PRANJE NOVCA I PRIJEVARA

Prevario ulagače za milijune dolara: Šefu turske kripto burze 11.196 godina zatvora

08.09.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Osnivač turske burze kriptovaluta te njegovi brat i sestra osuđeni su na po 11.196 godina zatvora zbog prevare ulagača za milijune dolara

Faruk Fatih Ozer (29) pobjegao je u Albaniju 2021. s imovinom investitora nakon što je njegova kriptoburza Thodex iznenada propala. U lipnju je izručen Turskoj i proglašen krivim za pranje novca, prijevaru i organizirani kriminal.

Ozer je rekao sudu da se 'ne bi ponašao tako amaterski' da je njegova namjera bila kriminalna, izvijestili su državni mediji. 'Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju instituciju na ovom planetu', citira ga agencija Anadolu. 'To je vidljivo u ovoj tvrtki koju sam osnovao s 22 godine', ustvrdio je Ozer, piše BBC.

Sud u Istanbulu također je proglasio krivima za iste optužbe njegovu sestru Serap i brata Guvena. Takve izvanredne zatvorske kazne uobičajene su u Turskoj od ukidanja smrtne kazne 2004., kako bi se pomoglo naporima za pridruživanje Europskoj uniji. Primjerice, Adnan Oktar, televizijski propovjednik osuđen je na 8658 godina zatvora 2022. godine zbog prijevare i seksualnih zločina. Istu kaznu dobilo je deset njegovih sljedbenika.

Tužitelji su tražili da se Faruk Fatih Ozer osudi na 40.562 godine zatvora, javlja AFP. Turci su počeli koristiti kriptovalute kao obranu od dubokog pada vrijednosti lire koji je započeo prije više od dvije godine. Thodex, osnovan 2017., bio je jedna od najvećih mjenjačnica virtualnih valuta u zemlji.

Ozer je stekao nacionalnu slavu kao financijski stručnjak i ušao je u establišment sprijateljivši se s istaknutim provladinim osobama. Međutim, platforma je iznenada nestala u travnju 2021., s njom i sva imovina investitora, a Ozer se sakrio. Uhićen je prošle godine u Albaniji na temelju međunarodne tjeralice Interpola i izručen nakon dugotrajnog sudskog procesa.

Turski mediji ranije su izvijestili da je Ozer pobjegao s imovinom vrijednom dvije milijarde dolara. Međutim, optužnica tužitelja procjenjuje ukupne gubitke Thodexovih investitora na 356 milijuna lira. Taj je iznos ranije vrijedio oko 43 milijuna dolara, a sada vrijedi oko 13 milijuna dolara zbog neobuzdane inflacije i pada lire na međunarodnim tržištima.