modela, Spring Electric je ekonomičan za kupnju i upotrebu. S izuzetno konkurentnom cijenom, dosegom vožnje od 230 km prema WLTP-u (odnosno 305 km prema WLTP-u za gradsku vožnju), novi Spring promovira jednostavnost, pouzdanost i robusnost. Te se osobine savršeno podudaraju s potpuno električnim motorom.

Potpuno električni motor od 33 kW (što odgovara 45 KS) uparen je s baterijom od 27,4 kWh. Ova tehnologija koristi deset godina električne stručnosti tvrtke Groupe Renault. Električni motor nudi dobar odaziv na ubrzanje (125 Nm trenutnog momenta), bez promjene brzine, tihog je rada i bez vibracija. Maksimalna brzina mu je 125 km/h. Pouzdan, robustan i siguran, motor ima brojne prednosti: glatko linearno ubrzanje, tihi hod i bez vibracija. Spring ima manje troškove vožnje nego ekvivalentno vozilo s unutarnjim izgaranjem, jer su troškovi energije i servisiranja mnogo niži. Tome pridonosi rad bez ulja električnog motora i s mnogo manjim brojem pokretnih dijelova od motora s unutrašnjim izgaranjem (zbog odsustva remena), a osim toga ovaj je elektromotor pouzdan.

Punjenje strujom

Da bi mu pružio veću neovisnost, Spring nudi širok izbor opcija punjenja: na kućnoj utičnici od 220 V pomoću standardno isporučenog kabela, na Wallboxu (s dostupnim opcionalnim kabelom) ili na DC stanici za punjenje (opcionalno).

Vrijeme punjenja litij-ionske baterije je: manje od jednog sata za 80 posto punjenja na 30 kW istosmjernom terminalu; manje od 5 sati za 100 posto punjenja na 7,4 kW zidnoj kutiji; manje od 8h30 sati za 100 posto punjenja na 3,7 kW zidnoj kutiji; manje od 14 sati za 100 posto punjenja na kućnoj utičnici od 2,3 kW.

Besplatna aplikacija MY Dacia omogućuje vozačima da u stvarnom vremenu putem pametnog telefona saznaju razinu napunjenosti baterije i preostali domet vožnje u kilometrima, pokreću predkondicioniranje putničkog prostora (klima uređaj), a također mogu locirati automobil u stvarnom vremenu. Kad je Spring priključen, aplikacija obavještava vozača o napretku punjenja i omogućuje mu da ga uključi ili isključi.

Sigurnosni sustavi

Spring ima mnoštvo standardnih sigurnosnih značajki: ograničenje brzine, ABS, ESP, elektroničku raspodjelu sile kočenja, šest zračnih jastuka, hitni poziv (SOS gumb), automatsko aktiviranje prednjih svjetala i automatsko kočenje u nuždi. Aktivan od 7 do 125 km/h, ovaj sustav putem prednjeg radara otkriva udaljenost do vozila ispred (stacionarno ili u pokretu). Ako se otkrije rizik od sudara, upozorava vozača vizualno i zvučno, prije pojačavanja performansi kočionog sustava ako vozač koči, ali rizik je i dalje prisutan ili automatski aktivira kočnice ili ih jače primjenjuje ako vozač ne koči ili ne koči dovoljno.

Dacia Spring dostupna je u tri inačice za sve vrste uporabe

Početna cijena posve nove Dacije Spring za inačicu Comfort Electric 45 (33kW) iznosi 133.333 kn za privatne kupce (a s vladinim poticajima to će iznositi 79.999 kn). Povrh te početne verzije, na raspolaganju je i inačica Comfort Plus Electric 45 (33kW) po cijeni od 139.999 kn (bez subvencije) odnosno 83.999 kn (uz vladinu subvenciju).

Posve novi Dacia Spring nudi i inačicu Business, za profesionalne kupce i pružatelje usluga dijeljene mobilnosti te će biti dostupna po nenadmašnoj cijeni od 133.333 kn (bez subvencije).