BERNARDIĆ IPAK PRELOMIO

'Predložili su bezvrijedan komad papira, ali ćemo glasati za Istanbulsku konvenciju'

22.03.2018 u 11:20

Bionic
Reading

Iako se SDP ne slaže s dodatnom izjavom priloženom uz Istanbulsku konvenciju i iako je prošlog četvrtka rekao da neće podržati taj dokument ako uz njega bude priložena bilo kakva dodatna izjava, predsjednik najjače oporbene stranke Davor Bernardić najavio je da će zastupnici ove stranke podržati ratifikaciju dokumenta o zaštiti žena predloženog na sjednici Vlade

'Izjava uz konvenciju koja je danas prihvaćena na Vladi beskorisni je komad papira, pamflet bez značaja i očajnički pokušaj koji za cilj ima samo jedno, a to je vratiti izgubljeno povjerenje dijela HDZ-ovih birača i članova stranke koji su vodstvu okrenuli leđa', rekao je Bernardić na tiskovnoj konferenciji.

'S obzirom na to da ova izjava nije narušila tekst same konvencije, mi ćemo kao odgovorna stranka biti za Istanbulsku konvenciju, glasat ćemo za konvenciju koju smo uputili u proceduru prije godinu dana', dodao je Bernardić, te se zapitao tko je u javni prostor pustio informaciju o tome da se SDP protivi Istanbulskoj konvenciji.

U vezi s e-mailom koji su zastupnici SDP-a primili od predsjednika kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka, o tome kako bi u četvrtak trebali izbjeći javni istup o Istanbulskoj konvenciji, rekao je kako 'SDP kao odgovorna stranka nakon što donese stav, nakon što ga Predsjedništvo i Klub usuglase, to postaje službeni stav i sve članice i članovi su pozvani govoriti'.

Neki su bili 'lepršavi'

'Trebalo je malo strpljenja, rekli smo da prije dva dana da ćemo donijeti odluku kad vidimo tekst izjave. Nismo htjeli falsifikaciju niti brisanje roda. Konvencija će se prihvatiti u cijelosti na način na koji je predložena i mi smo danas donijeli stav. Neki su bili nestrpljivi, 'lepršavi', pa su iznosili stavove ranije i tu nema razloga za sankcioniranje', komentirao je Bernardić.

Na pitanje ima li discipline unutar SDP-a odgovorio je: 'Niti jedan član SDP-a nije rekao da je SDP protiv Istanbulske konvencije. Ja se čudim kako se to pojavilo u javnom prostoru. Kakve su to lažne vijesti? Narodu se serviraju lažne infromacije da bi se skrenula pažnja s pravih problema koji muče državu. S Agrokora, s umirovljenika, koji će sve teže platiti svoje režije jer je, nažalost, i struja poskupila. Narodu se serviraju lažne vijesti'.

Bernardić je istaknuo da je SDP jedini posljednjih godinu dana radio pritisak oko Istanbulske konvencije: 'Sada kada je u cijelosti poslana u proceduru nema, razloga da je SDP ne podrži. Ona jamči da neće više biti diskriminacije prema onima koji su drugi i drugačiji. Došlo je vrijeme da u Hrvatskoj zaista shvatimo da svi imaju iste snove, bez obzira na svoju orijentaciju. To je naš zadatak, to je civilizacijski doseg. Svi smo mi ljudi. Drago mi je da je i Vlada napravila taj pomak, suprotno njihovom konzervativnom poimanju obitelji i bračne zajednice'. "

A prije tjedan dana...

Podsjetimo, na tiskovnoj konferenciji prošlog četvrtka, Bernardić je izjavio sljedeće:

'Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda, bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv drugih i drugačijih, protiv gay populacije ili transrodnih osoba'.

  • +8
Davor Bernardić o aktualnoj političkoj situaciji Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic