najfiniji kruh

Ovaj kruh zaludio je svijet, a konačno ga možete pronaći i u najpoznatijoj pekari u Hrvatskoj

23.04.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Otkrijte revoluciju u svijetu kruha! Ručno rađeni sourdough kruh, prepun hranjivih sastojaka, sada je ekskluzivno dostupan u Mlinaru! Ne propustite priliku da uživate u jedinstvenom okusu pravog majstorstva

Kruh s kiselim tijestom tijekom godina je stekao kultni status u kategoriji pekarskih proizvoda i postao premium namirnica koja garantira aromatičan okus i iznimnu hranjivost.

Činjenica jest da smo od namirnice koja je tisućljećima prehranjivala čovječanstvo u doba industrijalizacije stvorili prehrambeni proizvod koji nerijetko sadrži i do 40 sastojaka. Brojni konzervansi i pojačivači okusa od mnogih klasičnih vrsta kruha napravili su namirnicu koja nije ni približno hranjiva kao što je nekoć bila.

Tu na scenu stupa sourdough tijesto, od kojeg nastaje kruh koji ne samo da je odličan za probavu, već je i izrazito zasitan i ukusan. To ga čini namirnicom koju ćete s ponosom i zadovoljstvom servirati svojoj obitelji u svakoj prigodi - kao slastan sendvič za doručak ili večeru te dodatak ručku koji će garantirati nutritivno zaokružen obrok.

Kruh s kiselim tijestom jedan je od najzaslužnijih za pravi procvat craft pekarnica u proteklom desetljeću, koje se vraćaju korijenima u pekarskom umijeću, stvarajući proizvode koje odlikuju iznimna izvrsnost u izradi i pravo bogatstvo prehrambenih sastojaka.

Kruh kao iz najslavnijih craft pekarnica

No, osim u craft pekarnicama, koje su nam često izvan dohvata ruke, sourdough kruh od sada možete nabaviti u Mlinarovim prodavaonicama po cijeni od dva eura, što je sjajna vijest za sve ljubitelje ručno rađenih namirnica, napravljenima iskonskim umijećem izrade.

Ako ste možda pomislili da pekarski lanac veličine Mlinara proizvodi drugačiji kruh od onog nastalog u klasičnoj craft pekari, ne dajte se zavarati!

Naime, Mlinar je otišao korak dalje te je kao vodeći hrvatski pekarski lanac na našem tržištu donio proizvod koji ni po čemu ne zaostaje za proslavljenim (nerijetko i iznimno skupim) klasičnim sourdough kruhom. Mlinar je proizveo inovativne ručno rađene proizvode s kiselim tijestom - sourdough kruh s proklijalim žitaricama i slasnu talijansku focacciju.

Baš kao što su to radili i 'naši stari', koji su u kruhu vidjeli izvor zdravlja, energije i svega potrebnog za osjećaj sitosti tijekom cijelog dana.

Kako se radi kruh od kiselog tijesta?

Tajna je u upotrebi domaćeg kiselog tijesta i u usporenoj hladnoj fermentaciji preko 12 sati! Uz to, posebnost okusu daju proklijale žitarice pšenice i zobi.

Rezultat? Fantastičan karamelizirani okus spojen s hrskavim slatkastim žitaricama, zaokružen blago kiselkastim mliječnim notama i neodoljivo hrskavom koricom, čime se ovaj kruh može svrstati u specifične craft vrste kojih se ne bi posramila nijedna craft pekarnica na svijetu.

Kiselo tijesto koje se koristi za pripremu ovog kruha spoj je tek brašna, vode i mliječno-kiselih bakterija, koje pri određenoj temperaturi počinju fermentirati te se škrob iz brašna, uz djelovanje enzima ili enzimatske aktivnosti metaboličkih produkata bakterija, razbija na jednostavnije šećere te pretvara u kiseline i razne aromatske spojeve.

Odakle dolazi kiselost?

Ono što jedne odbija u sourdough kruhu, u drugima pobuđuje pravu žudnju. Riječ je, dakako, o specifičnoj kiselosti. Mlinar je u ovom slučaju pronašao savršen balans jer njihov kruh s kiselim tijestom i žitaricama ima dobitni spoj blago kisele mliječne note i karamelizirane arome, zbog čega je okus u raskošnoj ravnoteži kiselkastog i slatkastog okusa.

Ako se pitate odakle uopće kiselost u smjesi brašna i vode, odgovor je u nezaobilaznom korištenju bakterija, a u ovom slučaju Mlinar u ručnoj proizvodnji koristi mliječno-kisele bakterije koje u procesu fermentacije svojom metaboličkom aktivnošću razgrađuju škrob na jednostavnije šećere i mliječnu kiselinu. Dakle, kiselo tijesto u suradnji s divljim kvascima koji se prirodno nalaze u kruhu, uz adekvatne uvjete, sourdoughu daju volumen, vlažnost korice, aromatičnost i prepoznatljivu kiselost.

