ILEGALNI SADRŽAJ

EU ponovno upozorio Muska na problem dezinformacija na X-u nakon napada na Izrael

11.10.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Povjerenik Europske unije za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je u utorak Elonu Musku da se pozabavi širenjem dezinformacija na njegovoj platformi X nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael, kako bi se uskladio s novim pravilima EU-a o online sadržaju

Breton je u utorak rekao da ima naznake da se X, ranije poznat kao Twitter, koristio za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u Europskoj uniji. 'Stoga vas pozivam da hitno osigurate učinkovitost svojih sustava i izvijestite moj tim o poduzetim kriznim mjerama', rekao je Breton u pismu Musku.

Breton nije iznio pojedinosti o dezinformacijama na koje je mislio. Odgovarajući na Bretonovu X objavu, Musk je rekao da je politika njegove tvrtke da je sve 'otvoreno i transparentno'. 'Molimo vas da na X-u navedete prekršaje na koje aludirate, kako bi ih javnost mogla vidjeti', poručio je Musk, piše Reuters.

Breton je rekao da Musk zna da postoji problem. 'Dobro ste svjesni izvještaja svojih korisnika i nadležnih tijela o lažnom sadržaju i veličanju nasilja. Na vama je da pokažete da govorite', odgovorio je Musku na X-u.

Pravila o online sadržaju poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) zahtijevaju od X-a i drugih velikih internetskih platformi da uklone ilegalni sadržaj i poduzmu mjere za rješavanje rizika za javnu sigurnost.

'S obzirom na hitnost, također očekujem da budete u kontaktu s relevantnim tijelima za provođenje zakona i Europolom, te da promptno odgovorite na njihove zahtjeve', napisao je Breton.

Izraelci pokapaju mrtve nakon napada Hamasa Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Rekao je da će njegov tim također nastaviti razgovarati s Muskom o nizu drugih trenutnih pitanja vezanih uz usklađenost s DSA-om. 'Pozivam vas da osigurate brz, točan i potpun odgovor na ovaj zahtjev unutar sljedeća 24 sata', rekao je Breton.

Nepoštivanje DSA može rezultirati kaznama EU-a od čak 6 posto globalnog prometa tvrtke.