TEHNO RECENZIJA

Testirali smo LG Q6: Smartfon srednjostrujaš fantastičnog zaslona

30.11.2017 u 11:23

Bionic
Reading

LG Q6 nije loš pametni telefon, ali ostavlja dojam kako su se u južnokorejskom divu malo previše zaigrali s reduciranjem značajki u odnosu na top model G6

LG Q6 je smanjeno i reducirano izdanje LG-jevog ovogodišnjeg top modela G6, s kojim južnokorejski proizvođač nastoji odmjeriti snage sa sve brojnijim proizvođačima pametnih telefona srednje klase. Na hrvatskom tržištu dostupan je od rujna ove godine. 

Izgledom uvelike podsjeća na skuplji model, s kojim dijeli omjer 18:9, aluminijski okvir, FullView zaslon gotovo bez obruba i sjajnu stražnju stranu, sivoplavu u slučaju modela koji je stigao na recenziranje

Ali, sličnosti na tome staju. Q6 straga ima plastiku slabo otpornu na ogrebotine na koju se otisci prsta dosta lako hvataju, a nedostaju mu i brojne značajke koje već postaju standard za klasu u kojoj se natječe. No, o tome nešto više kasnije.

Za uređaj sa zaslonom dijagonale 5,5 inča (13,9 centimetara) Q6 je iznenađujuće kompaktan i praktičan za korištenje jednom rukom. 

Općenito govoreći, vidljivo je kako nije riječ o uređaju najviše klase, ali ne djeluje jeftino i ne nedostaje mu šarma. Blago zaobljeni rubovi i kutovi daju mu mek izgled. Nije pretežak, dobro balansiran, fino sjeda u ruku, a plastika straga je neočekivano ugodna na dodir. 

Tipka za uključivanje i isključivanje smještena je na desnom bridu, dok su na lijevom  ladica za kartice SIM i microSD (na iglu) te tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka. Donji brid ugostio je utor za mikro USB i 3,5-milimetarski ulaz za slušalice s lijeve strane. Potonje je neuobičajeno rješenje na koje se treba naviknuti.

Straga ćete u gornjem lijevom kutu naći kameru i LED bljeskalicu koje ne strše već su u ravnini s poklopcem. U donjem lijevom kutu je rešetka za zvučnik.

Sprijeda je širokokutna kamera. Nema LED lampice za obavijesti.

Zaslon je jak adut

Jedan od jačih aduta ovog pametnog telefona svakako je LCD IPS zaslon dijagonale 5,5 inča, razlučivosti 2.160 puta 1.080 piksela. Omjer zaslona je 18:9, što ga čini dvostruko duljim no što je širok. 

Razlučivost je slabija od 2K koliko nudi G6, ali u svojoj klasi Q6 ima vjerojanto jedan od najboljih zaslona.  Svijetao, živahnog prikaza boja, dobrog kontrasta, precizan prikaz boja prihvatljive razine zasićenosti, pregledan iz raznih kutova, pokriven zaštitnim staklom Gorilla 3... Ovo je zaslon na kojem je užitak gledati video. Mogao bi, doduše, biti nešto bolje čitljiv pod izravnim svjetlom.

Osmojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 435 je dobar, ali ovakav smartfon zaslužio je novije izdanje. Vjerujem kako bi jači procesor, u paru sa sadašnjim dosta dobrim grafičkim čipom Adreno 505 i podržan s tri GB RAM-a, ponudio značajno bolju izvedbu.

Ne tvrdim kako Snapdragon 435 nije solidno odradio poslove kojim sam ga opteretio. No, znalo je biti zastajkivanja prilikom korištenja zahtjevnijih aplikacija i intenzivnijeg obavljanja više zadaća odjednom, kao i primjetnog zagrijavanja metalnog okvira. 

Također ne bi bilo loše ni povećati sadašnjih 32 GB memorije, iako ih je moguće proširiti karticom microSD ako ne planirate koristiti dvije kartice SIM.

Zvučnik je slabašan i smješten tako da zvuk emitira od vas, umjesto prema vama. Jedini način kako ga možete usmjeriti prema sebi je da ga okrenete tako da ne vidite zaslon, što je daleko od optimalnog.  Slušalice koje dolaze u paketu ostavile su tek nešto bolji dojam, ali vrlo brzo sam ih zamijenio svojim standardnim.

Solidne kamere

Iako drugi pametni telefoni srednje klase sve češće dolaze s dvije stražnje kamere (recimo, Doogee BL5000), LG je odlučio izostaviti takvu konfiguraciju na modelu Q6. 

Umjesto toga dobili smo stražnju kameru opremljenu senzorom s 13 MP i otvorom blende f/2.2, koja podržava snimanje videa razlučivosti 1.080 p. 

Za srednjostrujaša nije loša. Uz dovoljno svjetla fotografije su jasne i oštre, s dobrom reprodukcijom boja i zadovoljavajućom razinom pojedinosti. Kad je svjetlo slabije fotografije su dosta zrnate i zamućene kad god trebaju uhvatiti pokret.

  • +12
LG Q6 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Prednja širokokokutna kamera ima isti otvor blende i pet MP. Hvata sliku u rasponu od sto stupnjeva, što je dovoljno i za veće grupne fotografije. Fotografije su solidne, kamera može dobro poslužiti i za video konferencije.

Prateća aplikacija za kamere je jednostavna i praktična za korištenje. Nudi izbor filtera i zezalice poput kvadratnog snimanja, no znala je sporo reagirati što bi se u pravilu loše odrazilo na kvalitetu fotografija. 

Nema ručnog režima rada. Fotografije je moguće podijeliti na društvenim medijima izravno iz aplikacije.

Prepoznavanje lica umjesto čitača otiska prsta

LG Q6 isporučuje s Androidom 7.1.1 Nougat te šestim izdanjem vlastitog sučelja, specifičnom po tome što nema ladice za aplikacije i što su postavke posložene u tabove, između ostalog.

Smartfon nije prekrcan suvišnim softverom, nije bilo primjetnih problema sa softverom. Moguće je podijeliti zaslon za obavljanje više zadaća odjednom, što je fora na tako dugačkom zaslonu.

Umjesto čitača otiska prsta Q6 dolazi sa sve raširenijom tehnologijom prepoznavanja lica. Funkcionira tako da uređaj uspoređuje ono što vidi kroz prednju kameru s pohranjenom fotografijom vašeg lica. 

Pod dobrim osvjetljenjem ta je značajka radila bez problema, ali ne i uz slabije svjetlo ili ako bih se friško obrijao. LG će vas također upozoriti kako je riječ o manje sigurnom načinu zaključavanja mobitela. 

Kapacitet baterije od 3.000 mAh zvuči pomalo skromno, ali se dobro držala. Izgurala je dane intenzivnog korištenja s puno fotografiranja, gledanja videa, čitanja, korištenja navigacije i surfanja. Ne gubi puno dok je pametni telefon u mirovanju.

Od nula do sto posto napunila se za devedesetak minuta, do pola kapaciteta bi došla za upola kraće vrijeme. Ne podržava bežično punjenje.

Trebate li kupiti LG Q6?

Ako tražite srednjostrujaša koji izgleda i donekle se ponaša kao perjanica, Q6 je dobar izbor. Dobit ćete kompaktan uređaj kvalitetan zaslon za multimediju i igranje, solidne kamere i niz  zanimljivih softverskih mogućnosti. Ipak, za moj ukus u LG-ju su malo previše toga srezali jer nema čitač otiska prsta i dvostruku kameru, nije vodootporan...

  • +4
LG Q6 Izvor: LG / Autor: LG

LG G6 - ključne specifikacije

Dimenzije: 142.5 x 69.3 x 8.1mm

Težina: 149 grama

Zaslon: 5,5 inča (13,9 cm), IPS LCD, puni HD 2.160 puta 1.080 piksela  (442 ppi), omjer 18:9

Procesor: Qualcomm Snapdragon 435, radnog takta do 1,45 GHz

RAM: tri GB 

Memorija: 32 GB (proširivo do 256 GB , microSD)

Kamere:

  • stražnja: 13 MP f/2.2
  • prednja: pet MP, širokokutna (100 stupnjeva)

Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, USB Operativni sustav: Android 7.1.1 Nougat

Baterija: 3.000 mAh

Boje: crna, platinasta, bijela, zlatna

Ostalo: podrška za jednu ili dvije kartice SIM, FM radio

Cijena: od 1.750 kuna (Nabava.net)

Ustupio: LG