nova pravila donose promjenu

Sabor nakon Uskrsa punom parom do ljeta, a najživlje će biti u prva dva tjedna

31.03.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnici, koji se trenutno odmaraju zbog Uskrsa, već za dva tjedna ponovno će sjesti u svoje klupe. No već sada je jasno da ih nakon toga čekaju burne rasprave

Iako su u tjednima uskrsnih praznika zastupnici u Saboru ponešto i radili, poput održavanja press konferencija ili okruglih stolova, punom parom nastavit će raditi tek 11. travnja. Već tu srijedu očekuje ih aktualno prijepodne, kada će zastupnici pitanjima rešetati premijera i ministre, a pritom sigurno neće zaobići teme poput kupovine borbenih aviona, vanjske politike, Agrokora ili Istanbulske konvencije.

Ratifikacija te konvencije trebala bi se dogoditi u prvim tjednima povratka zastupnika u klupe. Vlada ju je već poslala u Sabor, s popratnom izjavom, a očekuje se da će biti potvrđena bez problema. Naime, za nju će glasati većina oporbe, odnosno SDP, HSS, GLAS, IDS, ali i većina vladajuće koalicije. Još uvijek je pitanje koliko će zastupnika HDZ-a glasati za Konvenciju, s obzirom na to da su neki poput Mire Kovača i Davora Ive Stiera najavili da neće dati svoj glas. Za ratifikaciju neće glasati ni Hrastov Hrvoje Zekanović.

Iako je jasno da će Konvencija dobiti podršku, još uvijek nije sasvim jasno s kojom većinom ona treba biti izglasana. Dok u Saboru neki od klubova tumače da će biti potrebno minimalno 39 glasova, ustavni stručnjaci smatraju da vladajući moraju prikupiti najmanje 76 glasova.

  • +17
Saborski zastupnici izjašnjavaju se o amandmanima na prijedlog novog Poslovnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vladajući nisu zabrinuti za sudbinu Martine Dalić

U prva dva tjedna na raspravi će se naći i zahtjev za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić. Podsjetimo, njen odlazak traži ujedinjena oporba, no teško da zajedno mogu skupiti 76 glasova potrebnih za njeno rušenje. Stoga se u oporbi nadaju da bi im podršku mogao dati netko od razočaranih zastupnika vladajuće većine, a pritom prstom upiru u SDSS-ovog Milorada Pupovca, koji se još nije jasno očitovao hoće li podržati ministricu gospodarstva.

Vlada je pak ovaj tjedan na taj zahtjev poslala svoje očitovanje, a jednu točku zahtjeva odbila je i zbog oporbenog nepoznavanja zemljopisa. Naime, oporba je Dalić zamjerila to što se u nekoliko navrata zalagala za termoelektranu na rijeci Peruća, iako takva rijeka ne postoji. Odgovornost za grešku u zemljopisnim pojmovima preuzeo je Mostov Nikola Grmoja.

Cvitan odlazi s čela DORH-a?

Već više od godinu dana na dnevnom redu Sabora stoje i izvještaji o radu DORH-a za 2015., ali i 2016. godinu. Oni bi konačno mogli doći na raspravu, i to u svjetlu činjenice da 23. travnja istječe mandat aktualnom glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. Sabor će do tada morati izabrati novu čelnu osobu DORH-a, no još uvijek nije poznato hoće li HDZ podržati Cvitana za još jedan mandat. Kao potencijalni kandidati, prema pisanju medija, spominju se i županijska državna odvjetnica u Zagrebu Sani Ljubičić, zatim u istom ŽDO-u voditeljica Građansko-upravnog odjela, nekoć zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, županijski državni odvjetnik u Velikoj Gorici Dražen Diklić i odvjetnik Tomislav Penić, koji je branio HDZ u slučaju Fimi media.

  • +9
Dinko Cvitan Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

I dok će zahtjev za opoziv i imenovanje novog državnog odvjetnika zbog rokova morati biti raspravljeni što žurnije, nije jasno kada će na dnevni red doći neki drugi prijedlozi oporbe. Tako, primjerice, raspravu još uvijek čeka nekoliko interpelacija - SDP-ove o Ini i pozdravu 'za dom spremni', ali i ona oporbena, koju su inicirali GLAS i IDS zbog (ne)ratifikacije Istanbulske konvencije. U proceduri je i SDP-ova interpelacija o strukturnim reformama. Jedna od interpelacija bi se vrlo brzo, unatoč tome što nema rokova, mogla naći na raspravi.

Nova saborska pravila za novu dinamiku rasprave

Naime, od 11. travnja saborski će zastupnici raditi po novim pravilima, koja su izglasali prije odlaska na odmor, a među tim pravilima je i ono koje oporbi omogućava da uz 30 potpisa na raspravu stavi točku koju želi, pod uvjetom da je na dnevnom redu minimalno 60 dana.

Izmjene saborskog Poslovnika, koje nije podržala cijela oporba, izmijenit će i ritam sada već tradicionalnih jutarnjih stanki. Prvi dan zasjedanja u tjednu stanke će zastupnici moći tražiti od 9:30 do 10:15, dok će se ostalim danima slobodni govor moći održavati od 13 do 14:15. Na dan kada je aktualno prijepodne stanke će se moći tražiti nakon završetka aktualca, a petkom, ukoliko ima glasanja, tek nakon toga. Jednako tako, iako dosad to nisu mogli, zastupnici koji nisu ni u jednom klubu zastupnika moći će zatražiti stanku jednom tjedno.

Jednako tako, smanjit će se replike koje će trajati maksimalno minutu, a zastupnici će u jednoj točki dnevnog reda moći replicirati samo tri puta. Uz to, više neće biti mogućnosti replika na izlaganje klubova. Sva ta pravila trebala bi podići dinamiku rasprava, ali i fokus staviti na pojedinačne rasprave zastupnika, koje zbog dosadašnjih stanki i silnih replika nisu dolazile do izražaja.