Također, ovaj kruh od 500 grama krase proklijale žitarice zobi i pšenice, koje također doprinose karamelizaciji šećera prilikom pečenja. Naime, klijanjem u pšenici i zobi enzimi razgrađuju škrob na jednostavnije šećere koji se pri pečenju karameliziraju i daju kruhu kao dodatnu dimenziju karamelizirane note, a samim time i neodoljiv okus.

Velika prednost ovog kruha jest i njegova izdržljivost pa će ovaj ukusan proizvod prepoznatljive rupičaste strukture čak i nakon tjedan dana ostati jednako sočan.

Da bi se takva kvaliteta dobila, kao i sve spomenute blagodati fermentacije, potrebna je ručna obrada tijesta kako ono ne bi doživjelo veliki stres prilikom obrade, kao i proces hladne fermentacije koji traje minimalno 15 sati. Kada je riječ o konkretnom postupku izrade, on je podjednako jednostavan u teoriji, koliko i zahtjevan u praksi, jer je za njegovu izradu potrebno veliko umijeće i iskustvo.

Dakle, kruh se zamijesi i ostavi u masi neko vrijeme kako bi krenula fermentacija. Zatim se ručno oblikuje, stavlja u košarice i odvozi na hladnu fermentaciju, što traje minimalno 15 sati. Nakon toga se kruh istrese iz košarica, ukrasi narezivanjem pomoću pekarskog noža i odlazi na pečenje.

Focaccia kakvu nikad niste probali

Osim kruha s kiselim tijestom i proklijalim žitaricama, Mlinar donosi talijansku sourdough focacciju. Ona se proizvodi miješanjem u noćnoj smjeni, procesom usporene fermentacije, što znači da odleži više od 12 sati na +4°C. Potom se ručno važe te oblikuje vještim i spretnim rukama Mlinarovih pekara tzv. tehnikom tapkanja i peče u specifičnoj kamenoj peći.

Kako bi isporučio proizvod najviše kvalitete, i to u količini koja će biti dostatna za sve veću potražnju koja vlada za ovom očaravajuće ukusnom focaccijom od kiselog tijesta, Mlinar je u pogon stavio veliku kamenu peć sa šest etaža u kojoj se u sat vremena ispeče čak 2300 komada - besprijekorno hrskavih izvana i mekanih iznutra.

Pripremite se za put mirisima i okusima svijeta!

Kada ste u potrazi za užinom na poslu, više ne morate razbijati glavu jer sendvič s mortadelom i pistacijom u mekoj sourdough ciabatti prema talijanskoj recepturi ima baš sve potrebno da vratite energiju tijekom radnog dana, baš kao i okusom bogat azijski štapić koji dolazi sa sweet chilli umakom, kojeg se ne bi posramili ni cijenjeni azijski restorani.

S druge strane, kada poželite pojesti 'nešto s nogu', svakako kušajte tradicionalno bavarsko pecivo, perec s krupnom soli rađen prema originalnoj recepturi, a ako želite nešto slatko, ne tražite dalje od štapića s lješnjacima, koji je prava rapsodija okusa iz Belgije kao zemlje vrhunske čokolade i slatkih zalogaja. Tu je i panini, topli grilani sendvič s finom kuhanom šunkom, topljenim sirom cheddarom, ukusnom mozzarellom i kiselim krastavcima po uzoru na talijanski klasik, ali i omiljena delicija iz susjedne Bosne i Hercegovine - motani burek s tikvicom i domaćim kravljim sirom koji objedinjuje staru, provjerenu recepturu vučenog punjenog tijesta. Mmm, hrskavo i sočno. Pokušajte odoljeti!

Niti tu nije kraj, jer u ponudu uskoro stiže neodoljiva babka, ukusan brioche s kombinacijom dizanog tijesta prošaranog čoko kremom i komadićima lješnjaka, koji svoje korijene vuče iz Poljske, a u koji ćete se zaljubiti na prvi griz! Babka znači baka, a tko ne voli bakine slastice?

Metoda pripreme kruha sada je znatno bliža onome kako su to činili naši preci, koji bi kruh pripremali koristeći prethodno pripremljeno staro tijesto (što zapravo funkcionira slično kiselom tijestu) i zatim ga pekli sljedeći dan. Nije naodmet povremeno usvojiti mudrosti koje su nam ostavile starije generacije.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Mlinarom.