kronična plućna fibroza

Dok se svijet brine zbog Kate Middleton, još jedna europska princeza boluje od teške bolesti

24.04.2024 u 06:22

Bionic
Reading

U siječnju su se zaredale negativne vijesti u britanskoj kraljevskoj obitelji, no loša sreća pogodila je i norvešku kraljevsku obitelj, točnije princezu, koju također očekuje kraljevsko prijestolje

Kako su loše vijesti iz Ujedinjenog Kraljevstva obišle čitav svijet, tako se čini da su ostale europske kraljevske obitelji pale u drugi plan. O norveškoj se kraljevskoj obitelji rijetko govori, a mnogi ne znaju da i njihova princeza pati od teške bolesti zbog koje se povukla iz javnosti.

U listopadu 2018. norveška palača objavila je da princeza Mette-Marit, supruga prijestolonasljednika, boluje od rijetkog oblika kronične plućne fibroze, a ona uzrokuje oštećenje pluća karakterizirano otežanim disanjem.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

'Princeza će nastaviti sa smanjenim aktivnostima i nije planirala službeni raspored za ovaj tjedan ili tijekom listopadskih praznika', stajalo je u priopćenju 2018. godine, kada joj je dijagnosticirana autoimuna bolest koja uzrokuje ožiljke na plućnom tkivu.

Mette-Marit uvijek je otvoreno govorila o svom zdravlju i utjecaju koji bi ono moglo imati kada njezin suprug sjedne na prijestolje, a ona postane supruga kraljica, čime je njezina iskrenost rijetka među kraljevskim obiteljima.

'Srećom, njezino je stanje relativno stabilno već pet godina, ali mora se nositi s tom situacijom iz dana u dan', prenose strani mediji.

'Ima puno teških i bolnih stvari u vezi s ovom bolešću, ali u isto vrijeme postoji nešto lijepo jer pronađete sebe. To je prilika da živite malo sporije i otkrijete koje stvari vam daju energiju, a koje je oduzimaju', istaknula je u razgovoru, u kojem je nastojala podići vidljivost onih koji se suočavaju s kroničnim bolestima te dodala: 'Onima koji žive s ovakvim nečim, što se ne vidi, kao u mom slučaju, može biti teško. Jer kad ljudi to ne vide, teže je razumjeti. Naučila sam poštivati ​​one koji su u ovoj situaciji te vidjeti i neku pozitivnu stranu toga i saznati što mogu učiniti unutar svojih ograničenja.'

UVIJEK DRUKČIJA

Kraljica Maxima u svojoj najdražoj boji zasjenila norvešku kraljicu i princezu Mette-Marit

Pogledaj galeriju