HDZ I MOST JOŠ BEZ ODLUKE

Što kaže politika - jesu li Cvitanu uistinu odbrojani dani?

09.03.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Trese li se fotelja glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu? Izvještaj o radu DORH-a u 2015. kiseli se na dnevnom redu Sabora od travnja 2016., a sve češće kritike zbog afere 'dnevnice' ne idu mu na ruku

Iako se u medijima naveliko spekulira o tome da je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izgubio povjerenje vladajuće većine, odnosno HDZ-a i Mosta, predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić poručuje da to nije službeni stav njegove stranke.

'Mi ćemo na klubu o tome raspraviti kada budemo znali da će predsjednik Sabora na dnevni red uvrstiti izvještaj o radu DORH-a. Vlada je izvješće DORH-a primila na znanje. Mi ćemo i taj stav Vlade uvažiti i uvažiti i raspravu na klubu i onda donijeti odluku', kazao je Bačić, koji nije želio otkriti ima li Cvitan njegovo povjerenje.

Međutim, izvještaj o radu DORH-a u Sabor je stigao još u travnju prošle godine, a još nije raspravljen. 'Mislim da bi se na plenarnoj sjednici, kada se bude odlučivalo, trebalo ocjenjivati cjelokupni rad Dinka Cvitana. Mislim da ta rasprava o izvješću ne smije biti opterećena posljednjom aferom 'dnevnice', nego pogledati cijeli rad Dinka Cvitana. Ovako smo svi topli, ugrijani ovom atmosferom i trebamo raspraviti o njegovu radu neopterećeni', poručuje Bačić.

Istraga u aferi dnevnice navodno je ušla i u Sabor. 'Nisam mogao misliti ni da bi se na razini Vlade to moglo događati. Sada me više ništa ne može iznenaditi. Ne mislim da je toga bilo u Saboru, ali treba provjeriti sve putne račune kako bi se skinula stigma sa Sabora i zastupnika', prokomentirao je Bačić.

Ima li pak Cvitan povjerenje Mosta? 'Mi ćemo detaljno proučiti izvješće za 2015. i onda donijeti odluku. Nikad se nismo vodili nikakvim medijskim harangama. Vidimo danas koordinirani napad na dvjema naslovnicama naših dnevnih listova. To neće utjecati na našu odluku o radu državnog odvjetnika, nego jedno temeljito pregledavanje onoga što se događalo i kako je glavni državni odvjetnik obavljao svoj posao', prokomentirao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

O navodnom zajedničkom rušenju Dinka Cvitana koje vrše HDZ i Most, Grmoja poručuje kako Most u tome ne sudjeluje. 'Ja ne znam tko ruši koga, mi u tome ne sudjelujemo. Ja se nikad nisam bavio nekakvim podzemnim igricama, ono što mislim kažem ovdje za govornicom, o bilo kome', rekao je Grmoja.

Upitan je li DORH u istrazi afere 'dnevnice' napravio propust s obzirom na to da je Vlada napravila svoju internu istragu i obavijestila DORH, Grmoja ističe kako on tu ne vidi nikakav problem. 

'Zadatak je nas svih kao građana, ako imamo bilo kakvih saznanja, pa tako i dužnosnika i same Vlade, da upozore DORH. Mislim da ovdje nije došlo do toga da je netko nalagao DORH-u istragu, kao što se to potencira u medijima, jer je istraga već trajala, a ona je sad samo proširena na jedno šire razdoblje, tako da tu ne vidim nikakav problem', poručuje Grmoja.

Sudbina Dinka Cvitana ponajviše će ovisiti o HDZ-u i Mostu, no pitanje je i kako će se postaviti SDP. 'Moje povjerenje u Cvitana se nešto smanjilo, ali mi nećemo asistirati Mostu i HDZ-u u napadima na državnog odvjetnika. Mi smo tražili odgovore za dvije konkretne situacije i dobili ih', kazao je šef SDP-ova kluba zastupnika Arsen Bauk.

O Cvitanovu radu, dodaje, govorit će se prilikom rasprave o njegovu izvještaju. 'Naš je stav bio da podržimo izvješće za 2015., a nisam siguran da će događaji iz 2017. utjecati na naš stav o radu u 2015. godini', rekao je Bauk.