TREĆI U POVIJESTI

Uskoro stižu dva kometa, jedan povijesno blizu Zemlje!

21.03.2016 u 13:46

Bionic
Reading

Danas i sutra kraj Zemlje će proletjeti dva kometa. Jedan od njih će Zemlji prići najbliže od 1770. dok će drugi, koji će proletjeti nešto dalje, biti dovoljno velik da će se, ako bude vedro, moći vidjeti golim okom.

Komet P/2016 BA14 Panstarss je malen pa se neće moći vidjeti bez teleskopa, no proći će na udaljenosti od samo 3,5 milijuna km, što će biti treći najbliži prolet kometa u zabilježenoj povijesti.

Samo dva kometa Zemlji su se približila bliže - 55P/Tempel-Tuttle, za kojeg se procjenjuje da je 1366. godine prošao na oko 3,38 milijuna km i Lexellov komet (D/1770 L1), koji je 1770. proletio na samo 2,25 milijuna km.

NASA ističe da nema nikakve opasnosti za sudar jer je riječ o udaljenosti devet puta većoj od razdaljine između Mjeseca i Zemlje.

'Komet P/2016 BA14 nije nikakva prijetnja', poručio je Paul Chodas iz NASA-inog centra za Objekte koji prolaze blizu Zemlje (NEO). 'Naprotiv, bit će to odlična prilika za napredak u znanstvenim istraživanjima kometa', dodao je.

Prolasci kometa nisu tako učestali kao prolasci asteroida, prolazak dva kometa za redom u dva dana izuzetno je rijedak događaj.

P/2016 BA14, otkriven u siječnju ove godine, u početku se smatrao asteroidom, međutim promatranja opservatorija Lowell pokazala su ima jedva vidljiv rep.

Veći komet 252P/LINEAR otkriven je 2000. godine. Budući da oba kometa imaju vrlo slične putanje i da se kreću relativno blizu, znanstvenici pretpostavljaju da je manji nastao raspadom većeg prilikom nekog prijašnjeg prolaska blizu Sunca ili Jupitera. Ovu mogućnost NASA će pokušati istražiti svojim svemirskim teleskopom Hubble.

252P/LINEAR, dužine oko 230 metara, kraj Zemlje će proletjeti danas, a P/2016 BA14 sutra.

Naš poznati astronom Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan kaže da promatrači neba ne bi trebali očekivati preveliki spektakl, čak i kada bi bilo vedro.

'Naime, sjaj kometa 252P/LINEAR toliko je slab da će se golim okom moći vidjeti samo s nekih mjesta gdje nema nikakvog svjetlosnog zagađenja, s Lastova, s Huma i nekih sličnih mjesta viših od 400 m nadmorske visine. Nebo bi moralo biti jako vedro za da se nešto vidi', rekao je Korlević.