SAM BANKMAN-FRIED

'Kripto kralj' proglašen krivim po svim točkama optužnice

03.11.2023 u 08:07

Bionic
Reading

Sam Bankman-Fried, koji je nekoć vodio FTX, jednu od najvećih svjetskih mjenjačnica kriptovaluta, proglašen je krivim po svih sedam točaka optužnice za prijevaru i pranje novca na kraju jednomjesečnog suđenja u New Yorku

Porota je svoj sud donijela nakon samo četiri i pol sata vijećanja. Time je završen pad 31-godišnjeg bivšeg milijardera i jednog od najpoznatijih lica kripto industrije.

Bankman-Fried je uhićen prošle godine nakon što je njegova tvrtka FTX bankrotirala, a pred njim je sada nekoliko desetaka godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za 28. ožujka sljedeće godine.

'Sam Bankman-Fried počinio je jednu od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti - shemu vrijednu više milijardi dolara osmišljenu da ga učini kraljem kriptovalute', rekao je američki odvjetnik Damian Williams u izjavi nakon presude. 'Ovaj slučaj je uvijek bio laganje, varanje i krađa, a mi za to nemamo strpljenja', dodao je.

Bankman-Fried je optužen da je lagao ulagače i zajmodavce i da je ukrao milijarde dolara s burze kriptovaluta FTX, što je dovelo do njenog kolapsa. Optužili su ga za sedam točaka prijevare i pranja novca.

Izjasnio se nevinim po svim točkama optužnice, tvrdeći da je, iako je činio pogreške, djelovao u dobroj vjeri. Nakon presude Bankman-Friedov odvjetnik Mark Cohen rekao je: 'Poštujemo odluku porote. Ali jako smo razočarani rezultatom Bankman-Fried tvrdi da je nevin i nastavit će se snažno boriti protiv optužbi protiv njega'.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Trojica Samovih bivših bliskih prijatelja i kolega, uključujući njegovu bivšu djevojku Caroline Ellison, priznali su krivnju i pristali svjedočiti protiv njega u nadi da će smanjiti svoje kazne. Kazne će im biti izrečene naknadno.

Tužiteljstvo je predstavilo dokaze da je Bankman-Friedova tvrtka za kripto trgovanje Alameda Research primala depozite u ime klijenata FTX-a od ranih dana razmjene, kada joj tradicionalne banke nisu htjele dopustiti otvaranje računa.

Umjesto da čuva ta sredstva, kao što je Bankman-Fried opetovano obećavao učiniti, potrošio je novac za otplatu zajmodavcima Alamede, kupnju imovine, kao i za ulaganja i političke donacije, piše BBC. Sedam optužbi donosi moguću ukupnu kaznu od 115 godina zatvora za optuženika.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'