ISPROBALI SMO

Huawei Mate 10 Pro: Može li ovaj Android s trona svrgnuti iPhone?

09.11.2017 u 08:32

Bionic
Reading

Najnovija uzdanica iz Huaweija je među nama, no pitanje je radi li se zbilja o pravom ubojici iPhonea ili malom marketinškom triku

Najnoviji telefon iz Huaweija dao si je vrlo težak zadatak: svrgnuti iPhone. Na koji način to planira učiniti? Pa ako ćemo se ravnati po reklamnoj kampanji, riječ je o uređaju koji radi više, brže i dulje od Appleove uzdanice. Pitanje je, doduše, može li on ispuniti ova luda obećanja. Huawei je iz dosadašnjeg iskustva na zapadnom tržištu naučio nekoliko stvari. Prva je da Samsung i Apple doslovno dominiraju Europom i SAD-om. Drugo je da, koliko god se neko tržište činilo siromašnim, uvijek će se na njemu prodavati najskuplji mobiteli koje možete proizvesti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Damir Rukavina

Ohrabren premisom otpuštenih kočnica, kineski proizvođač je predstavio dva prekrasna telefona koji nastoje biti svoji, a u isto vrijeme dokazati da ih se nipošto ne smije zanemariti. U ovoj recenziji bavit ću se 'većim bratom', odnosno Huaweijem Mate 10 Pro, uređajem koji bi, prema Huaweiju, Samsungu i Appleu trebao zadati i te kakvu glavobolju.

Estetika

Čisto da razjasnim na samom početku: ovaj telefon je prekrasan. Pozadina elegantnog i ne pretjerano velikog telefona je napravljena od blago zakrivljenog Gorilla Glassa, što remeti samo prisutnost Huaweijevog logotipa, senzora za otisak prsta i dvostruke kamere Leica osjetljivosti 20 megapiksela. Telefon sjajno sjedi u ruci i, za razliku od nekih drugih Huaweija, ne klizi čim ga krivo pogledate. Prednjim dijelom dominira OLED ekran rezolucije 1080 puta 2160 piksela koji, u usporedbi s onim kod Samsungovog Galaxyja S8, nije zakrivljen. Ovo će obožavateljima zakrivljene estetike možda malo bosti oči, no realno, jedini trenutak kada mi je ova značajka odvukla pažnju bilo je pri potezanju prsta od ruba koji je kod Matea 10 Pro malo preoštar.

Operativni sustav

Huawei Mate 10 je smartfon skrojen za tehno entuzijaste. Jako me je obradovala prisutnost Androida 8.0 (Oreo) koji je oplemenio nedavno izdane Google Pixele. Operativni sustav, koji je u ovom slučaju prekriven adaptivnim skinom EMUI 8.0, radi upravo ono što bi očekivalo od novog Androida. Problem je u tome što, barem u slučaju ovog telefona, sve futurističke značajke još trebaju stići. Ok, skoro sve.

Softver Matea 10 Pro napravljen je tako da koristi sve divne prednosti koje strojno učenje može ponuditi i iskreno – meni je bilo dovoljno vidjeti čudesa koja je moguće raditi kamerom. Najveća trenutno uočljiva prednost (pored Google asistenta) nudi slične softverske performanse kao kod perjanice iz Googlea.

Kamera, procesor, memorija

Kamera na novom Huaweiju apsolutno je stelarna. Dvojni senzor na pozadini sposoban je snimati zavidno kvalitetne fotografije čak i u uvjetima lošeg osvjetljenja, dok digitalna korekcija bora bez problema i stare babe pretvara u ne toliko stare babe. Još jedna vrlo zgodna značajka kamere su i opcije za fotoentuzijaste koji iz vrlo dobrog digitalnog aparata žele izvući još više. Meni se kamera čini kao zlatna sredina između one kod iPhonea 8 i novog Pixela 2, s time da zahvaljujući strojnom učenju ovdje mogu raditi prilično zanimljive stvari. Glatkom radu uređaja doprinosi osmerojezgreni procesor Huawei HiSilicon Kirin 970 i 4 GB radne memorije. Da, Mate 10 Pro radi vrlo, vrlo glatko.

Huawei Mate 10 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Baterija, zvuk, pozivi

Ono što ovaj telefon zbilja stavlja ispred konkurencije je baterija kapaciteta 4000 MAh, uz koju je korištenje uređaja zbilja prava uživancija. Jedina stvar koja nedostaje opcija je bežičnog punjenja, no taj problem elegantno je riješen brzim punjačem. Ako imate dosta skupe slušalice koje nekim slučajem nisu bežične, pripremite se za glavobolju zato što ovaj uređaj, kao i mnogi drugi, napušta priključak od 3,5 mm. Što se poziva tiče, oni rade zbilja standardno – nisu prebučni, nisu pretihi.

Konačni dojmovi

Huawei Mate 10 Pro solidan je flagship koji se od konkurencije ističe prilično moćnom baterijom, izvrsnom kamerom i naprednim AI funkcijama. Problem je, doduše, to što filozofija iza oku ugodnog aparata glasi 'spreman za sve'. On ima Oreo, ali ga ne iskorištava kao što to radi Pixel 2, ima napredne AI funkcije, ali ne postoje značajke koje mu omogućuju da ih iskoristi do maksimuma. Konačno, tu je estetika koja ga čini predivnim, ali i relativno krhkim.

Ako ste za njega spremni iskeširati oko 6000 kuna, pretpostavljam da ćete to učiniti zbog lojalnosti brendu ili zato što vam je dosta Applea i Samsunga. Što god odlučili, ako obožavate snimati selfieje, a amaterska fotografija vam nije strana, ovim flagshipom nećete previše pogriješiti.

Radi li se o ubojici iPhonea? Odgovor na ovo pitanje je zbilja očit - ako mrzite iOS i sve što je izašlo iz Applea, Mate 10 Pro je dosta dobra alternativa. Samo se nadam da ćemo u idućih nekoliko mjeseci dobiti softver koji će moćni hardver moći rastegnuti do njegovog punog potencijala.

  • +8
Huawei Mate 10 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Huawei

Huawei Mate Pro 10

  • Operativni sustav: Android 8.0 (Oreo), EMUI 8.0 skin
  • Ekran: OLED, 6 inča
  • Materijali izrade: staklo, aluminij
  • Dimenzije: 154,2 mm x 74,5 mm x 7,9 mm
  • Težina: 178.00 g
  • Procesor: Huawei HiSilicon Kirin 970 (1.8GHz, osam jezgri)
  • Memorija: 4GB, 64 GB zapremnine
  • Kapacitet baterije: 4000 mAH
  • Cijena: 5999 kn

Plus:

  • Android 8.0
  • Elegantan dizajn
  • Ekran
  • Napredne funkcije kamere

Minus:

  • Nema bežičnog punjenja
  • Manjak ulaza za slušalice
  • Većina značajki još čeka aplikacije koje će ih iskoristiti
  • Površina je sklona ogrebotinama