UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Izraelci pozvani da izbrišu Instagram i TikTok: Boje se da će djeca vidjeti isječke s taocima

11.10.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Nekoliko izraelskih škola navodno je pozvalo roditelje da izbrišu aplikacije društvenih mreža kao što su Instagram, TikTok i X (bivši Twitter) s pametnih telefona svoje djece, kako bi spriječili gledanje nasilnih slika i videa povezanih sa sukobom između Izraela i Hamasa

Udruga roditelja jedne škole u Tel Avivu upozorila je da bi Hamasovi borci mogli objaviti eksplicitne videozapise taoca koji 'mole za svoje živote', izvijestio je u utorak CNN, prenosi CNBC. 'Ne možemo dopustiti da naša djeca gledaju ovakav sadržaj. Hvala vam na razumijevanju i suradnji', stoji, među ostalim, u poruci.

Nekoliko židovskih škola u SAD-u također je izdalo slična upozorenja, izvijestila je Židovska telegrafska agencija (JTA), odakle su dodali da 'nije jasno odakle dolaze informacije o videosnimkama s taocima koje bi navodno trebale biti objavljene'.

Ravnatelj škole The Frisch u Paramusu, u New Jerseyju, navodno je poslao e-mail roditeljima pozivajući ih da svojoj djeci kažu da 'odmah' izbrišu Instagram i TikTok.

Nekoliko je ljudi također objavilo na stranicama društvenih medija, kao što su X i Threads, da su primili školske obavijesti u kojima ih se upozorava na mogućnost da učenici mogu vidjeti uznemirujući sadržaj putem aplikacija.

Aviva Klompas, suosnivačica neprofitne organizacije Boundless Israel, podijelila je putem X-a poruku jedne škole roditeljima, u kojoj je stajalo: 'Skrenuta nam je pozornost na to da će uskoro biti objavljeni videozapisi talaca koji mole za život.'

Novinarka Joanna Stern podijelila je objavu na X-u koja je sadržavala poruke iz židovske srednje škole i lokalnog centra židovske zajednice, za koje je rekla da predlažu roditeljima da izbrišu X, Instagram i TikTok zbog 'grafičkih i pogrešnih informacija na tim platformama'.

  • +2
Napad Hamasa na Tel Aviv Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

'Navodno postoje planovi Hamasa da preplavi navedene društvene platforme snimkama zarobljenika', stajalo je u jednoj od poruka koju je Stern podijelila u svojoj objavi. 'Roditelji bi trebali razgovarati o opasnostima ovih platformi i svakodnevno pitati svoju djecu o onome što vide', ustvrdila je.

Predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da Hamas drži nepoznat broj Amerikanaca kao taoce te da je najmanje 14 građana SAD-a ubijeno u sukobu.