ISPROBALI SMO

Sony Xperia XZ1: Prokušana receptura s jednim adutom u rukavu

20.10.2017 u 09:58

Bionic
Reading

Xperia XZ1 je među prvim pametnim telefonima koji dolaze s operativnim sustavom Android 8.0 Oreo i nude mogućnost 3D skeniranja, evo detalja

Glavna junakinja ovog prikaza predstavljena je početkom rujna tijekom sajma IFA u Berlinu u Njemačkoj, skupa s još dva modela: Xperijom XZ1 Premium i XZ1 Compact.

U Sonyju odlučili nastaviti se držati prokušane recepture, pa su iste glavne smjernice dizajna koje za svoje pametne telefone koriste još od 2014. godine i modela Z3 primijenili i na nove uređaje. 

To će reći kako XZ1 sa svojim prethodnicima dijeli prepoznatljiv 'ciglasti' izgled, u ovom izdanju tek ponešto blago zaobljen na rubovima pa djeluje mekše i oblije.

Kućište je aluminijsko, jednodijelno. Zaslon pokriva zaštitno staklo Gorilla 5.  Ni po čemu ne odstupa od standarda na koji nas je Sony navikao: kvalitetne izrade, čvrst, djeluje izdržljivo, u dobroj mjeri otporan na mašćenje prstima straga

Kao i većina njegove metalne braće, vrlo se lako skliže po ravnim i glatkim površinama, a i zagrijavanje uslijed rada procesora pod povećanim opterećenjem je primjetnije. 

Veliki obrubi

Ulaz za slušalice od 3,5 milimetra smješten je na lijevoj strani gornjeg brida. Na donjem bridu, u sredini, ulaz je za USB-C.  S lijeve strane smještene su ladice za kartice SIM i microSD, s desne nešto manja tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, ponešto ulegnuta tipka za uključivanje sa čitačem otiska prsa te zasebna tipka za kameru. 

Straga gledano, senzor kamere je na uobičajenom mjestu u gornjem lijevom kutu, no bljeskalica je premještena bliže sredini uređaja. 

Sprijeda odmah upadaju u oči prilično veliki obrubi, još jedan znak kako Sonyjevi dizajneri ne drže baš korak s trendovima. Apple i Samsung tek su najveći među sve brojnijim proizvođačima koji su u svoje mobitele ugradili zaslon od ruba do ruba. Zašto se u Sonyju na to nisu odlučili, teško je dokučiti.

Sprijeda su također smješteni i stereo zvučnici, kao i ostali očekivani elementi u očekivanom rasporedu. 

Zanimljivo, iako je debljina mobitela smanjena sa 8,1 u prethodnom izdanju na 7,4 milimetra u ovom, Sonyjevi inženjeri su pronašli način kako zadržati čitač otiska prsta na istom ustaljenom mjestu.

Kad ga već spominjem, mogu odmah dodati i kako je čitač otiska prsta vrlo dobro obavljao postavljene mu zadaće. Reagirao je brzo, uglavnom precizno, zadržavajući istu razinu i u ne baš idealnim uvjetima. Ako vam je biometrija bitna, ovo je jedan od boljih među čitačima otiska prsta s kojima sam dosad imao posla.

Nevolje s ladicom za karticu SIM

S druge strane, ne razumijem zašto je ladica za karticu SIM napravljena tako da sam ju morao doslovno iščeprkati prstima kako bih ju izvukao van?

Ladica za karticu microSD lijepo izlazi s poklopcem, ali to nije slučaj i s ladicom za SIM.  Mislio sam da je problem u uređaju koji je stigao na recenziranje, no koliko vidim po internetima to je češća pojava nego što bi to bilo prihvatljivo za proizvođača top modela smartfona. 

Zanemarimo li tu pojedinost, XZ1 je monolitan i vrlo decentan, ugodan za držanje i fino balansiran. Plavosiva boja - jedna od ukupno četiri u ponudi (tu su još crna, roza i srebrna) - bila bi moj favorit jer je ozbiljna, ali ne mrtvački poput crne.

