DIGITALNO BOJNO POLJE

U Pojasu Gaze traje kibernetički rat: Kako izgleda 'front' izraelskih i Hamasovih hakera

13.10.2023 u 15:25

Bionic
Reading

U novu rundu sukoba u Pojasu Gaze uključile su se brojne skupine hakera. Stječe se dojam kako većinu čine nezavisne grupe koje su odlučile odabrati jednu od strana u sukobu

Digitalno bojno polje u Pojasu Gaze u sjeni je konvencionalnog ratovanja koje se odvija u tom dijelu Bliskog istoka. Ali, to ne znači kako s obje strane nisu pokrenuti kibernetički napadi.

Riječ je o tihim i često nevidljivim udarima koji, barem zasad, nisu podjednako razorni kao raketni ili topnički napadi, ali mogli bi s vremenom dobivati na značaju u pojedinim aspektima.

U novu rundu sukoba Izraela i Hamasa uključile su se brojne skupine hakera. Neke od njih djeluju uz pomoć države i drugih institucija, ali stječe se dojam kako većinu čine nezavisne grupe koje su odlučile odabrati jednu od strana u sukobu.

Jedna od njih, Anonymous Sudan, napala je izraelske sustave upozorenja u hitnim slučajevima, a na meti su se našle i velike medijske kuće poput Jerusalem Posta. Smatra se kako je u pitanju proruski orijentirana skupina.

Hamasu naklonjena skupina Cyber ​​Av3ngers ciljala je infrastrukturu, poput izraelske organizacije za elektroenergetsku mrežu Noga i korporacije Israel Electric.

  • +9
Izraelska vojska na granici uz Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Killnet, skupina koju navodno čine ruski hakeri dragovoljci, najavila je kako će napasti sustave pod kontrolom izraelske vlade. Navodno su, između ostalog, uspjeli na neko vrijeme iz stroja izbaciti web odredište obavještajne agencije Shin Bet.

Killnet i Anonymous Sudan prethodno su masovnim DDoS napadima ciljali tehnološke divove kao što su Microsoft, X (prije Twitter) i Telegram.

Zasad bez veće štete, ali to se može promijeniti

U mnogim su napadima koristili distribuirano uskraćivanje resursa (DDoS). No, bilo je i drugih primjera.

Hakerska grupa AnonGhost uspjela je upasti u aplikaciju za pametne telefone koju se koristi za upozoravanje Izraelaca na raketne napade.

Zlorabeći sigurnosni propust, u nju su ubacili lažne obavijesti, u kojima je pisalo "Smrt Izraelu!" i tome slično. Aplikacija koja je preuzeta milijun puta bila je uklonjena iz trgovine Google Play.

Izraelci nisu sjedili prekriženih ruku. Proizraelska skupina ThreatSec napala je navodno pružatelje usluga pristupa internetu u Gazi, dok je Indian Cyber Force ustvrdila kako je srušila web stranice Palestinske nacionalne banke i Hamasa.

Ne čini se kako je kibernetičko ratovanje dosad nanijelo ozbiljniju štetu bilo kojoj od suprotstavljenih strana u ovom sukobu.

  • +14
Palestinci probijaju izraelsku zaštitnu ogradu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jednu od najvažnijih uloga u inicijalnom napadu odigrale su bespilotne letjelice, koje su granatama onesposobile barem četiri komunikacijska tornja izraelskih obrambenih snaga i time onemogućile praćenje i nadzor putem 'pametnog zida', oko 65 kilometara duge barijere opremljene radarima, kamerama, podzemnim senzorima i drugim instrumentima za nadzor, postavljene oko Pojasa Gaze.

No, to ne znači kako u nadolazećim danima nećemo svjedočiti i ozbiljnijim pokušajima kibernetičkih udara na ključnu infrastrukturu.