DRAMATIČAN RASPLET

Šef najveće svjetske kriptomjenjačnice priznao krivnju za pranje novca i podnio ostavku

22.11.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Bivši direktor Binancea Changpeng Zhao pušten je uz jamčevinu od 175 milijuna dolara nakon što je priznao krivnju za kršenje odredbi protiv pranja novca (AML) u nagodbi s ministarstvom pravosuđa SAD-a (DOJ). Podnio je i ostavku na mjesto izvršnog direktora

Šef Binancea Changpeng Zhao priznao je krivicu i odstupio s mjesta izvršnog direktora tvrtke u sklopu nagodbe s američkim ministarstvom pravosuđa, vrijedne 4,3 milijarde američkih dolara. Time je zaključena višegodišnja istraga najveće svjetske mjenjačnice kriptovaluta.

Zhao i ostali optuženi su za kršenje zakona o bankovnoj tajnosti jer nisu uveli uspješan program suzbijanja pranja novca, kao i za namjerno kršenje američkih ekonomskih sankcija 'u namjernom i proračunatom pokušaju da profitiraju na američkom tržištu bez provedbe kontrola koje zahtijeva američki zakon'.

U objavi na X-u Zhao je naveo da je pogriješio i da mora preuzeti odgovornost za to.

Richard Teng, bivši globalni voditelj regionalnih tržišta tvrtke, imenovan je novim glavnim izvršnim direktorom Binancea.

Akcija protiv Binancea i njegova osnivača bila je zajednički napor ministarstva pravosuđa, agencije Commodity Futures Trading Commission (CFTC) i ministarstva financija. Agencija Securities and Exchange Commission (SEC) nije sudjelovala u tome.

Terorizam, trgovina drogom, kršenje sankcija...

Prema procjenama američkih vlasti, nezakonita djelovanja Binancea omogućila su obavljanje više od 100.000 transakcija koje su podržavale aktivnosti poput terorizma i trgovine drogom, kao i više od 1,5 milijuna trgovanja virtualnom valutom koja su kršila sankcije Sjedinjenih Država prema drugim državama.

Također su dopuštane transakcije povezane s terorističkim skupinama kao što su Hamasove brigade Al Kasam, Palestinski islamski džihad, Al Kaida i ISIS.

U Binanceu su čak razvili postupak obavještavanja važnih korisnika ako postanu predmetom istrage.

Zhao je priznao osobnu krivicu za kršenje i navođenje drugih financijskih institucija na kršenje zakona o bankovnoj tajnosti, zbog čega američke vlasti predlažu kaznu od 50 milijuna dolara.

Pušten je uz jamčevinu od 175 milijuna dolara i osiguranje od 15 milijuna dolara u gotovini. Izricanje kazne zakazano je za 23. veljače iduće godine.

Nastavak poslovanja uz nova pravila

Binance će nastaviti s radom, ali s novim pravilima. Morat će održavati i poboljšati svoj program usklađenosti kako bi se osiguralo to da poslovanje bude u skladu s američkim standardima protiv pranja novca. Također, morat će imenovati neovisnog nadzornika usklađenosti.

Protiv te tvrtke podignute su tri kaznene prijave, uključujući vođenje nelicenciranog poslovanja prijenosa novca, kršenje zakona o međunarodnim izvanrednim gospodarskim ovlastima i zavjeru. Binance je pristao prepustiti 2,5 milijardi dolara vlastima te platiti kaznu od 1,8 milijardi dolara.

Između ostalog, svjesno su i namjerno kršili američke sankcije pružanjem usluga Iranu, a obrađivali su transakcije vrijedne milijarde dolara. Do nagodbe je došlo nakon što je osnivač mjenjačnice FTX Sam Bankman-Fried proglašen krivim za prevaru i zavjeru.

Pod pritiskom su i drugi igrači

Ranije ove godine tužbe protiv Binancea podigli su i SEC i CFTC, zabrinuti zbog toga što tvrtka ulazi na određena tržišta bez dozvole i upušta se u nezakonite aktivnosti, poput pranja novca i prevare s vrijednosnim papirima.

Prema 13 optužbi koje je SEC podigao protiv Binancea, ta je tvrtka optužena za miješanje novca korisnika s vlastitim sredstvima, slično kako je to radio FTX.

Osim Binancea, SEC je tužio Coinbase, navodeći da rade kao neovlaštena burza, broker i klirinška agencija, kao i Kraken, zbog toga što su pomiješali 33 milijarde dolara kripto imovine kupaca s imovinom vlastite tvrtke, izlažući ih time riziku. Binance je u srpnju pozvao na odbacivanje optužbi, zatraživši zaštitu od - kako su naveli - 'SEC-ovog ribolovnog izleta'.

Zhao, poduzetnik rođen u Kini, pokrenuo je Binance 2017. godine, a on je u nekoliko tjedana iz opskurne tvrtke izrastao u najveću globalnu silu u svijetu kriptovaluta. Iako je njegova holding tvrtka smještena na Kajmanskim otocima, nema globalnog sjedišta. Zhao se često opirao pozivima da ga osnuje, govoreći da želi da platforma radi prema decentraliziranom operativnom modelu.

Britanske vlasti zabranile su rad Binanceovom ogranku u toj državi 2021. godine zbog toga što nije imao ovlasti za poslovanje. U međuvremenu je tvrtka odustala od stjecanja dozvole u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je regulatorna agencija rekla da ne ispunjava njihove zahtjeve.

Pod pritiskom regulatornih tijela nisu samo mjenjačnice, već i bezbrojni tokeni i blockchaini. U SEC-u tvrde da su neki od tokena - među kojima su i Solanin sol, Cardanin ada i Polygonov matic - ustvari vrijednosnice te da podliježu njihovoj regulaciji i nadzoru, piše CNBC.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.