andrej plenković

'Izjava Brune Esih nije vrijedna komentiranja, Hrvatska je u II. svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani'

11.05.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u intervjuu Večernjem listu odgovarao je, među ostalim, na pitanja oko referenduma protiv mirovinske reforme, komemoraciji u Bleiburgu, kontroverznom ispadu saborske zastupnice Brune Esih te mogućoj posjeti Srbiji

Na pitanje o kontroverznom istupu Brune Esih, koja je na svojoj stranici na facebooku napisala kako je 8. svibnja 1945., kada je partizanska vojska oslobodila Zagreb, tragičan dan hrvatske povijesti i dan koji simbolizira pljačku, pokolje i početak višegodišnje okupacije Hrvatske, Plenković je u intervjuu Večernjem listu odgovorio kako te izjave nisu vrijedne komentiranja.

'Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani. Obilježili smo kraj Drugog svjetskog rata, Dan pobjede nad fašizmom te Dan Europe. Kao dio ujedinjene i demokratske Europe te članica EU i NATO-a, hrvatsko društvo gradimo na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije te njegovanju kulture sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima', rekao je Plenković.

Također je komentirao i komemoraciju u Bleiburgu te je rekao kako je Sabor njen pokrovitelj te da bi ona trebala biti održana uz dužno poštovanje prema žrtvama te u skladu s austrijskim zakonima.

'Osuđujemo sve zločine poraća u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve u vremenu komunističke Jugoslavije', naglasio je Plenković.

Sindikate je prozvao da nisu za reforme te im je spočitnuo da javnosti predstavljaju kako je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić 'taj koji se dosjetio rada do 67. godine', a da taj segment mirovinske reforme postoji u zakonu još iz vremena SDP-ove Vlade kada je ministar bio Mirando Mrsić.

'Tada nitko nije organizirao referendum. Ako nismo za reforme, onda to treba i jasno reći. A ne s jedne strane vapiti za reformama, a s druge, kad ih napravite, rušiti ih', rekao je Plenković.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na pitanje bi li prihvatio poziv da posjeti Srbiju srpske premijerke Ane Brnabić, koja je nedavno u Dubrovniku izjavila kako je spremna na taj prvi korak, premijer je odgovorio:

'U okviru priprema za sastanak na vrhu u Zagrebu u svibnju 2020. tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom planiram svakako obići sve zemlje u susjedstvu, pa i Srbiju.'