67 JE PREVIŠE

Još nekoliko sati za potpise za referendum protiv mirovinske reforme, prvi rezultati u ponoć

11.05.2019 u 19:42

Bionic
Reading

Posljednji je dan za prikupljanje potpisa za referendum '67 je previše' - protiv mirovinske reforme. U ponoć, kada istječe rok za prikupljanje potpisa, sindikati će na konferenciji za novinare objaviti prve neslužbene rezultate, a točan broj potpisa znat će se idući tjedan

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za središnji Dnevnik HTV-a rekao je kako duboko vjeruje da će u ponoć, kada istječe rok za prikupljanje potpisa, uspješno 'ući u cilj' i omogućiti hrvatskim građanima referendum.

Zahvalio je svim volonterima koji su, kaže, 'u nemogućim uvjetima' prikupljali potpise na preko 300 lokacija u RH.

U akciji je sudjelovalo više od četiri tisuće volontera.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Sindikalist Vilim Ribić bio je gost Dnevnika N1. Osvrnuo se na broj prikupljenih potpisa, ali i odgovorio na jučerašnje premijerovo pitanje volonterima zašto nisu prije pet godina skupljali potpise za referendum.

'Mslim da se bližimo dovoljnom broju potpisa, ali ne želim ništa unaprijed potvrditi jer ne želim ureći situaciju. Zadnji dani bili su prava ekspolozija interesa. Bila je velika gužva na štandovima', kaže Ribić.

Odgovorio je i na pitanje koje je premijer jučer postavio volonterima na jednom štandu zašto nisu prikupljali potpise prije pet godina.

'U to vrijeme na vlasti je bio SDP, a ministar rada i mirovinskoh sustava bio je Mirando Mrsić. O radu Miranda Mrsića mislim sve najgore. I o Vladi SDP-a mislim sve najgore. Nismo tada prikupljali potpise jer smo tada imali problem Zakona o radu, a kako je odlazak u mirovinu sa 67 trebao stupiti na snagu 2030. godine mislili smo da imamo vremena. Ova nas je Vlada zaoštravanjem uvjeta potaknula da sada krenemo u tu borbu. Tada smo se bavili Zakonom o radu', rekao je.

Ribić je uvjeren da će referendumska inicijativa uspjeti. 'Jako sam optimističan, da ne ureknem neću ništa suditi unaprijed.'