test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Daciju Sandero Stepway 1.0 TCe 90: Vrlo atraktivan crossover otišao je korak dalje

08.03.2021 u 08:21

Bionic
Reading

Dizajn treće generacije Stepwaya je mnogo više nego što smo uopće očekivali, a naročito u odnosu na prethodnu generaciju Stepwaya testiranu krajem prošle godine

Dacia je predstavila treću generaciju svoje obitelji Sandero krajem rujna prošle godine i već onda bilo je jasno da je najnovija generacija njihova tri modela Sandero, Sandero Stepway i Logan (ova je limuzinska verzija dostupna zasad samo na nekim tržištima) priličan odmak od prošle, druge generacije. Mi smo to, naravno, saznali iz prve ruke već u siječnju ove godine na hrvatskoj prezentaciji, a tada smo isprobali dva modela: Sandero Comfort TCe 90 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i Sandero Stepway Comfort TCe 90 s CVT mjenjačem.

Ipak, ne treba zaboraviti ni to da smo u prosincu 2020. imali na testu i prošlu, tada još uvijek aktualnu drugu generaciju Stepwaya, odnosno preciznije model Sandero Proud 1.0 TCe 100 ECO-G s 5-brzinskim ručnim mjenjačem i bi-fuel motorom. To znači da se radilo o modelu s dvogorivnim motorom, koji osim benzina koristi ukapljeni naftni plin, a cijela plinska instalacija i priprema motora tvornički su konstruirane, izrađene i ugrađene u pogonima Dacije u rumunjskom Mioveniju.

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 - vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Z.M.

Naravno taj model je bio ponešto poseban, jer je to bilo izdanje 'Proud' u čast 15 godina pojačane prisutnosti marke Dacia u Europi. No ono što je za nas bilo još zanimljivije jest činjenica da smo znali da ćemo uskoro isprobati i najnoviju generaciju Stepwaya. U trenutku u kojem smo na domaćoj premijeri prvi put vozili novi Stepway namjerno smo odabrali model sa bezstupanjskim CVT mjenjačem znajući da će on u ponudi na hrvatskom tržištu doći tek nešto kasnije.

Stoga smo za ovotjedni test, raznolikost radi, odabrali upravo verziju Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, za koji bismo rekli da će biti i ulazna verzija ovog crossover modela na našem tržištu. Što se tiče onih koje možda više zanima model Stepway s 1.0 ECO-G 100 bi-fuel motorom, mogli bismo povući prilično preciznu paralelu bacivši pogled na test modela Sandero s ovakvim motorom prije samo nekoliko tjedana.

Struktura, vanjski izgled i dimenzije

Prva generacija crossover inačice Sandero Stepway pojavila se na tržištu u kolovozu 2009. godine, odnosno točno godinu dana nakon modela Sandero prve generacije. Svojom kvalitetnom opremom i atraktivnim terenskim izgledom postigao je uspjeh od samog početka jer je većina modela Sandera prodanih u mnogim zemljama bila onih verzije Stepway. Druga generacija Stepwaya zato se pojavila istovremeno s drugom generacijom modela Sandero krajem 2012. godine. Sada smo u trećoj generaciji, a ponukani uspjehom prethodne dvije generacije ove verzije, koju vole oni koji se osim vožnje uobičajenim prometnicama povremeno žele uputiti u prirodu, rumunjski je proizvođač u sklopu Renault Grupe odlučio izbaciti na tržište kad i Sandero (i Logan).

Novi Sandero i Sandero Stepway prvi su Dacijini modeli koji koriste Alijansinu modularnu platformu CMF-B, prešavši tako s Dacijine platforme M0 druge generacije Sandera. Ova nova struktura Sandera nudi osjetno veću čvrstoću i krutost, povećavajući zaštitu u slučaju sudara, što danas itekako igra bitnu ulogu pri odabiru nekog modela. Konstrukcija je ojačana u motornom prostoru (potpuno novi nosači i nosači u donjoj konstrukciji) i putničkom prostoru.

Novi Sandero Stepway je u odnosu na prethodnu generaciju Stepwaya sljedećih dimenzija: duljina 4099 mm (+10 mm), širina 1848 mm (+87 mm), širina 2007 mm s otklopljenim retrovizorima (+13 mm), visina s krovnim nosačima 1587 mm (-28 mm), međuosovinski razmak 2604 mm (+15 mm), visina od podloge 201 mm (-6 mm).

Naš testni model je imao 16-colne čelične kotače s ukrasnim pokrovima kotača Flexwheel Saria. I da, kada ne biste znali da se radi o plastičnim poklopcima kotača ili popularnim ratkapama, pomislili biste da doista imate aluminijske felge. Naš je testni model bio opremljen zimskim gumama Pirelli Sottozero3 dimenzija 205/60R16. Imao je i rezervni kotač smanjenih dimenzija. Težina Sandera Stepwaya s ovim motorom je između 1077 i 1096 kg, što ovisi o opremi samog modela.

Novi Sandero Stepway odmah je prepoznatljiv sprijeda s jedinstvenim rebrastim i kupolastim poklopcem motora, kromiranim logotipom Stepway ispod prednje maske i zakrivljenim blatobranima iznad svjetala za maglu. Prednji i stražnji odbojnici uključuju metalnu zaštitnu kliznu ploču dizajniranu tako da zaštiti izvornu boju od svakodnevnih ogrebotina prilikom vožnje izvan asfaltiranih prometnica. Tu su i velike plastične zaštite blatobrana i posebno ojačana podnožja, odnosno pragovi vrata. Novi Stepway više nema ni ispušnu cijev izbačenu straga, već ju je stražnja zaštitna ploča dobro prikrila, baš kao da rumunjski proizvođač kaže da to više nije in. Ovo je vjerojatno i naš jedini prigovor kada je riječ o usporedbi vanjskog dizajna dviju generacija, no to je samo naš dojam.

Prednja i stražnja svjetla predstavljaju Dacijin novi LED svjetlosni potpis u obliku slova Y, dajući novom Stepwayu snažan identitet. Prednji LED farovi koji se sada automatski pale (u položaju ručice AUTO), nude se kao standardni u svim razinama opreme. Oni, prema Daciji, povećavaju noćnu vidljivost tako što povećavaju duljinu snopa zraka za 37 posto (110 m) i širinu za devet posto (24 m) u usporedbi s halogenim kratkim svjetlima prethodne verzije. Tu su i LED svjetla za maglu sprijeda.

Ono što svakako treba istaknuti su i novodizajnirane uzdužne krovne šine Stepwaya, koje mogu izgledati kao da su jednostavno atraktivna vizualna značajka, ali su također i prilagodljive, odnosno izuzetno praktične. Pomoću ključa smještenog u pretincu za rukavice mogu se jednostavno demontirati u samo nekoliko sekundi i pretvoriti u poprečni krovni nosač sastavljen od dvije prečke nosivosti 80 kilograma, što je isto kao i standardnog krovnog nosača. Ovim sofisticiranim i patentiranim sustavom Dacia pokazuje i da se zalaže za pametne, praktične, jednostavne i pouzdane sustave. Mi smo se naravno odlučili malo poigrati s ovim nosačem i probali ga pripremiti kao da ćemo doista prevesti neki ozbiljniji teret, poput npr. daske za surfanje ili skija. I da, sustav je doista jednostavan i funkcionira u praksi.

Dacia Sandero Stepway - krovni nosači Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Usporedimo li izgled ove najnovije generacije s prethodnom, Sandero Stepway stvarno izgleda puno modernije i rekli bismo elegantnije. Kako se sve što se tiče osobnog doživljaja dizajna nekog automobila svodi ipak samo na osobni, ponovit ćemo ono što smo rekli i kod modela Sandero: dovoljno je baciti pogled na prvu generaciju Stepwaya. U svrhu toga donosimo tri usporedne fotografije dvije generacije Stepwaya koje smo imali na testu. Pogledajte sami i vjerojatno ćete se složiti s nama da je napredak očit, a za nas o tome nema baš nikakve dvojbe. Boja našeg testnog modela Stepway je atraktivna doplatna Atacama narančasta boja, koja nije u opciji boja modela Sandero, kao da se lijepo uklapa u prirodni okoliš.

Interijer i značajke novog Stepwaya

Već smo na hrvatskoj premijeri rekli da je novi Stepway (kao i Sandero) napredovao kvalitetom u svim smjerovima, a to se odnosi i na uređenje interijera kabine. Ovo je sada već jako pristojno i lijepo uređen dizajn putničkog prostora: veća kvaliteta zaslona, materijali, obloga, montaža, ergonomija i dodavanje novih značajki. Dacia navodi kako 'vjeruju da moderni automobili ne bi trebali biti ispunjeni nebitnim značajkama'. Dacia je dizajnirala nove značajke novog Stepwaya u skladu s razvojem glavnih očekivanja kupaca. Unutarnje presvlake čine se doista kvalitetne i izdržljive te nose logotip Stepway dok obloge vrata i nadzorna ploča imaju narančaste umetke i obrube od tkanine. Tu su i narančasti i kromirani obrubi ventilacijskog otvora.

