ISPROBALI SMO

Nova Panasonicova putna kamera stvorena je za selfije

08.09.2017 u 11:15

Bionic
Reading

DC-TZ90 najsvježija je iteracija popularne serije kompaktnih fotoaparata iz Panasonica, a njezina misija je jednostavna: oduševiti prosječnog korisnika

Riječ je o vrlo elegantnom malom uređaju koji, bez da na samom startu ulazim u detalje, predstavlja vrlo jednostavnu soluciju za korisnike koji zaziru od korištenja mobilnih telefona kao primarne metode fotografiranja. Ono što je najzanimljivije, pored doista impresivnih tehničkih karakteristika je što, prije svega, novi kompakt iz Panasonica niti u jednom trenu ne 'glumi' nešto što nije.

Za koga je, super je

Njegova primarna funkcija koja čak prednjači ispred nove tehnologije objektiva je mogućnost slikanja selfija koristeći prostrani ekran od tri inča koji je moguće u cijelosti zakrenuti prema prednjoj strani kamere. Nakon toga slikanje je pospješeno zanimljivim filtrima i opcijom prepoznavanja lica koja uključuje neke dosta zgodne značajke.

Primjerice, uređaj može prepoznati kada ste spremni za slikanje, bilo to solo ili u paru s prijateljem ili prijateljicom. Softver TZ90 softver ide tako daleko da može uslikati pravi trenutak kada ne mašete rukom pred licem, što je sjajna stvar kada se odlučite slikati s nemirnim mališanima. Ostale softverske značajke uključuju digitalno zamućivanje pozadine i niz maštovitih artističkih filtra napravljenih da pospješe vaše selfičarsko iskustvo.

Tehnikalije

Što se tehničkih značajki tiče, DC-TZ90 dolazi naoružan senzorom od 1/2,3 te maksimalnom rezolucijom od 21,1 megapiksela. Ovo znači da kamera bez problema može snimati slike i videe u rezoluciji 4K, s time da nudi i opciju fokusiranja nakon okidanja fotografije, što je zbilja sjajna stvar ako u trenu slikanja niste bili sigurni koje žarište izabrati dodirom na ekran.

DC-TZ90 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Još jedna predobra stvar je prisutnost pravog tražila koje je, naglašavam, dosta često odsutan na ovakvom tipu kamera te koji gasi ekran nakon što prepozna da mu se približavate okom. No čak ni to nije najjača značajka ovog zanimljivog kompaktnog uređaja.

Pogled izbliza

Ono što je mene ovdje najviše impresioniralo je zum koji ostavlja dojam kao da ide do beskonačnosti. 30X optičko uvećanje podržano je sumanutim digitalnim zoomom od 60x, što otprilike znači da sam bez problema slikao vrapca na kanti u susjedovom dvorištu iz udobnosti vlastite kuhinje. Jako dobrim fotografijama udaljenih predmeta strahovito doprinosi digitalna stabilizacija slike bez koje, iskreno, ne bi mogao napraviti puno.

Razlozi za prigovore

Jedina stvar koju valja uzeti u obzir prije kupnje je da se ovdje radi o kompaktnoj kameri koja nije napravljena za profesionalne ili čak neke amaterske eskapade. Također, grip joj je zbog nekog razloga relativno neudoban, što je u principu dosta čudno uzmemo li u obzir da ga kompaktna kamera ovog formata zapravo ni ne treba. Ukratko – ovdje je o vrlo solidnom uređaju koji jasno daje do znanja za koga je stvoren – a to su putnici kojima se na putovanje ne nosi ogromni punokrvni fotoaparat.

Kupiti ili ne?

Na kraju priče, tu je i neminovno spominjanje cijene koja za ovaj uređaj i nije baš stravična, uzmem li u obzir koliko je on, realno, dobar. Za okvirno 3500 kuna potencijalni kupac će dobiti predivnu kompaktnu kameru srednje klase koja će sve zadatke, uključujući snimanje pri slabom izvoru svjetla, odraditi sasvim solidno.

DC-TZ90: Fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kamera Panasonic DC-TZ90

  • Efektivni broj piksela: 20,3 megapiksela
  • Stabilizator slike: optički stabilizator, 5-osovina
  • Pravi broj pixela: 21,1 megapiksela
  • Tip senzora: MOS
  • Tražilo: ima
  • Veličina senzora: 1/2,3
  • Snimanje filma: 1280 x 720, 1920 x 1080, 1280 x 720, 25, 640x480, 25, 3840 x 2160 (4k) / 30p, 3840 x 2160 (4k) / 25p
  • Kompresijski format: RAW, AVHCD/MP4
  • Cijena: 3500 kn

Plus

  • Izvrsni selfi-mod
  • Stelarni zum
  • Dobre fotografije u skoro svim uvjetima

Minus:

  • Cijena
  • Neizmjenjivi objektiv
  • Grip