stiglo šest rafalea

Anušić zahvalio Plenkoviću, mnogi zapljeskali. Milanović nije bio među njima

25.04.2024 u 10:50

Bionic
Reading

Prvih šest od ukupno 12 naručenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Rafale F3-R sletjelo je oko 12.30 sati na pistu vojarne 'Pukovnik Marko Živković' u Velikoj Gorici

14:27 Predsjednik Zoran Milanović na početku govora pozdravio je premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića. Čestitao je svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. 'Ovo je veliki i lijep dan. Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo, čestitam onima koji su na tome radili, napravili su dobar posao. Tu nema dileme, to će nam dobro služiti', rekao je Milanović.

'Hrvatske oružane snage su zrakoplovstvo, ali i mnogo više. To je obalna straža, brodovi, na čiju isporuku i porinuće čekamo godinama; treba nam streljivo, sve ono do čega sada ne možemo doći, zbog ratova. Moramo računati cijelo vrijeme o svojim interesima. U Đuri Đakoviću je na obnovi skoro stotinu Bradleyja, to smo izvukli u zadnji tren, to za Hrvatsku čudo znači. To je bio dobar potez. One koji preuzimaju odgovornost za ova skupa i raskošna sredstva pozivam da budu odgovorni, da budu odvažni i razboriti, da između dvije krajnosti biraju srednji put', izjavio je Milanović.

Pozvao je na hrabrost, ali i razboritost te citirao francuskog revolucionara Georgesa Dantona na francuskom. 'Da bismo pobijedili treba nam odvažnost, odvažnost i još više odvažnosti', zaključio je predsjednik.

14:25 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je da Rafalei predstavljaju izniman doprinos našoj nacionalnoj sigurnosti i važan element odvraćanja. 'Snažno pridonose našem međunarodnom pozicioniranju. Vjerujem da će ovi zrakoplovi promijeniti mjesto Hrvatske na europskom nebu', rekao je Jandroković.

14:22 'Uvođenje novih zrakoplova u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo predstavlja ključni korak prema modernizaciji i osnaživanju obrambenih sposobnosti RH. Osim što omogućuje bolju zaštitu našeg zračnog prostora, ovaj korak ima duboke posljedice na sveukupnu nacionalnu sigurnost', napisao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na X-u.

14:18 Premijer Andrej Plenković rekao je da je danas veliki dan.

'Stječemo snagu odvraćanja kakvu do sada nismo imali, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom i to mijenja naš međunarodni položaj, pa i naše položaje u NATO-u i EU-u', rekao je. Zahvalio je bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću. 'Nismo uspjeli u prvom pokušaju, kada F-16 nije došao u Hrvatsku, ali naučili smo lekcije i krenuli u drugi proces koji su vodili admiral Hranj i moj predstojnik Frka Petešić, a zahvaljujem i bivšem ministru Banožiću', poručio je Plenković.

14:11 Ministar obrane Ivo Anušić u svom govoru posebno je zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću. Mnogi su zapljeskali. Među njima nije bio predsjednik Zoran Milanović.

'Želio bih podsjetiti na one ljude koji su prethodili ovome. Četiri hrabra čovjeka bila su prvi pripadnici našeg ratnog zrakoplovstva i napravili su preko 35 borbenih letova iznad Vukovara i istočne Slavonije u poljoprivrednim avionima. Nije ih JNA mogla srušiti sve do 2. prosinca 1991., kada su nedaleko od Otoka strušeni i izgubili svoje živote. Oni su znali da ne mogu puno učiniti, ali da mogu moralno pomoći', rekao je Anušić.

14:07 'Ovim zrakoplovima imamo pristup novoj vrhunskoj vojnoj tehnologiji. Borbeni avioni su simbol borbene moći, ali i sredstvo odvraćanja. U eri suvremenih ratova, koji su prožeti visokom tehnologijom, ratno zrakoplovstvo ima svoje posebno mjesto i ulogu', rekao je general pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

14:05 HDZ se na Facebooku pohvalio borbenim zrakoplovima.

13:55 Okupljenima se obratio i Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dassault Aviation, i Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske, kao i Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH.

  • +2
Milanović na Rafaleu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

13:44 Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec prvi se obratio okupljenima.

'Među nama su oni koji su najzaslužniji za ove avione koji će braniti naše nebo. Među nama su i branitelji koji su gradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i branili domovinu. Oni su vjerovali. Među nama su i najviši politički državnici, ali i vojni dužnosnici i domoljubi. Među nama nažalost nisu oni koji su poginuli za ovu zemlju', rekao je Križanec.

13:35 Počeo je svečani program. 'Ostvarili smo san. Razgovarao sam i s pilotima i puno im je srce', rekao je Plenković, javlja N1. Na pitanje je li se susreo s Milanovićem kratko je odgovorio: 'Ne znam. Mi smo tu.'