Xperia XZ1 dolazi s certifikatom IP65/68, što znači kako je otporan na prašinu i vodu, uključujući i puno zaranjanje. Ipak, suzdržite se od isprobavanja, pogotovo ako je uređaj uključen.  

Zaslon IPS LCD, dijagonale 5,2 inča (13,2 centimetra), također malo kaska za predvodnicima. Razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela nudi tek puni HD u vrijeme kad konkurencija sve češće poseže za QHD-om.

Nije to loš zaslon. Naprotiv, iznimno je dobar. Ponudio je živahnu reprodukciju boja (što je moguće namještati pomoću posebnog seta postavki), vrlo oštar prikaz teksta, dobru vidljivost pod izravnim svjetlom na otvorenom, kao i podršku za HDR (ako imate Amazon Prime ili Netflix). Samo što je, eto, za kategoriju niže od konkurencije po razlučivosti. 

Korak prema QHD-u je vjerojatno, između ostalog, izostao zbog baterije manjeg kapaciteta. No, o tom nešto više malo kasnije.

Ako su štedjeli na dizajnu i zaslonu, nisu na procesoru. Xperiju XZ1 pogoni Qualcommov Snapdragon 835, isti hardver kao i u drugim najnovijim top modelima, kako Sonyjevim tako i pojedinim Samsungovim. Podržan je sa četiri GB RAM-a.

Stereo zvučnici sprijeda su super stvar 

Radio je bez greške, čak i pri 3D modeliranju. Aplikacije je pokretao brzo, učitavao web stranice i galerije fotografija bez primjetnog zastajkivanja, dobro se držao u kad bih dulje vrijeme imao više otvorenih aplikacija odjednom, kao i u radu sa zahtjevnijim aplikacijama.

Ako mislite kako sad slijedi 'ali', u pravu ste. Uređaj se prilično zagrijavao pri radu pod većim opterećenjem, a i znao se resetirati sam od sebe, ničim izazvan, bez neposredno vidljivog razloga. Povremeno bi to radio u mini-serijama, što je bilo naročito iritantno.

Na raspolaganju je 64 GB memorije, proširivo kao i obično karticom microSD (do 256 GB). 

Već spomenuti stereo zvučnici su također prilično dobri. Svakako jedan od bonusa ako trebate mobitel za konzumaciju multimedijalnih sadržaja i igranje bez slušalica. Produciraju jasan i čist, bez puno distorzije pri maksimumu.  Mogli bi biti i glasniji, ali to je već pitanje osobnih preferencija. Podržavaju zvuk visoke rezolucije, između ostalog. 

Kamere dobre uz dobro svjetlo

Senzor Exmor RS na glavnoj kameri je smanjen, s 23 na prethodnom modelu na 19 megapiksela, s otvorom blende f/2.0, stabilizacijom slike na pet osi, mogućnošću snimanja videa rezolucije 4K i usporenih snimki razlučivosti 960 p.

  • +9
Sony Xperia XZ1 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ne mogu reći kako se manja megapikselaža negativno odrazila na kvalitetu fotografija. Uz dobro svjetlo fotografije su uglavnom oštre, boje djeluju prirodno, kontrast je zadovoljavajući. Ali bez optičke stabilizacije nisu uvijek najoštrije kad svjetlo nije idealno.

Manualni način rada nudi veliki izbor mogućnosti ako želite sami namještati postavke za svoje fotografije. Tu je i zgodna značajka nazvana Predictive Capture, koja snima nekoliko fotografija prije no što okinete kako ne bi propustili dobar trenutak, dok bi značajka Smile Shutter trebala automatski okinuti kad mobitel ustanovi da se netko koga fotografirate osmjehuje.

Također, postoji režim rada zahvaljujući kojem je moguće okinuti deset fotografija u sekundi dok je fokus na subjektu ili objektu u pokretu te zgodne mogućnosti poput panoramskog snimanja. 

Sprijeda je solidna 13-megapikselna kamera s istim otvorom blende kao i stražnja, koja je širokokutna pa će vas više stati u kadar pri snimanju grupnih selfija.