Standardne značajke uključuju praktičan držač za pametni telefon (koji se može ukloniti, ovisno o verziji), zaslon računala, upravljač s ograničenjem brzine i tempomatom te automatsko aktiviranje farova u svim razinama opreme. Vozači mogu zadržati pogled na cesti i rukama na upravljaču radi svoje udobnosti i sigurnosti.

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 - dizajn unutrašnjosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Z.M.

Što se tiče vozačkog instrumenta, vidi se odmak u odnosu na stariju generaciju, iako se radi o kombi-instrumentu sastavljenom od dva moderno oblikovana analogna kružna brojača okretaja motora i brzine, ali sada je tu i središnje postavljeni informacijski 3,5-inčni crno-bijeli LCD zaslon u TFT tehnologiji. Ovaj potonji pruža korisne informacije, poput npr. ukupnu prijeđenu kilometražu vozila, ali i odsječak putne kilometraže. Ovaj LCD zaslon nije u boji, ali i monokromatska grafika posve je zadovoljavajuće razine. Iznutra se na ploči s instrumentima nalazi umetak umotan u tkaninu dok otvori za zrak imaju potpuno novi oblik i već gore spomenutu narančastu boju.

Multimedijski sustav: Tri sustava što zadovoljavaju sve potrebe

Novi Stepway (kao i Sandero) nudi tri različita multimedijska sustava: Media Control, Media Display i Media Nav. Uz Media Control pametni telefoni mogu se postaviti na pametnu uklonjivu potporu ispred vozača kako bi postali novi multimedijski sustav putem nove besplatne aplikacije 'Dacia Media Control' i bluetooth ili USB veze. Sustav omogućuje jednostavan pristup radiju, glazbi, pozivima, porukama, satelitskim navigacijskim aplikacijama i mnogim drugim značajkama poput prepoznavanja glasa uz Siri i Android. Komandne kontrole su na dohvat ruke bilo na upravljaču (za radio) ili iza njega (sat nav) kako bi se osigurala sigurnija vožnja. Bez pametnog telefona povezanog na Media Control, radio i reprodukcija datoteka putem USB priključka su dostupni.

Oprema uključuje dva zvučnika, bluetooth i USB vezu te gore opisani 3,5-inčni TFT digitalni zaslon između brojčanika, na kojem su prikazane i postavke radija. Uz Media Display (koji dolazi u opremi razine Comfort), konzola ima veliki i moderan 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir, praktično smješten na vrhu. Putnički prostor opremljen je s četiri zvučnika. Zaslon je blago nagnut prema vozaču radi veće vidljivosti i ergonomije. Dizajn je elegantan, a intuitivno sučelje jednostavno za upotrebu kompatibilno je s bluetoothom i sustavima za pametne telefone Android Auto i Apple CarPlay. Nova oznaka 'car' (automobil) omogućuje pristup određenim ADAS postavkama.

Uz Media Nav, multimedijski sustav sada također ima ugrađenu navigaciju i bežično povezivanje za Apple CarPlay i Android Auto. Ozvučenje sada ima najmanje šest zvučnika. U testnom modelu imali smo opcijski Paket multimedija adriatic, s funkcijama navigacije, internetskom vezom, radio DAB-om, bluetoothom, USB s opcijom handsfree i komandama na upravljaču, odnosno navigacijske karte regije Adriatik.

Dizajn i oblik novih prednjih sjedala sada su vidno napredovali i pružaju dodatnu udobnost i potporu, uključujući naslone za glavu podesive po visini. Da bi pronašli najbolji mogući položaj za vožnju, vozači mogu prilagoditi visinu svog sjedala (+/- 35 mm), visinu i dubinu upravljača (+/- 2,1° i +/- 25 mm), a mogu odabrati ili pojedinačan (kao u našem testnom modelu) ili središnji naslon za ruke kao opciju. Prvo rješenje je dio konstrukcije vozačkog sjedala, ugodno za vozača, ne baš i za suvozača.

Ručica mjenjača sada je kraća (i sa 6 stupnjeva prijenosa, no o tome nešto kasnije u tekstu) i odgovara onoj iz Renaulta Clija, a osim toga čini se da je završna obrada podignuta na višu razinu, od npr. modela Sandero Proud verzije Stepway, pa nema izraženijih rubova koji bi smetali ruci prilikom mijenjanja brzina. Potpuno električni servo upravljač nudi veću udobnost vožnje, posebno za vrijeme tijesnog manevriranja i parkiranja (Dacia navodi podatak o 36 posto manje napora nego prethodna generacija). Presvlake sjedala u našem testnom Stepwayu su dojmljivog dizajna Comfort u kombinaciji crna/siva, uz dodatak atraktivnih narančastih prošiva.

