ODBOR ZA USTAV

Pao dogovor HDZ-a i SDP-a oko izmjene saborskog Poslovnika

20.03.2018 u 10:46

Bionic
Reading

SDP i HDZ postigli su dogovor oko saborskog Poslovnika, no hoće li vladajući za izmjene saborskih pravila dobiti podršku većeg dijela oporbe, vidjet će se najvjerojatnije tek u petak

Vladajuća većina pristala je dati mogućnost oporbi da jednom mjesečno uz potpise 30 zastupnika na raspravu stavi bilo koji svoj prijedlog, pod uvjetom da je taj prijedlog na dnevnom redu najmanje 60 dana.

‘Ovo je korak u demokratizaciji Sabora jer oporba bira i stavlja svoje prijedloge u fiksno vrijeme’, poručio je šef Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner.

Na sličnom tragu je bio i SDP-ov Peđa Grbin. ‘Ovo je prvi put u 28 godina da se zakoni na zahtjev oporbe stavljaju na raspravu’, rekao je Grbin.

  • +6
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nastavio je sjednicu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Robert Podolnjak smatra pak da se ovakvim prijedlogom legalizira duopol jer jedino će dvije najveće stranke samostalno moći prikupiti 30 potpisa. Svi mi drugi, dodao je, nećemo to moći samostalno učiniti i morat ćemo moliti druge klubove za potpise.

Prihvaćen je i amandman prema kojem će prvi dan u tjednu klubovi moći tražiti stanku od 9.30 do 10.45, a ostale dane u tjednu od 13 do 14.15, dok će stanke u petak biti nakon glasovanja. Na dane kada je aktualno prijepodne, stanke će se moći tražiti nakon aktualca.

Zbog ovakvog dogovora, rekao je Grbin, SDP će povući svojih više od 400 tehničkih amandmana. Što se tiče podrške SDP-a Poslovniku na samoj sjednici Sabora, Grbin je kazao da će njegovi stranački kolege glasati po savjesti.

Ova dva modificirana SDP-ova amandmana odbor je prihvatio gotovo jednoglasno. 'Ovo barem neko unapređenje ćemo prihvatiit', poručio je Mostov Nikola Grmoja, dodavši kako vladajući ne bi popustili da nije bilo oporbene 'noćne akcije'.

Jednoglasno je prihvaćen i amandman Vlahe Orepića, koji je zatražio da se stanke omoguće i zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba, što dosad nije bilo moguće. Takvi će zastupnici moći zatražiti stanku jednom tjedno.

Branko Bačić i Milorad Pupovac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek