MJESEC KASNIJE

Isprobali smo iOS 11 – ovo bi vam najviše moglo smetati

22.10.2017 u 11:39

Bionic
Reading

IOS 11 je među nama već mjesec dana, što znači da je stiglo pravo vrijeme za kratak osvrt na njegovu donekle pokrpanu verziju

Appleov popularni operativni sustav za mobilne uređaje u najnovijoj iteraciji korisnicima donosi opciju rada na više stvari odjednom, poboljšane uredske aplikacije i nadograđenu Siri. Nakon temeljitog testiranja i nebrojenih posjeta službenoj podršci sa sigurnošću mogu reći da sam stekao okvirni dojam toga kamo nas nova verzija iOS-a želi povesti.

  • +10
iPhone X i iPhone 8 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pet najboljih osobina iOS-a 11

Čist dizajn

Neka generalna ideja iOS-a, a to su jednostavnost i čitkost, nastavlja biti misao vodilja ljudi iz Applea i to je u novom OS-u jako vidljivo. Sučelje je elegantno i čitko, svi podsjetnici su nadohvat ruke i operativni sustav barem na prvi pogled funkcionira sasvim solidno. 

Bolje fotografije

Nova Appleova aplikacija za snimanje fotografija unosi jako dobar portret mod, nekoliko zanimljivih filtara i poboljšane opcije za uređivanje fotografije, a nakon par tjedana isprobavanja mogu samo zaključiti jedno - oni iz iOS-a 10 bili su zanimljiviji. Ovo nipošto ne ide kontra samog operativnog sustava, s obzirom da postoji sto tisuća aplikacija kojima fotografije možete retuširati i umrljati do neprepoznatljivosti.

Elegantan pristup podacima

Nova aplikacija Files omogućuje vam da pristupate svim svojim virtualnim spremištima podataka te skidate fotografije i dokumente gdje god bili. App je prilično koristan bez obzira koji servis za pohranu podataka koristili (Drive, iCloud, Dropbox i tako dalje). Sve što trebate napraviti za pristup, primjerice, Google Driveu je imati instaliranu aplikaciju i mapa Google Drive pojavit će se u aplikaciji Files. Iskreno, ne znam čime se bavite, no ako vam interesi leže u digitalnoj umjetnosti, pristup svim radovima na svim uređajima potpuno će vas razmaziti.

Novi Control Center

Novi kontrolni centar ima hrpu značajki koje u teoriji olakšavaju svakodnevni rad. Kako se u ovom dijelu članka moram koncentrirati na pozitivne stvari, reći ću samo da na njega ovog puta možete natrpati puno više opcija nego u 'desetki'. Primjerice, možete ugasiti podsjetnike dok vozite, na komandu aktivirati mod za čuvanje baterije, prtljati po music appu i tako dalje. Ukratko, novi meni je u teoriji jedno, a u praksi nešto sasvim drugo.

Multitasking

Ovdje bih se mogao raspisati, no nastojat ću biti relativno kratak: ako instalirate iOS 11, instalirajte ga na iPad. Multitasking je na Appleovim tabletima apsolutno stelaran, dajući korisniku kontrolu nad dokumentima i slikama, web stranicama i tablicama uz jednostavnu kontrolu gestama. Jedna od meni najmilijih značajki je mogućnost držanja lebdećeg prozora sa streamom na Twitchu u donjem kutu ekrana dok aktivno surfam webom. Ukratko, jednom kada počnete koristiti multitasking, nećete htjeti natrag.

Pet najgorih osobina iOS-a 11

Novi Control Center

Da, znam - već sam popularni 'meni na izvlačenje' spomenuo kao jednu od najvećih snaga iOS-a 11. Problem kod njega je to što neke značajke interpretira na potpuno nefunkcionalan način. Primjerice, opciju za bluetooth moguće je aktivirati preko kontrolnog centra, no njegovim 'gašenjem' ga ne gasite, već samo odspajate pridružene uređaje. Da biste ugasili bluetooth, morate ga doslovno deaktivirati u postavkama, čime značajka u kontrolnom centru gubi smisao. Ista stvar vrijedi i za jačinu zvuka na iPadu. Ne mogu vam objasniti koliko je iritantno usred noći slušati zvonjavu messengera bez izravne mogućnosti stišavanja putem kontrolnog centra ili tipki. Veselilo bi me da Apple ove značajke odluči popraviti u jednoj od sljedećih nadogradnji, no prilično je očito da je ovakva blesava interakcija planirani dio novog operativnog sustava.

App Store

Apple je novim operativnim sustavom odlučio revampati poznati dućan za aplikacije. Na prvu loptu mi se dopala ideja editorijala u kojem mogu čitati o aplikacijama i sadržajima koje mi Apple nudi na svakodnevnoj bazi. Čak me nije iritirala hrpa praznog prostora i nezgrapni boldani font koji zjapi na gornjem dijelu ekrana. Ono što je zapravo katastrofalno to je da sam nakon tjedan dana zbog zakrivenosti standardnog kataloškog pregleda a la iOS 10 doslovno prestao koristiti App store, već se okrenuo tome posvećenim blogovima. Reći ću samo da dućan za kupovinu aplikacija korisnike ne smije odbijati. Ako to radi, netko u odjelu za dizajn napravio je jako loš posao.

Novi standardi, novi problemi

IOS 11 unosi brojne novitete koji korisniku daju više prostora na uređaju uvođenjem novih formata datoteka. Problemi nastaju kada te slike odlučite obraditi popularnim računalnim alatima. Tako će vas primjerice u slučaju skidanja fotografija s iPhonea ugodno iznenaditi činjenica da Photoshop nema blagog pojma o čemu se radi. Sve ovo može se riješiti aktiviranjem značajke u glavnim postavkama telefona, no pitanje je - zašto komplicirati?

Usporeni rad na starijim uređajima

Ovu žalopojku slušam skoro svaki put kada izađe novi iOS. Situacija se, kao što ste i pretpostavili, ni ove godine nije nešto promijenila. Štoviše, neki kolege izrazili su dosta čvrsto stajalište oko namjernog ostajanja na iOS-u 10 nakon što su čuli da novi operativni sustav radi malo sporije na starijim uređajima (iskreno, ne krivim ih). IOS 11 je skrojen za iPhone 7, iPhone 8, iPhone X i iPad Pro. Ako imate 'peticu', predlažem da malo razmislite prije tapa na gumb install.

Stvari se iz godine u godinu sve više kompliciraju

Iako je osnovna ideja iOS-a 11 unapređivanje korisničkog iskustva, ne mogu se oteti dojmu da Appleov operativni sustav iz godine u godinu postaje sve nezgrapniji i kompliciraniji. Ovo se odvija na relativno suptilan način koji osnovnom korisniku možda neće biti očit, no realno - usporedimo li iOS otprije tri godine s ovim koji gledamo danas, vrlo ćemo lako zapaziti hrpu novih značajki koje idu u suprotnom smjeru od Appleove minimalističke filozofije. Ali hej, barem sve i dalje izgleda lijepo, zar ne?

Ovo je novi iPad Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple