Doogee BL500

Kad Španjolac stigne u Hrvatsku: Isprobali smo novi dopadljiv smartfon s velikom baterijom

28.11.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Doogee BL500 nudi prihvatljiv omjer cijene i kvalitete, naročito pogodan za početnike i korisnike koji ne trebaju vrlo snažan procesor

Doogee je španjolska tvrtka u koju su prije nekoliko godina počeli ulagati kineski investitori, pa su se tako njihovi proizvodi našli i izvan Iberijskog poluotoka. BL 5000 jedan je od nekoliko modela s kojima su prisutni na našem tržištu. 

Zbog uočljive plave metalik pozadine djeluje kao jeftinija kopija HTC-ovog top modela U11. Hoće li vam se to svidjeti ili neće, pitanje je ukusa i preferencija. 

Riječ je o kvalitetno izrađenom i dopadljivom uređaju. Kućište od aluminija i stakla je zaobljeno na svim stranama, pa Doogee BL5000 dobro leži u ruci unatoč tome što je velik i ne baš tanak (10,3 milimetra). Kako nije pretežak (210 grama), nije ga bilo ni naporno koristiti dulje vrijeme. 

Ladica za kartice SIM i microSD smještena je s lijeve strane. Trebat ćete poseban alat kako biste ju otvorili.  Tipke za uključivanje i regulaciju zvuka smještene su na desnom bridu. Dosta su plitke za tako velik uređaj, no tipka za uključivanje je blago nazubljena pa ju se može razlikovati bez gledanja. 

Na donjem bridu je utor za mikro USB (podržava OTG, punjenje drugih uređaja), između rešetki za zvučnik i mikrofon. Na gornjem bridu lijevo je 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. 

Sprijeda ćete naći kameru i bljeskalicu te čitač otiska prsta na ovalnoj tipci Home. Straga su dvije kamere, jedna ispod druge, između kojih je bljeskalica. Tipka Home dolazi s ugrađenim touchpadom. Ako niste ljubitelj takvih rješenja, na raspolaganju su tipke na zaslonu. Nema LED lampicu za obavijesti.

Čitač otiska prsta je dobar za smartfon tog cjenovnog razreda, iako nije naročito brz, a mogao bi biti i precizniji. 

Doogee BL5000 Izvor: Doogee / Autor: Doogee

Razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela, IPS LCD zaslon dijagonale 5,5 inča (13,9 centimetara) zadovoljit će većinu korisnika, ne i one zahtjevnije. Prilično je svijetao, dobro vidljiv i kad ga se gleda sa strane. S druge strane, kontrast mu nije jača strana, kao ni prikaz crne boje. 

Prednost mu je to što je prekriven zaštitnim staklom (prema specifikacijama, Gorilla 5), nedostatak vrlo jak odsjaj zbog kojeg korištenje mobitela pod izravnim svjetlom i na otvorenom može biti izazovno. 

Procesori čije vrijeme polako prolazi

Doogee BL5000 opremljen je procesorom MT6750, potpomognutim grafičkim čipom ARM Mali-T860 MP2 i četiri GB RAM-a. Oba procesora su starija izdanja koja su se već dokazala u drugim smartfonima, no čije vrijeme polako prolazi. 

No, ozbiljnijih problema u radu nije bilo. Aplikacije je otvarao brzo, prebacivanje iz jedne u drugu išlo bi glatko. Blago bi se zagrijao pod duljim jačim opterećenjem, ali u granicama prihvatljivog.  Ugrađenih 64 GB memorije moguće je proširiti karticom mikro SD ukoliko ste spremni odreći se korištenja jedne kartice SIM.

Obje stražnje kamere opremljene su senzorima s 13 megapiksela. Kad ih koristite zajedno, možete računati na koliko toliko prihvatljiv bokeh i efekt dubinskog zamućivanja, a na raspolaganju je i dvostruki optički zoom

  • +11
Doogee BL5000 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

U teoriji zvuči odlično za pametni telefon od tisuću i pol kuna. U praksi rezultati su polovični. Kako to već biva kod jeftinijih uređaja, dok je svjetlo dobro fotografije mogu ispasti odlično. Čim su uvjeti slabiji pada i kvaliteta pa postaju neoštre i blago zamućene. 

Prednja kamera je rezolucije osam megapiksela i bolja je nego što sam očekivao. Kad bi joj dodali mogućnost fokusiranja, bila bi odlična.

Baterija je izdržljiva, ali...

Doogee BL5000 izdvaja se od većine smartfona po kapacitetu baterije, koji nudi nesvakidašnjih 5.050 mAh. Znači li to i dulja razdoblja između punjenja?

Načelno da - izdržala će cijeli dan bez problema, često i dobar dio narednog jutra bez potrebe za dopunjavanjem.  No, stekao sam dojam kako uređaj dok je neaktivan troši značajno više energije nego što je to slučaj kod drugih smartfona.

Velikom kapacitetu unatoč napunit će se za oko sat i pol. Očekivano, baterija nije zamjenjiva. 

Zvučnik je pristojno glasan, a ni kvaliteta zvuka nije loša za ovaj cjenovni razred. Ipak, ne očekujte previše, a i pripazite da ga ne prigušite dlanom prilikom korištenja u vodoravnom načinu rada. 

Doogee BL5000 dolazi s operativnim sustavom Android 7.0 i vlastitim sučeljem. Ladicu s aplikacijama prikazat će kucnete li središnji izbornik na početnoj stranici. Aplikacije su poslagane abecedno, što nije baš uobičajeno ali može biti korisno. 

Specifičan je po tome što na početnom zaslonu uz Googleovu tražilicu prikazuje malog animiranog robota ili mačku. Kucnete li po njima, otvorit će alat za izbor tema.  Smartfon zbog toga ima pomalo zaigran, dječji izgled. Ne možete to isključiti, ali možete postaviti vlastiti launcher.

Svidjelo mi se što nije prekrcan softverom. Predinstalirane aplikacije su uglavnom svedene na minimum, uz dodatke poput widgeta za vijesti ili specijalizirane aplikacije Doogee Xender, koja služi za prebacivanje podataka pomoću mreža Wi-Fi. Između ostalog, nudi mogućnost podjele zaslona, upravljanje gestama, snimanje korištenjem čitača otiska prsta... 

Trebate li kupiti Doogee BL5000?

Doogee BL500 nudi prihvatljiv omjer cijene i kvalitete, naročito pogodan za početnike i korisnike koji ne trebaju vrlo snažan procesor.

Kvaliteno izrađen, solidnog zaslona i velike baterije koja se puni razmjerno brzo, ovo je pametni telefon na koji se možete osloniti.

Doogee BL5000 - ključne specifikacije

Dimenzije: 155,2 puta 75,85 puta 10,3 milimetra

Težina: 210 grama

Zaslon: 5,5″ IPS LCD, puni HD, 1.920 puta 1.080 piksela  (401 ppi), Gorilla 5

Procesor: osmojezgreni MediaTek MT6750T do 1,5 GHz, dvojezgreni GPU ARM Mali.T860 MP2

RAM: četiri GB 

Memorija: 64 GB (proširivo, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 13 MP, f/2.2 
  • prednja: osam MP, f/2.2, širokokutna leća (88°)

Povezivanje: WiFi, 4G/LTE, A-GPS, Bluetooth, mikro USB, USB-OTG

Baterija: 5.050 mAh, litij-polimerska, podrška za brzo punjenje

Operativni sustav: Android 7.0 Nougat

Boje: crna, plava i zlatna

Cijena: od 1.499 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Doogee