BOLJE SPRIJEČITI...

Steam računi ugroženi zbog zlonamjernog softvera, Valve pojačava sigurnosne mjere

12.10.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Valve dodaje novu sigurnosnu provjeru nakon što su napadači kompromitirali Steam račune većeg broja proizvođača igara i ažurirali njihove igre zlonamjernim softverom. Igre ugroženih proizvođača instaliralo je manje od 100 korisnika, no kompanija za svaki slučaj ipak uvodi provjeru putem SMS-a

Steam računi većeg broja programera igara nedavno su bili ugroženi i korišteni za ažuriranje njihovih igara zlonamjernim softverom. Manje od 100 korisnika Steama imalo je instalirane igre kada je zlonamjerni softver dodan, a o riziku su izravno obaviješteni e-poštom, kažu iz Valvea. Tvrtka je potvrdila detalje priče koju je ranije ovog tjedna izvijestio osnivač biltena GameDiscoverCo Simon Carless.

Iako ovaj pokušaj korištenja Steama za distribuciju zlonamjernog softvera nije bio vrlo učinkovit, Valve je poduzeo korake kako bi spriječio da se on ponovi. Počevši od 24. listopada, programeri igara morat će proći dvofaktornu provjeru autentičnosti prije ažuriranja objavljene igre - verzije koju će Steam automatski isporučiti u automatskom ažuriranju većini igrača koji su je instalirali.

SMS poruka bit će jedini način za primanje dvofaktorskog koda, tako da Steamovi partneri moraju registrirati broj mobilnog telefona koji će koristiti kad god žele ažurirati glavnu verziju svoje igre. Programerima koji nemaju telefon Valveov post o promjeni kaže: 'Oprostite, no trebat će vam telefon ili neki drugi način da dobijete tekstualne poruke ako želite ažurirati svoje igre'.

Valve naglašava da je ovo 'dodatno provjeravanje' za partnere 'neophodan kompromis kako bi Steam korisnici bili sigurni, a programeri svjesni bilo kakvog potencijalnog ugrožavanja njihovog računa.' Ovaj nedavni incident nije bio jedini pokušaj dobivanja nelegitimnog pristupa Steam partnerskim računima: Valve kaže da je primijetio 'povećanje sofisticiranih napada' usmjerenih na račune razvojnih programera koji izdaju igre na Steamu.

Steamovi partneri također će morati koristiti SMS potvrdu za dodavanje novih korisnika u svoju grupu, a Valve kaže da u budućnosti također planira dodati dvofaktorsku sigurnosnu provjeru drugim Steam pozadinskim radnjama, zaključuje PC Gamer.