već smo to prošli

Luda noć u stanu Kotromanovića: Sjećate li se 2015. kad ni HDZ ni SDP nisu imali većinu?

21.04.2024 u 09:36

Bionic
Reading

Hrvatska je jednom, u prosincu 2015., svjedočila neuspješnom pokušaju konstituiranja novog Sabora, nakon izbora na kojima je relativnu pobjedu, s 59 osvojenih mandata, odnijela HDZ-ova Domoljubna koalicija predvođena Tomislavom Karamarkom.

Tri mandata manje imala je SDP-ova koalicija Hrvatska raste koju je vodio Zoran Milanović, pa se kao poželjan partner i jedne i druge koalicije nametnuo Most NL, nova politička zvijezda sa 19 zastupnika, od kojih je tri, među kojima je bio i Drago Prgomet, „izgubio u hodu“. Prgomet se, naime, razišao s Mostom nakon što su u jeku međustranačkih pregovora u medije dospjele fotografije njegova susreta s Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića, bivšeg ministra obrane.

Novoizabrani zastupnici okupili su se prvom zasjedanju, a da nitko od spomenutih nije uspio osigurati potrebnu većinu.

Uoči zasjedanja Sabora, a s namjerom da osiguraju njegovo konstituiranje, Mostovi su pregovarači prvo otišli u SDP, a potom i HDZ, s idejom da podrže izbor njihova Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora.

Od SDP-a su, navodno, dobili pozitivan odgovor, ali u HDZ-u nisu bili skloni takvoj ideji, željeli su i jamstvo buduće suradnje s Mostom.

  • +6
Propala konstituirajuća sjednica Sabora 2015. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bilo kako bilo, na prvom okupljanju Sabora prijedlog s Podolnjakovim imenom bio je jedini na stolu. U priču se uključio Branimir Glavaš (HDSSB) koji je želio od samog Podolnjaka čuti prihvaća li ponuđenu mu dužnost.

Rekli smo da ćemo prihvatiti kandidaturu ako je podrže dvije najveće političke opcije, no u ovom trenutku ne znamo je li to istina, jer se o tome nije izjasnio predstavnik Domoljubne koalicije, uzvratio mu je Podolnjak i dobio traženi odgovor.

Klub HDZ-a ne podržava SDP-ov prijedlog, uzvratio mu je Davorin Mlakar nakon čega predsjedavajućem Josipu Leki nije preostalo drugo nego da prekine sjednicu i najavi nastavak kad se okupi većina potrebna za konstituiranje Sabora i sastavljanje Vlade.

To se dogodilo koncem prosinca 2015., kada je za predsjednika Sabora izabran akademik Željko Reiner, nakon što su HDZ, odnosno Domoljubna koalicija i Most postigli sporazum o suradnji.