TEHNO RECENZIJA

Je li opravdala cijenu? Isprobali smo Nokiju 8, evo dojmova

16.11.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Nokijin prestižni model Nokia 8 donosi napredne značajke kamere, kvalitetne materijale izrade i čisti operativni sustav. Znači li to da se radi o zbilja izvrsnom uređaju?

Nokijin najmoćniji smartfon napravljen je kako bi privukao obožavatelje fotografije željne velikih QHD zaslona, tipične Nokijine minimalističke estetike i predivnog ogoljenog Androida 7. Nokia 8 trenutno je najskuplji uređaj u HMD Digitalovoj ponudi, što znači da je do neke mjere normalno očekivati superiorne performanse i komponente.

Prvi dojmovi - najjači dojmovi

Nakon otvaranja kutije i primanja uređaja u ruku, sasvim mi je bilo jasno što je kompanija htjela učiniti – ostaviti fantastični prvi dojam. Uređaj je oklopljen jednodijelnim zakrivljenim kućištem od aluminija  koje diskretno mijenja boju ovisno o nagibu. Uređaj u ruci sjedi jako dobro, zakrivljena pozadina naglašava profinjeno kućište, a ultimativni dojam uskraćuje okvir koji zauzima oko trideset posto prednjeg dijela uređaja. Pozadinu krasi kamera s dva objektiva razlučivosti 13 piksela, od kojih jedan služi za standardno snimanje, a drugi za poboljšavanje snimanja u mraku, kao i kvalitetnije očitanje boja.

Nokia 8 na prvi pogled izgleda kao telefon iz snova. Nakon što ga pokrenete, doduše, slika se upotpunjuje. Nova Nokia dolazi opremljena Android 7.1 Nougatom koji dolazi samo s osnovnim programima iz Googlea, što je u usporedbi s brojnim konkurentskim uređajima pravi dašak svježeg zraka. Osobno mi je već puna kapa skinova za Android koji korisnike tjeraju da koriste aplikacije koje ne žele, već one koje kompanije misle da su 'dobre za njih'. Android 7.1 instaliran na Nokiju 8 je čist, neopterećen i brz.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nokia

Koliko brz?

Prilično brz. Uređaj pokreće QualCommov Snapdragon 835 uparen s 4 GB memorije, što u konkretnoj primjeni znači solidne performanse. Nokia 8 napravljena je da izdrži pritisak multimedije, igara i programa, samo bez nekih divljačkih očekivanja. Nokia 8 koristi IPS LCD prikaz dijagonale 5.3 inča. Dobra strana prikaza je Gorilla Glass 5, a loša da nije lijep i kontrastan kao onaj na pojedinim konkurentskim perjanicama. Sve u svemu, ekran ne bi nazvao spektakularnim, već funkcionalnim. Ista stvar vrijedi i za kameru.

Kamera i značajke

Fotografije snimljene Nokijom 8 izgledaju lijepo, no ne dolaze ni blizu oštrini ili kontrastu snimljenom Pixelom 2, Galaxyjem ili iPhoneom. Čak ni spektakularno najavljivani bothie, odnosno simultano snimanje prednjom i srtažnjom kamerom nije ništa spektakularno. Osobno ne mogu zamisliti smislenu primjenu ove značajke, pogotovo jer App Store i Google Play vrve aplikacijama za snimanje pomoću dvije kamere odjednom. Ukratko – kamera na Nokiji 8 je pristojna – kako bi Zagorci rekli: 'nit' smrdi, nit' miriši'.

Nokia 8 pored gorespomenutih 4 GB RAM-a ima ugrađenih 64GB zapremnine, s opcijom nadogradnje SD karticom kapaciteta do 256GB. Neizmjenjiva Li-ion baterija 3020 mAH također spada u 'nit' smrdi, nit' miriši' kategoriju. S njom uređaj uz razumnu dozu maltretiranja izdrži oko jedan dan. Ako odlučite zaigrati Arena of Valor ili provesti popodne živcirajući se uz Hearthstone, osigurajte da u blizini imate punjač. Na sreću, Nokia je mislila i na to – 'Osmica' ima mod za brzo punjenje, što znači da ćete za manje od dvadeset minuta razinu baterije moći podići s 'prazno' na  'vrlo prihvatljivo'.

Postojanost, isplatljivost i slušalice

Što se otpornosti na vodu tiče, Nokia 8 je jednostavno  - nema. Ono što ima, doduše, je ulaz za promjera 3.5 mm koji će oduševiti vlasnike megaskupih slušalica, no zvuk nije nešto s čime se uređaj može hvaliti pred konkurencijom.

Sve u svemu, Nokia 8 je uređaj koji izgledom spada među najljepše uređaje u klasi, a u praksi funkcionira kao najprosječniji Android ikad – usudio bih se reći čak i malo dosadan. A konkurencija u cjenovnoj klasi je vrlo opaka. Na Nokiju 8 vrebaju uređaji poput Honora 9 i OnePlusa 5.

Bacanje novca u ekran ili?

Ovo sve ne znači da Nokia 8 nije super telefon. Radi se o jednom od najljepših smartfona koje sam imao priliku isprobati. Čisti Android, solidna kamera i opcija brzog punjenja dovoljni su argumenti da, ako tražite uređaj u cjenovnom rangu do oko 4000 kuna, definitivno bacite oko na Nokiju 8 - oku ugodan uređaj kompanije koja je nekad davno vladala svijetom mobilne telefonije.

Nokia 8: slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nokia 8

  • Dimenzije: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm
  • Težina: 160 g
  • SIM: Dual SIM (nano-SIM, dual stand-by)
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.3 inča (~ 69,4% zaslon za tijelo omjer)
  • Rezolucija: 1440 x 2560 piksela
  • OS: Android 7.1.1 (Nougat), uskoro dolazi nadogradnja na 8.0 (Oreo)
  • Procesor: Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835, Octa-core (4x2.5 GHz Kryo & 4x1.8 GHz Kryo)
  • GPU: Adreno 540
  • Primarna kamera: Dual 13 MP, f/2.0
  • Značajke: 1.12
  • Video: 2160p@30fps, 1080p@30fps
  • Sekundarna: 13 MP, f/2.0
  • Cijena: oko 4000 kuna

Plus:

  • Predivni dizajn
  • Materijali izrade
  • Čisti operativni sustav

Minus:

  • Prosječna kamera
  • Nezanimljive značajke