Kad je riječ o udobnosti putnika, novi Sandero nudi tri stražnja sjedala koja mogu primiti po tri odrasle osobe, iako naravno osoba u sredini možda i neće imati svoju udobnost kao na susjedna dva sjedala. I opet, treba reći da ne treba očekivati čuda jer je riječ o kompaktnom gradskom automobilu B segmenta. Tu je i preklopni naslon stražnjeg reda sjedala u omjeru 1/3-2/3 već od ulazne razine opreme Essential, kao i prtljažnik u obiteljskoj veličini. Volumen prtljažnika je 328 litara, a kad se preklope nasloni stražnjih sjedala, on raste do 1108 litara, dok je volumen ispod praktične podnice prtljažnika 78 l.

Treba reći i da kabina novog Stepwaya udovoljava standardima prostranosti gornjeg segmenta tržišta, pogotovo jer nudi najviše prostora za noge stražnjih putnika s dodatnih 42 mm. Kapacitet prostora za pohranu stvari može doseći 21 litru (porast od 2,5 l) s prostorom za odlaganje ispod središnjeg naslona za ruke volumena 1,4 l (koji mi nismo imali u svom testnom modelu), na prednjim i stražnjim vratima i na stražnjem dijelu prednjih sjedala. Kad smo već kod preklopnog naslona za ruku, u našem testnom modelu ona je jednostavne konstrukcije i montirana je na vozačevo sjedalo, što donekle može biti nedostatak za suvozača.

Tu je i novi automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, handsfree karticom s daljinskim otvaranjem prtljažnika, električnom parkirnom kočnicom (u našem slučaju je još uvijek klasična ručica ručne kočnice), kamerom za vožnju unatrag, prednjim i stražnjim parkirnim senzorima te automatskim brisačima vjetrobrana koji su dostupni kao standardna značajka (ili opcija ovisno o tržištu).

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 - prtljažnik Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Motor 1.0 TCe 90

Za razliku od Sandera, verzija Stepway nema motor oznake SCe 65, benzinski 1-litreni trocilindrični motor s prirodnim usisom uparen s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. Dakle na raspolaganju su ostale dvije verzije motora: benzinski TCe 90, 1-litreni trocilindrični agregat s turbopunjačem uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem ili CVT bezstupanjskim automatskim mjenjačem; kao i TCe 100 ECO-G, novi 1-litreni trocilindraš s turbo punjenjem koji osim benzina kao goriva koristi plin (UNP ili LPG), uparen s ručnim mjenjačem sa šest brzina.

Motor u našem testnom Stepwayu je TCe 90, a radi se o trocilindričnom benzinskom turbo motoru obujma 999 cm³ snage 90 KS (67 kW), najvećeg okretnog momenta 160 Nm pri 2100-3750 okr./min. Ovaj motor je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, a pogon mu je na prednja dva kotača. Ubrzanje ovog modela od 0 do 100 km/h je 12 sekundi dok mu je krajnja brzina 172 km/h. Što se potrošnje tiče, Dacia navodi podatak od 5,6 l/100 km u mješovitoj vožnji (WLTP), a emisija CO₂ u mješovitim uvjetima mu je 126-127 g/km (WLTP). Naravno, ovaj motor je i osnovni dio već spomenutog bi-fuel pogonskog sklopa oznake 1.0 100 ECO-G, o kojem smo pisali kod testne verzije novog Sandera.

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 - motor Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Riječ je o istom H4D motoru (vjerojatno još malo razvijenijim od prethodnih inačica) koji je na tržište stigao u proljeće 2020., ali u novom Stepwayu (kao i Sanderu) primjetna je bitna razlika, koja nas nije ostavila ravnodušnima, a riječ je o 6-brzinskom ručnom mjenjaču umjesto onog 5-brzinskog na prethodno, gore navedenim, testiranim modelima. Već samo ta promjena je izvrsno rješenje jer motor pri visokim brzinama u šestom stupnju prijenosa radi osjetno mirnije i tiše od prethodnih rješenja. Što se ovjesa Stepwaya tiče, njegov je prednji ovjes pseudo MacPherson s trokutastim ramenima, kao i stražnji ovjes u formi osovine u obliku slova H s programiranim deformiranjem i spiralnim oprugama, što Stepway čine jako udobnim za vožnju.

