RAT U IZRAELU

Dezinformacije na Instagramu i Facebooku: EU nakon Muska upozorio i Zuckerberga

12.10.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Europska unija je upozorila Marka Zuckerberga zbog širenja 'dezinformacija' na Metinim platformama društvenih medija nakon Hamasovog napada na Izrael. Meti, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, poručili su da 'ima 24 sata' za odgovor i poštivanje europskog zakona

Tvrtke na društvenim mrežama primijetile su porast dezinformacija o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise. EU je na takav sadržaj u utorak upozorila i X, bivši Twitter.

Povjerenik Europske unije za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je Meti da mora dokazati da je poduzeo 'pravovremenu i objektivnu akciju'. Naveo je i da tvrtka ima '24 sata da ga obavijesti o učinkovitim mjerama koje je poduzela za suzbijanje širenja dezinformacija na svojim platformama'.

Glasnogovornik Mete rekao je za BBC: 'Nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael u subotu, brzo smo uspostavili središte za specijalne operacije sa stručnjacima, uključujući tečne govornike hebrejskog i arapskog, kako bismo pomno pratili i odgovorili na ovu situaciju'.

'Naši timovi rade danonoćno kako bi naše platforme bile sigurne, poduzimaju mjere u vezi sa sadržajem koji krši zakone i koordiniraju s trećim stranama koje provjeravaju činjenice u regiji kako bismo ograničili širenje dezinformacija. Nastavit ćemo s tim radom kako se ovaj sukob odvija', dodao je.

  • +9
Izraelska vojska na granici uz Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Europska komisija je u međuvremenu podsjetila sve tvrtke društvenih medija da su zakonski obvezne spriječiti širenje štetnog sadržaja povezanog s palestinskom militantnom skupinom Hamas, koja je zabranjena teroristička skupina u EU-u.

'Sadržaj koji kruži internetom i koji se može povezati s Hamasom kvalificira se kao teroristički sadržaj, nezakonit je i treba ga ukloniti prema Zakonu o digitalnim uslugama i Uredbi o internetskom terorističkom sadržaju', rekao je glasnogovornik Komisije.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U utorak je Breton isto upozorenje poslao i Elonu Musku zbog 'nasilnog i terorističkog sadržaja na X-u', unatoč upozorenjima. Musk je rekao da je njegova tvrtka poduzela mjere, uključujući uklanjanje novostvorenih računa povezanih s Hamasom.

Zatražio je od EU da navede navodne primjere kršenja. Breton nije dao pojedinosti o dezinformacijama na koje se pozivao u svom zahtjevu Musku.