NOVE PROGNOZE

Oporavak konačno na vidiku? Što čeka pet ključnih kriptovaluta nakon burne godine

28.11.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Ulagači s dovoljno živaca za špekuliranje na kriptotržištima razumljivo su zabrinuti za njegovu budućnost. Je li duga zima u ovom sektoru konačno gotova?

Za kriptotržišta su ovo najbolja i najgora vremena.

Najveća svjetska kriptoburza Binance priznala je krivnju za optužbe i platit će rekordnu kaznu od 4,3 milijarde američkih dolara ministarstvu pravosuđa Sjedinjenih Država i agenciji Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Njezin osnivač, milijarder Changpeng Zhao, odstupio je s mjesta izvršnog direktora.

U isto vrijeme vrijednost najveće kriptovalute, bitcoina, porasla je 120 posto tijekom ove godine, a cjelokupna kapitalizacija kriptotržišta vratila je više od 800 milijardi dolara izgubljenih nakon kolapsa kriptoburze FTX i uhićenja njezinog u međuvremenu osuđenog osnivača Sama Bankman-Frieda.

Ulagači s dovoljno živaca za špekuliranje na kriptotržištima razumljivo su zabrinuti za njegovu budućnost. Je li duga zima u ovom sektoru konačno gotova? Ili je pred nama još crnih dana dok se nastavlja regulatorni pritisak?

Evo kako su u časopisu Forbes procijenili stanje i izglede za budućnost pet ključnih kriptovaluta.

Bitcoin

Prva kriptoimovina čekala je više od deset godina da agencija Securities and Exchange Commission (SEC) dopusti trgovanje njome pod okriljem fondova koji prate trgovanje kriptovalutama (ETF). SEC-ov argument za odbijanje zahtjeva bio da je tržište bitcoina previše sklono prijevarama i manipulacijama.

ETF fondovi, koje regulira CFTC, prisutni su od listopada 2021. godine. SEC-ovo odobrenje za fondove te vrste koji bi bili dostupni investitorima moglo bi stići već tijekom siječnja 2024.

Više od desetak upravitelja imovinom, uključujući lidera u industriji BlackRock, zatražili su dozvole za pokretanje takvih fondova, čime de facto stavljaju svoju reputaciju iza takve imovine. Uvođenje bitcoin ETF-ova na tržište vjerojatno će stvoriti val potražnje za njima među velikim investitorima.

Dodatni poticaj mogao bi stići od očekivanog četvrtog prepolovljavanja bitcoina u travnju iduće godine. Riječ je o automatiziranom događaju ugrađenom u bitcoinovu mrežu, a koji se odvija približno svake četiri godine (točnije, svaki put kada se u lanac bitcoina doda 210.000 blokova).

Time biva prepolovljena stopa nagrade za dodavanje blokova, što sada iznosi 6,25 bitcoina. Po trenutnoj cijeni, to znači da će nagrada po bloku pasti na približno 117 tisuća dolara, s dosadašnjih 234 tisuće, na temelju trenutnih cijena.

Ta će se smanjenja događati svake četiri godine sve dok posljednji bitcoin ne bude iskopan 2140. godine, postavljajući konačan broj na 21 milijun.

Ether

Za razliku od bitcoinova blockchaina, koji je usko fokusiran na mrežu plaćanja, ethereum se pozicionira kao višenamjensko svjetsko računalo koje može pokretati decentralizirane aplikacije što oponašaju programe kao što su Dropbox, Facebook i Uber.

Njegov token, ether, ima drugu najveću tržišnu kapitalizaciju, 232 milijardi dolara, naspram bitcoinovih 699 milijardi. S obzirom na njegovu širu potencijalnu upotrebu, ether je dugo bio miljenikom agresivnijih ulagača.

Tijekom procvata inicijalne ponude novčića (ICO) 2017. godine, kada su stotine projekata prikupile milijarde dolara u pseudojavnim ponudama udjela u često dvojbenim projektima diljem svijeta, ether je porastao šest puta više od bitcoina. Tijekom pandemije, od 2020. do 2021., rastao je gotovo trostruko brže od njega.

Ove godine je druga priča. Dok je bitcoin porastao za 120 posto, ether je napredovao za 65 posto. Nekoliko je razloga za to. Za razliku od prethodnih oporavka tržišta kriptovaluta, ovaj je uglavnom usredotočen na bitcoin kao jedino pouzdano utočište.

Mnogi su ulagači nepovjerljivi prema drugim kriptovalutama, od kojih su gotovo sve - uključujući ether - i dalje u stanju regulatorne neizvjesnosti u SAD-u.

Ta pitanja možda neće biti riješena sve dok američki Kongres ne pruži smjernice za definiranje jesu li tokeni, kao što su ether, solana i stotine drugih, vrijednosni papiri pod jurisdikcijom SEC-a ili roba pod nadzorom CFTC-a.

