pronašli lapsus

Vlada odbila zahtjev za opozivom Martine Dalić, dio obrazloženja je dosta bizaran

29.03.2018 u 11:51

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odbila zahtjev oporbe za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Na pet stranica Plenković objašnjava zašto smatra da zahtjev oporbe nema osnove, a jedan od razloga za odbijanje je poprilično bizaran

Ujedinjena oporba u svom je zahtjevu, podsjećamo, navela šest razloga zbog kojih bi, po njihovom mišljenju, Dalić morala otići. Među njima je i onaj u kojem oporba Dalić zamjera što se 'u nekoliko navrata javno zalagala za izgradnju termoelektrane na rijeci Perući.' 'Pritom je iznoseći neistine obmanjivala javnost tvrdeći da protivnici izgradnje termoelektrane odbijaju investicije i šire netočne informacije. Njene tvrdnje su u cijelosti demantirane od strane struke budući je Povjerenstvo za procjenu studije utjecaja na okoliš dalo negativno mišljenje o gradnji plinske termoelektrane na jezeru Peruća', stoji u zahtjevu za opoziv.

No, taj je razlog, između ostalog, Vlada odbila iz neobičnog razloga, odnosno nepoznavanja zemljopisa. 'U odnosu na točku 5. Prijedloga u kojoj predlagatelji navode "...da se potpredsjednica Vlade i ministrica u nekoliko navrata javno zalagala za izgradnju termoelektrane na rijeci Perući" Vlada ističe da u Republici Hrvatskoj ne postoji rijeka s imenom Peruća. U Republici Hrvatskoj postoji rijeka Cetina na kojoj je 1958. godine podignuta brana Peruća čime je potopljeno naseljeno područje veličine oko 15 km2 i stvorena umjetna akumulacija nazvana Perućko jezero koje se koristi za reguliranje rada hidroelektrana Peruća, Đale i Zakučac', pojašnjavaju u Vladi.

Protiv izgradnje plinske elektrane je, podsjećamo, Most, a najglasniji je njihov Miro Bulj čije je izlaganje o Perući bilo razlog ispada kojeg je Dalić imala prije nekoliko mjeseci u Saboru.

Stoga u Vladi, u daljenjem objašnjenu navode kako je izgradnja plinske elektrane trebala biti i tema Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, na čijem je čelu 2016., kada je u Vladi sudjelovao i Most, bila Dalić.

'Potpredsjednica Vlade zaprimila je zahtjev za uvrštenjem gore navedenoga projekta na Dnevni red sjednice Povjerenstva koja je bila 4 planirana za 29. prosinca 2016. godine, a koji je sadržavao dokumentaciju kojom se dokazuje da projekt udovoljava kriterijima iz Zakona, uključujući i mišljenja nadležnih tijela državne uprave. Spomenuta dokumentacija uključuje pozitivna mišljenja Ministarstva zaštite okoliše i prirode od 12. listopada 2016. godine (potpisano od tadašnjeg ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića), Ministarstva pravosuđa od 12. rujna 2016. godine (potpisano od tadašnjeg ministra Ante Šprlje), Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od 27. rujna 2016. godine uključujući i potvrdu da je predmetni zahvat u obuhvatu Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije i Prostornog plana uređenja Općine Hrvace, tadašnjeg Ministarstva gospodarstva od 28. listopada 2016. godine (potpisano od tadašnjeg državnog tajnika Lea Preleca), Ministarstva kulture od 21. rujna 2016. godine i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom od 23. rujna 2016. godine, dok su negativno mišljenje dostavili Ministarstvo financija i Ministarstvo poljoprivrede', podsjećaju u Vladi.

Jednako tako navode kako je mogućnost izgradnje elektrane uključena je u Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske, za koju su u Saboru glasala, podsjećaju u Vladi, i 22 zastupnika koja danas traže opoziv Dalić.

Dokument: "Zahtjev za opozivom Dalić i Vladino objašnjenje"
  • +55
Sva lica Martine Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Podsjetimo, nakon što su u oporbi prikupili 37 potpisa, prije devet dana pustili su ga u proceduru. Zahtjev za opoziv 22. ožujka automatizmom je uvršten u dnevni red, a Vlada je imala rok od 8 dana za očitovanje.

Što se tiče rasprave i glasanja ona mora biti provedena u roku od 30 dana od upućivanja prijedloga, pa će oporba svoj argument o nepostojećoj rijeci Perući moći obrazlagati nakon što se vrate s uskršnje pauze.