13:32 Predsjednik Milanović popeo se na jedan od zrakoplova i razgledavao ga nekoliko sekundi.

13:17 Premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović i šef Sabora Gordan Jandroković došli su do prihvatnih hangara i pozdravili pilote koji su u Hrvatsku dovezli Rafale.

  • +10
Rafale Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

13:02 Šest Rafalea se parkiralo u hangare u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

12:59 Čeka se da zrakoplovi dođu do hangara.

12:54 Vojni analitičar Goran Redžepović je za N1 komentirao dolazak prvih šest od 12 borbenih zrakoplova Rafale u Hrvatsku. 'To znači da ćemo biti u stanju osiguravati i implementirati našu suverenost u trećoj dimenziji. Stvarno ste suvereni ako ste u mogućnosti nadzirati i zaštititi svoj dio zračnog prostora. To je strategijski dobitak za Hrvatsku. Nećemo biti ovisni o nekoj drugoj državi, već ćemo mi odlučivati i implementirati naše zahtjeve unutar našeg zračnog prostora', izjavio je Redžepović pa dodao: 'Ovo je praznik za hrvatsko ratno vojno zrakoplovstvo. Počeli smo s poljoprivrednim avionima, a danas imamo četvrtu plus generaciju.'

  • +30
Rafalei u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

12:47 Svih šest Rafaela uspješno je sletjelo. Očekuje se početak svečanog programa.

12:37 Prvi Rafale sletio je na Pleso. Rafalei dolaze pojedinačno zbog vremena.

12:30 Šest Rafalea trenutno prelijeće iznad Zagreba.

12:27 Predsjednik Zoran Milanović stigao je na Pleso i tradicionalno se pozdravio s počasnom bojnom, a Andrej Plenković još nije stigao.

12:07 Zrakoplovi su ušli u hrvatski zračni prostor. Uskoro se očekuju na Plesu.

12:00 Prvih šest Rafalea krenulo je iz baze u Francuskoj prema Hrvatskoj oko 11 sati.

  • +7
Zrakoplovi Rafale uzletjeli u Francuskoj Izvor: Pixsell / Autor: Jean-Marc Lhomer/Bestimage/PIXSE

11:40 Okupljaju se uzvanici na Plesu.

  • +4
Okupljanje uzvanika na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

11:22 Na Plesu je sve spremno, javlja HRT. Nakon preleta, a potom i slijetanja hrvatskih Rafalea, bit će upriličen prelet akrobatske grupe Krila Oluje. Piloti Rafalea potom će se postrojiti i izvršiti prijavak pred visokim uzvanicima koji će potom i sami moći obići Rafale.

Novu hangari za Rafale Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

11:19 Prigodan video za doček Rafalea objavio je na X-u i ministar zdravstva Vili Beroš.

10:53 Na svečanosti će sudjelovati premijer Andrej Plenković, ali i predsjednik Zoran Milanović. Bit će to prvi susret premijera i predsjednika nakon izbora. Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH, general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general-bojnik Michael Križanec.

10:50 MORH objavio video na YouTubeu.

Izvor: tportal.hr / Autor: MORH

10:30 'Ono što nas veseli je da smo dobili avion koji je game changer, koji totalno mijenja igru u bilo kojem pogledu. S Rafaleom postajemo respektabilna sila u zaštiti zračnog prostora i dajemo mogućnost svim ostalima da vide ono što imamo, ne skrivamo ništa, ali jasno dajemo do znanja da smo trenutno u ovoj situaciji s Rafaleom, s njegovim mogućnostima, s ljudima koji su educirani za korištenje te platforme sila u regiji, a i kao NATO-v saveznik respektabilni te možemo doprinijeti globalnoj obrani', rekao je brigadir Stanko Hrženjak iz Odjela za sigurnost letenja HRZ-a.

  • +30
Hrvatski avioni Rafale u Francuskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Brandt/Hrvatski vojnik

10:00 Josip Štimac, general-bojnik u mirovini, član Upravnog odbora HGZ-a, gostujući jutros u HRT-ovom Studiju 4 rekao je kako je 'napokon stigao i taj dan'. 'Kad se samo sjetim svih tih početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i svih nas entuzijasta koji smo dolazili sa svih strana i u svakakvim uvjetima, sa srcem, željom i uvjerenjem da ćemo ostvariti jedan san koji se danas ipak ostvario', rekao je Štimac.

9:50 O dolasku prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea, nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, govorio je za HTV brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane. 'Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se', najavio je Tretinjak.

9:45 'Ovo je veliki dan za Republiku Hrvatsku jer dolaskom pola flote Rafalea ona zadržava suverenost hrvatskog neba, ali i postaje regionalni čimbenik u zaštiti zračnog prostora u sklopu NATO-a', kazao je državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg gostujući u emisiji HR-a 'U mreži Prvog'.

9:30 Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak dolaze u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom, vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

'Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora', najavio je prije dva dana ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X.