DOSTA IM JE

Dropbox gasi opciju za beskonačnu zapremninu, a razlog su kripto-muljatori

25.08.2023 u 22:34

Bionic
Reading

Dropbox ukida neograničenu pohranu za svoj poslovno orijentirani napredni plan zato jer neki korisnici zlorabe tu ponudu

Dropbox je na službenom blogu objavio kako je uočio sve veći broj klijenata koji kupuju napredne pretplate 'ne da bi vodili poslove ili organizacije, već za kripto i Chia rudarenje. Riječ je o nepovezanim pojedincima koji udružuju pohranu za slučajeve osobne uporabe ili preprodaju'.

Posljednjih se mjeseci takvo ponašanje pojačalo, djelomično zato jer su konkurentske usluge počele kočiti neograničene opcije pohrane, piše Digital Trends.

'Primijetili smo da korisnici poput ovih često troše tisuće puta više prostora za pohranu od naših pravih poslovnih korisnika, što riskira stvaranje nepouzdanog iskustva za naše ostale korisnike', pišu iz Dropboxa. 'Bitno je istaknuti da je naša politika za napredne korisnike uvijek bila pružanje onoliko prostora za pohranu koliko je potrebno za vođenje legitimnog poslovanja ili organizacije, a ne pružanje neograničene pohrane za bilo kakvu primjenu.'

Upravljanje situacijom putem stalnog praćenja 'prihvatljivog' ili 'neprihvatljivog' ponašanja nije održivo rješenje, što je poznati servis navelo da ukine politiku 'onoliko prostora koliko vam treba' te prijeđe na ograničen model.

Počevši od ovog tjedna, kupci koji kupe Dropbox Advanced plan s tri aktivne licence dobit će 15 TB prostora za pohranu koji će dijeliti tim, što Dropbox opisuje kao 'dovoljno prostora za pohranu oko 100 milijuna dokumenata, 4 milijuna fotografija ili 7500 sati HD videa', nadodavši da će svaka dodatna lincenca dodati 5 TB prostora za pohranu'.

Tvrtka navodi da će više od 99% naprednih korisnika koji trenutno koriste manje od 35 TB pohrane po licenci moći zadržati ukupnu količinu pohrane u trenutku kada su obaviješteni o promjenama, plus dodatnih 5 TB kredit za združenu pohranu na pet godina bez dodatnih naknada za trenutni plan.

Mali broj korisnika koji koriste 35 TB ili više prostora za pohranu po licenci bez dodatne naplate mogu nastaviti koristiti trenutnu količinu prostora za pohranu sve do ukupno 1.000 TB, s time da će ih Dropbox kontaktirati 'kako bi razgovarali o opcijama' uključujući odgovarajući plan ograničene pohrane.

Dropbox je rekao da će postojeće kupce postupno migrirati na nova pravila od 1. studenog te je obećao da će sve obavijestiti najmanje 30 dana prije planiranog datuma migracije.

Google je također u svibnju ukinuo neograničenu pohranu za korisnike svog plana Workspace najviše razine, pa je moguće da su neki nezadovoljni korisnici prešli na Dropbox zbog njegove izdašnije ponude.