Prošlo je i nešto više od godinu dana otkako je ether dovršio veliku nadogradnju koja je promijenila način na koji obrađuje transakcije da bi ga se učinilo učinkovitijim, uz istovremeno smanjenje zahtjeva za napajanjem, što ga čini ekološki prihvatljivijim od bitcoina.

Unatoč strukturnoj reviziji, rast ključnih metrika, kao što su transakcije po sekundi i broj aktivnih korisnika, i dalje je razočaravajući.

Solana

Jedna od najvećih žrtava kolapsa FTX-a prije godinu dana bio je sol, token blockchaina solana. Smatra se konkurentom ethereumu.

FTX je uložio velika sredstva u digitalnu imovinu, akumulirajući zalihu od približno 65 milijuna sola u vrijednosti od dvije milijarde dolara prije dvije godine. Do kraja 2022. ona je pala na 650 milijuna dolara, kako je cijena sola došla na ispod 10 dolara, u odnosu na rekord iz studenog 2021. od 259,96 dolara.

Bivši šef FTX-a Bankman-Fried ukazivao je na to da je solana jedan od rijetkih blockchaina koji se može nositi s obradom sto tisuća do deset milijuna transakcija u sekundi, koliko traže velike tehnološke tvrtke.

Ethereum, recimo, obrađuje manje od 15 transakcija u sekundi, iako ga je nadogradnjom moguće dovesti blizu 30. Solana već obrađuje 4000 transakcija u sekundi i ima teoretsku sposobnost dosezanja 50.000 njih.

Očekivalo se da će sol posrnuti zbog propasti FTX-a, ali to se nije dogodilo. Njegova je vrijednost porasla za 313 posto tijekom ove godine.

BNB

Bivši glavni izvršni direktor Binancea Zhao izgradio je tu globalnu burzu uz pomoć tokena vjernosti pod nazivom BNB, a on je 2021. godine dosegao najveću vrijednost od 100 milijardi dolara. Bankman-Fried stvorio je nešto slično za svoju kriptoburzu FTT.

Takvi su tokeni uobičajeni za kriptovalute. Njima se trguje poput dionica, ali vlasnicima ne nude nikakva vlasnička prava u temeljnim tvrtkama. Ulagači su na Zhaovo priznanje krivice i odstupanje s kormila Binancea reagirali odbacivanjem BNB-a te je zadnjih dana izgubio više od 12 posto vrijednosti.

To, doduše, ne znači da će padati sve do nule. FTX-ov FTT i dalje ima tržišnu vrijednost veću od milijarde dolara, iako je FTX u stečaju i ne radi dulje od godine dana.

BNB trenutno vrijedi 35 milijardi dolara. Velik dio vrijednosti proizlazi iz njegove korisnosti za trgovce na burzi i statusa izvornog tokena potrebnog za interakciju unutar Binanceovog vlasničkog blockchain ekosustava poznatog kao BNB Smart Chain.

Vrijednost BNB-a mogla bi doći u pitanje ako trgovci masovno napuste Binance i sestrinski blockchain.

BLUR

Tržište nezamjenjivih tokena znatno se ohladilo u prošloj godini, ali veliki dobitnik bio je blur. To je tržište umjetnina usmjereno na trgovce NFT-om, a prošle godine preuzelo je tržišni udio od bivšeg lidera OpenSea, nagrađujući kupce svojim izvornim tokenom blur. Sada je to najveće tržište za kolekcije temeljeno na ethereumovom blockchainu, gdje se nalazi većina NFT-ova.

Blur nagrađuje korisnike temeljem njihovog volumena trgovanja i daje im glasove za upravljanje platformom. Također se može koristiti za plaćanje tantijema umjetničkim kreatorima i naknada neophodnih za rudarenje blockchain umjetnosti.

Token je službeno lansiran sredinom veljače, debitirajući sa 65 američkih centi. Vrhunac je dosegnuo 18. veljače, kad je vrijedio 1,24 dolara. Evo kako funkcionira:

Trgovci zarađuju bodove za korištenje niza proizvoda NFT tržišta, uključujući kupnju, prodaju, licitiranje, posuđivanje putem njegovog peer-to-peer protokola Blend i korištenje značajke 'kupi sada i plati kasnije'.

Što više bodova skupite svake sezone (obično u šestomjesečnim razdobljima), većim ćete brojem tokena biti nagrađeni. Ove se nagrade isporučuju airdropom.

Nakon druge isporuke, tijekom koje je u optjecaj pušteno ukupno 660 milijuna blurova, rast tokena je usporen. Oni se trenutno prodaju za 47 centi i imaju tržišnu kapitalizaciju od gotovo 400 milijuna dolara.

Iako je godina bila sumorna za trgovanje NFT-om (volumen trgovanja pao je za 82 posto između veljače i listopada), počinju se pojavljivati znaci oporavka. Primjerice, bitne marke temeljene na blockchainu, kao što su Disney, Nike i NFL, i dalje stvaraju NFT-ove i uključuju ih u svoje strateške planove.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.