  • +63
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Stop&Start funkcija

U novoj liniji Sandera, pa tako i kod našeg Stepwaya, ova je funkcija dostupna za sve inačice. Isključivanjem motora kad je automobil zaustavljen, bilo pritiskom na papučicu kočnice kod automatskog mjenjača ili prebacivanjem ručnog mjenjača u prazni hod kao u našem slučaju, sprječava se ispuštanje emisija te stvaranje vibracija i buke. Motor se ponovno pokreće gotovo trenutačno. Stop&Start može se ručno isključiti gumbom na sredini armaturne ploče.

Sustavi za pomoć vozaču (ADAS)

Uz modularnu platformu CMF i inovativni elektronički dizajn, novi Stepway (kao i Sandero) koristi najnovije sustave pomoći vozaču (ADAS) i sigurnosne značajke. Tako pored ograničenja brzine i najnovijeg ESP-a kao standardne značajke i prekidača za upravljanje tempomatom na volanu (ovisno o opciji), novi Stepway ima i najmodernije sustave pomoći vozaču: pomoć pri kočenju u nuždi, upozorenje na mrtvi kut, pomoć pri parkiranju (Paket City u našem slučaju) i sustav za pomoć pri parkiranju straga, pomoć pri kretanju uzbrdo.

Novi senzori pritiska na vratima i akcelerometar mogu otkriti rane bočne udare, omogućujući brzo napuhavanje nove zavjese i bočnih zračnih jastuka, štiteći abdomen, prsa i glavu. Novi Sandero uključuje i sljedeće standardne značajke: šest zračnih jastuka, ograničivači opterećenja sigurnosnih pojaseva, zatezači prednjih i stražnjih sigurnosnih pojaseva i sustav poziva u nuždi (SOS gumb smješten uz svjetlo na stropu). Osim toga, poboljšan je strukturni okvir novih prednjih sjedala, a za bolju zaštitu ugrađeni su nasloni za glavu protiv povratnog udara glave.

Što reći o Daciji Sandero Stepwayu 1.0 TCe 90?

Prije mjesec dana isprobali smo nakratko novi Stepway, i to model Stepway Comfort 1.0 TCe 90 s CVT mjenjačem, a sada je naš testni model imao vrlo dobro rješenje s ručnim 6-brzinskim mjenjačem. Našem testnom modelu s TCe 90 motorom ne nedostaje snage, a treba i naglasiti da je s ovim motorom automobil prilično jumpy, odnosno agilan. Dizajn treće generacije Stepwaya je mnogo više nego što smo uopće očekivali, a naročito u odnosu na prethodnu generaciju Stepwaya testiranu krajem prošle godine. Naravno, ako ste pomislili da s novim Stepwayom možete u terenskoj vožnji izvući nešto više, morati ćete se zadovoljiti samo nekim dizajnerskim naznakama ozbiljnijeg terenca, jer tu nema pogona na sve kotače, reduktora brzina ili nekih blokada diferencijala. No ono što se svakako može reći je da je Stepway izdržljiviji, otporniji na lagana mehanička oštećenja, tvrđi i krući od običnog cestovnog vozila, kojim možete bezbrižnije sići i na laganiji teren. Dimenzije guma našeg Stepwaya 205/60R16 čine ovaj model udobnim, čak i u vožnji makadamom ili šumskim putem.

Kao i kod Sandera, i dalje stojimo pri tvrdnji da je kvaliteta uređenja unutrašnjosti podignuta na višu razinu, a materijali su ugodniji, bolje dizajnirani i kvalitetniji kao kod mnogih današnjih razvikanijih modela. Ono što svakako treba reći, a u što smo se uvjerili nakon tjedan dana testiranja novog Stepwaya - ova nova CMF-B platforma daje stvarno veću krutost i općenito bolji balans cijelog vozila. Kao i kod Sandera, i za Stepway bi se moglo reći da se radi o best-buy automobilu, odnosno najboljem omjeru dobiveno-uloženo. Naročito ako se uzme u obzir to da je Stepway doista atraktivan crossover.

Što se cijena tiče, ulazna cijena Stepwaya Essential 1.0 TCe 90 s ručnim 6-brzinskim mjenjačem kreće od 99.900 kuna (uključen PDV i PPMV). Stepway Essential 1.0 ECO-G 100 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem stoji također 99.900 sa svim davanjima. Cijena našeg testnog modela Stepway Comfort 1.0 TCe 90 s ručnim 6-brzinskim mjenjačem sa svim opcijama stoji 122.590 kn sa svim davanjima.

Renault nudi i produljeno jamstvo od pet godina ili 100.000 km po cijeni od 3000 kn.