INTERPELACIJa u proceduri

SDP-ov recept za 'discipliniranje' Vlade: Svakih nekoliko mjeseci raport o reformama

16.03.2018 u 10:59

Bionic
Reading

SDP je u saborsku proceduru uputio interpelaciju kojom žele ispitivati rad Vlade po pitanju strukturnih reformi. Dobije li interpelacija podršku na glasovanju, Vlada će ubuduće svakih nekoliko mjeseci morati izvještavati Sabor o napretku reformi

Govoreći na press konferenciji u Saboru, SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je na izvješće Europske komisije o provođenju reformi, u kojem se žestoko kritizirao rad Vlade, odnosno nedostatak napretka u reformama.

'Toliko je to potreslo vladajuće da su odlučili pustiti spin kako će premijer biti kandidat za šefa Europske komisije. Kao da bi ovi u Europskoj pučkoj stranci stavili ove neuspješne da vode Komisiju', kazao je Bauk.

Zbog izvještaja Komisije i nedostatka reformi SDP-ovci su se odlučili na interpelaciju. 'Ova interpelacija se odnosi ne samo na ono što je navedeno u izvještaju, nego i na ono što zanima građane, a to je kada će Vlada početi raditi svoj posao, odnosno provoditi reforme kako bi Hrvatska mogla početi funkcionirati kao normalna država', kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

'Vlada je u potpunosti zakazala u provođenju nacionalnog programa reformi, a to je pokazalo izvješće EK', rekao je Grbin.

Dokument: "SDP-ova interpelacija o strukturnim reformama"

Stoga u interpelaciji SDP predlaže i neke zaključke - da Vlada dostavi detaljno izvješće o provođenju reformi, ali i da svaka dva mjeseca dostavlja izvješće Saboru o provođenju reformi. Grbin je kazao da interpelacija predviđa osnivanje nacionalnog tijela na razini Sabora, koje bi nadziralo provođenje reformi. U njemu bi bili i sindikati, poslodavci i udruge, predstavnici akademske zajednice, stručnjaci i predstavnici medija, kazao je.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Ono što usvajamo i što previđamo da se u državi mora napraviti u godinu dana ne smije ostati mrtvo slovo na papiru. Hrvatska stagnira i na ovaj način ćemo vrlo brzo doći u situaciju da smo doista posljednji vagon u vlaku koji se zove Europska unija. SDP-u je to neprihvatljivo', poručio je Grbin.

S obzirom na izmjene Poslovnika koje bi oporbi osigurale da se i njihovi prijedlozi nađu na raspravi, interpelacija bi skoro mogla biti tema u sabornici. SDP-ov Bauk kaže da bi prioritet od oporbenih prijedloga imalo ratificiranje Istanbulske konvencije, no ako Vlada pošalje u međuvremenu svoj prijedlog, onda bi u glavnoj oporbenoj stranci kao prijedlog za raspravu izabrali neku od svojih interpelacija.