NOVE TEHNOLOGIJE I USLUGE

[FOTO/VIDEO] Renault Grupa uspostavlja 'Softversku Republiku', otvoreni ekosistem za inteligentnu i održivu mobilnost

10.04.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Prema izračunima Boston Consulting Group-e, globalno tržište mobilnosti narast će za 60 posto na 11.000 milijardi eura do 2035. godine

Kao dio strategije 'Renaulution', Renault želi uspostaviti ono što je poznato kao 'Software République', zajedno s vodećim partnerskim tvrtkama na polju tehnologije, softvera i mobilnosti. Partneri žele razviti i plasirati na tržište nova rješenja za održivu mobilnost koja se temelje na otvorenom sustavu. Umjetna inteligencija, cyber sigurnost, povezanost, ugrađena elektronika i tehnologija virtualnih blizanaca pridonijet će izvrsnosti ovih novih proizvoda i usluga.

Uz Renault Grupu, osnivači su Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics i Thales. Ovaj otvoreni inovacijski ekosustav, koji je osnovalo pet vođa u automobilskom i tehnološkom području, primit će nove članove i razviti otvorenu suradnju.

'U novom lancu vrijednosti za mobilnost, inteligentni brodski sustavi pokretačka su snaga na kojoj su koncentrirane sve istraživačke aktivnosti i ulaganja', kaže Luca de Meo, izvršni direktor Renault Grupe. 'S obzirom na veličinu ovog tehnološkog izazova, odlučili smo se na kolektivan i otvoren pristup. Skup kompetencija u kibernetičkoj sigurnosti, mikroelektronici, energiji i upravljanju podacima omogućit će nam da razvijemo jedinstvena, pionirska rješenja za nisko-ugljičnu, zajedničku i odgovornu mobilnost? Izrađeno u Europi?' dodao je de Meo.

'Software République' Izvor: Promo fotografije / Autor: Tulipes

Prema izračunima Boston Consulting Group-e, globalno tržište mobilnosti narast će za 60 posto na 11.000 milijardi eura do 2035. godine. Ovaj se rast temelji prvenstveno na remetilačkim, novim tehnologijama i uslugama, čiji će se udio na globalnom tržištu mobilnosti povećati s 5 na 45 posto, ako je suditi prema izvoru 'Usudite se stvoriti 'Automobile Valley' u francuskom stilu, Les Echos, 20. kolovoza 2020.

'Software République' - Plug & charge Izvor: Promo fotografije / Autor: Tulipes

Vodeće industrijske skupine u svijetu već se pozicioniraju uz državnu potporu u razvoju ovih tehnologija. Članovi osnivači Software République pozivaju Francusku i Europu da zajednički grade održivi ekosustav kako bi njihov suverenitet na ovom području ostao u budućnosti.

Tri glavna područja suradnje

U svojoj suradnji partneri se usredotočuju na tri glavna područja: inteligentni sustavi za sigurnu povezanost između vozila i njihove okoline, sustavi za simulaciju i upravljanje podacima za optimalan protok prometa i pojednostavljenje procesa punjenja.

Između ostalog, Software République želi razviti nove tehnologije i usluge koje omogućuju automatsko otkrivanje električnog vozila na kompatibilnoj stanici za punjenje. Tada se postupak punjenja može provesti bez intervencije korisnika.

'Software République' Izvor: Promo fotografije / Autor: OLIVIER MARTIN GAMBIER

Kako bi se optimizirao protok prometa, otvorena razmjena podataka o mobilnosti i simulacija u stvarnom vremenu želi podržati korisnike u korištenju za njih optimalnog prijevoznog sredstva. Transportne tvrtke i pružatelji usluga mobilnosti, zauzvrat, mogu koristiti ove podatke za proširenje asortimana usluga i stvaranje scenarija mobilnosti za upravljanje hitnim situacijama ili događaje. Urbanisti bi mogli izračunati bolje prognoze za svoje planiranje korištenja zemljišta.

'Software République' - optimizacija mobilnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Tulipes

Investicijski fond za nova poduzeća

U svrhu promicanja inovacija, Software République će također uspostaviti investicijski fond za financiranje start-up tvrtki. Odabrani start-upovi mogu tako dobiti pristup suradničkom, virtualnom razvojnom i eksperimentalnom okruženju i iskoristiti mentorske ponude.