dOBRODOŠLA I PODRŠKA VLADAJUĆIH

Oporba interpelacijom traži što hitniju raspravu o Istanbulskoj konvenciji

07.03.2018 u 13:29

Bionic
Reading

Gotovo svi oporbeni klubovi zastupnika podržat će inicijativu IDS-a i GLAS-a da se interpelacijom zatraži što hitnija rasprava o ratificiranju Istanbulske konvencije. Interpelacija bi u proceduru trebala biti poslana sutra, potvrdila je nakon oporbenog sastanka čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš

Inicijativu IDS-a i GLAS-a, o kojoj je tportal već pisao, podržat će svojim potpisima SDP, Most, Živi zid, HSS i nezavisni Vlaho Orepić.

'Na sastanku smo se dogovorili da s interpelacijom idemo sutra do kraja dana. Što znači interpelacija? Ona znači da u roku od 15 dana predsjednik Sabora mora obavijestiti da je dobio zahtjev za interpelaciju i dostaviti je Vladi, a u roku od 15 dana Vlada mora odgovoriti na interpelaciju i mora je se uvrstiti u dnevni red Sabora. Želimo podsjetiti premijera i vladajuće da je on rekao da će rasprava biti do kraja 2017. godine i želimo da se raspravlja o dvije teme - o interpelaciji, a onda i o samoj Istanbulskoj konvenciji. Želimo pokazati da Vlada ne radi i da ono što je premijer obećao nije napravio', poručila je Mrak Taritaš.

Na ratifikaciji Istanbulske konvencije inzistira i HNS, a i Hrastov Hrvoje Zekanović poručio je da što prije želi raspravu i glasanje 'da vidimo je li HDZ zaista demokršćanska stranka ili nije'.

Očekuje li podršku vladajućih, upitali su novinari Mrak Taritaš. 'Dobrodošli su svi zastupnici vladajuće većine i mogu doći kod nas u klub i potpisati', kazala je.

U oporbi žele natjerati Vladu da se Konvencija što prije stavi na raspravu, no teško je očekivati da će o samom njenom sadržaju biti ujedinjeni. 'Nemamo nikakav problem da i oporba, kad Konvencija dođe na dnevni red, glasa različito, ali hajdemo da se konačno rasprave svi elementi i da se o tome glasa', poručila je Mrak Taritaš.

  • +5
Sastanak oporbe na temu interpelacije povodom Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Odgovorila je i na kritike da bi provedba Konvencije mogla koštati državu zbog obeštećenja koja bi država uslijed nefunkcioniranja institucija morala plaćati zlostavljanim osobama. 'To državu košta, ali smisao Konvencije je da država konačno prizna da zbog svog rada ili nerada ima zlostavljanja u obitelji i zlostavljanih žena', kazala je čelnica GLAS-a, podsjetivši i na masakr na zagrebačkom Općinskom sudu, u slučaju kojeg se može govoriti o odgovornosti države.

'Procjena je da život jedne žene košta između 300 i 500 tisuća eura. Ali procjenjivati koliko košta život jedne žene... ženska prava su ljudska prava', poručila je.