Ali, i u ovom području - u kojem je Sony dugo bio među predvodnicima - japanska tvrtka kao da gubi dah. Nema dvostrukih kamera, optičke stabilizacije i drugih pogodnosti koje već počinjemo redovno viđati i u jeftinijim uređajima.

3D skeniranje kao adut u rukavu

Sony, doduše, nije posve bez aduta u rukavu. Praktično jedino po čemu se XZ1 značajno razlikuje od drugih top modela je to što može trodimenzionalno skenirati.

Smartfon, naime, dolazi s predistaliranom aplikacijom 3D Creator, koja koristi kameru, senzore i procesor kako bi skenirala objekte u vašoj okolini i omogućila stvaranje njihovih 3D modela. 

Vrlo je jednostavna i ima odličan vodič te vas gotovo doslovno vodi za ruku kroz proces kako bi iz prve napravili model kojeg možete odmah poslati na 3D printer. Čak će vas i korigirati ukoliko procijeni da ste nešto temeljito zeznuli.

Tako dobivenu datoteku možete poslati kamo želite kako želite, pa i dijeliti skenove online, postaviti ih kao živu pozadinsku sliku...

Kolika je praktična korist od toga? Pa, hobisti i ljudi općenito zainteresirani za tehnologiju vjerojatno će biti više zainteresirani. Ogromna većina korisnika vjerojatno će se poigrati nekoliko puta i potom se okrenuti nečemu novom. 

Nezamjenjiva baterija je, kao što sam već spomenuo, također reducirana - s 2.900 na 2.700 mAh - i ne nudi mogućnost bežičnog punjenja, ali podržava brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0.  Računajte na oko sat i po za punjenje od nula do sto posto.

Izdržat će gotovo cijeli dan ako ju izvrgnete uobičajenim zadaćama poput surfanja, korištenja društvenih mreža, povremenog telefoniranja i slanja SMS-ova, gledanja videa tu i tamo. Značajno se brže prazni pri većem opterećenju, bez obzira je li u pitanju igranje igara ili 3D skeniranje. 

U svakom slučaju, očekujte kako ćete XZ1 svakako puniti bar jednom dnevno. Ponekad pred kraj dana, ponekad i ranije.

Ovaj Sonyjev pametni telefon prvi je koji dolazi s izdanjem Androida 8.0 Oreo. Vjerojatno neće odmah primijetiti razlike jer nisu drastične, ali dodani su osvježeni prikaz obavijesti, izbornik s postavkama, prilagodljive sličice za aplikacije...

Na žalost, XZ1 je još jedna Xperia koja je prenakrcana predinstaliranim aplikacijama, kako Sonyjevim tako i drugima. Dobar dio njih ne možete deinstalirati već samo isključiti. Loša praksa koje se u Sonyju tvrdoglavo drže već godinama. 

Trebate li kupiti Sony Xperia XZ1?

Xperia XZ1 je lijep smartfon pristojnih specifikacija kojem nemam što ozbiljnije prigovoriti (osim tog misterioznog resetiranja). Zaslon je među boljima, procesor vrhunski, kamere vrlo dobre, zvučnici također.

Ali, to je perjanica koja je po malo čemu posebna ili drukčija od drugih, a koja počinje ozbiljno zaostajati za ostalim top modelima, što dizajnom što opremom poput primjerice dvostruke kamere.

Sony Xperia XZ1 - ključne specifikacije

Dimenzije: 148 puta 73 puta 7,4 milimetra

Težina:  155 grama

Zaslon: 5,2″ IPS LCD, puni HD, 1.920 puta 1080 piksela  (424 ppi)

Procesor: Qualcomm Snapdragon 835, radnog takta do 2,45 GHz

RAM: 4 GB 

Memorija: 64 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 19 MP f/2.0, video 4K, LED bljeskalica
  • prednja: 13 MP, širokokutna

Povezivanje: 4G, Wi-Fi, A-GPS, Bluetooth, USB-C, USB-OTG

Operativni sustav: Android 8.0 Oreo

Baterija: 2.700 mAh, podrška za brzo punjenje

Boje: crna, plava, roza i srebrna

Ustupio: Sony