U SKLADU S USTAVOM

Evo izjave koju će Vlada usvojiti uz Istanbulsku konvenciju

21.03.2018 u 17:22

Bionic
Reading

U interpretativnoj izjavi koja će pratiti ratifikaciju Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj deklarira se kako je Konvencija u skladu s hrvatskim ustavom i kako ne sadrži rodnu ideologiju

U inetrpretativnoj izjavi se ističe da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Navodi se i da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Također se smatra da je Konvencija u skaldu s odredbama Ustava republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Očekuje se da će Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije sutra biti usvojen na Vladi i poslan u saborsku proceduru, iako nisu svi HDZ-ovi ministri u Vladi baš bili potpuno za ratifikaciju konvencije.

Međutim, neki su sada zadovoljeni s ovom izjavom, koja formalno-pravno i nema težinu, dok neke ne zadovoljava sama izjava, ali ne žele zbog toga izazvati potrese u Banskim dvorima, jer jasno je što se dogodilo kada su zadnji put u Plenkovićevoj Vladi Mostovi ministri glasali protiv većine, piše N1.