sastavljanje većine

Analitičar Rimac: SDP-ova situacija kompleksna je iz tri razloga

Bionic
Reading

Zahuktali su se pregovori oko formiranja nove vladajuće većine. U centru svih kombinacija je Domovinski pokret (DP), iz kojeg još nema nagovještaja kojim će putem krenuti. Nakon što su odradili razgovore sa SDP-om i Mostom, u srijedu se službeno sastaju s HDZ-om. U međuvremenu je SDP odustao od Milanovića, Plenković je odbio jedan od uvjeta DP-a, a kulminirala je svađa u Mostu, i to oko formiranja lista za Europski parlament

22.44 Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je ta SDP-ova situacija – odustajanje od Zorana Milanovića kao mandatara i žurno konstituiranje Sabora – kompleksna iz tri razloga, piše N1.

- Prvo, upozorenje Ustavnog suda Milanovića tjera u poziciju da ne može prihvatiti mjesto mandatara bez ozbiljnog sukoba s pravosudnim tijelima. Drugo, izvjesno je da bi konstituiranje Sabora u ovom trenutku značilo ponovno postavljanje Gordana Jandorkovića za predsjednika Sabora. Time bi Milanović praktički izgubio važnu bitku i u slučaju da se angažira na mjesto premijera, privremeno mjesto predsjednika Republike u narednih 60 dana preuzeo bi netko iz HDZ-a. I treće, pokazalo se da je teško ostvariva antihadezeovska koalicija na kojoj je inzistirao SDP, objašnjava Rimac.

O tome hoće li Grbin ostati na čelu SDP-a.

- To će odlučiti tijela stranke, ali mislim da do toga neće doći barem do završetka europskih izbora. Tek najesen može doći do nekog ozbiljnog sastanka u SDP-u gdje će raspravljati o budućem vodstvu, kaže.

Na pitanje je li SDP-u za pobjedu na izborima ipak nedostajalo partnerstvo s Možemo!, Rimac kaže da dijelom jest tako, ali da to nije jedini razlog.

- Mislim da je hype nakon prosvjeda na Markovom trgu trebalo vrlo brzo formalizirati predizbornom suradnjom među strankama, ali i planom suradnje u postizbornom procesu, zaključio je.

21.37 Izabrana zastupnica Dalija Orešković (DO i SiP) na društvenoj mreži X komentirala je vijest o završetku prvog kruga pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta, a pritom se posebno osvrnula na izjavu potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića koji je rekao da se 'ide ka konačnom rješenju'. >>>Cijeli članak<<<

20.30 U Newsnightu N1 televizije gostovao predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da je njihov prijedlog prvi korak – konstituiranje Sabora da se spriječi tehnička vlada da ima veće ovlasti nego je imala ranije, da možemo nadzirati što rade pojedina ministarstva da se novac ne troši bespotrebno i idemo donijeti konkretne odluke – stavljanje van snage imenovanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika. 'Svi koji smo bili u opoziciji do 14. 3. glasali smo protiv njegovog imenovanja. Glasali smo i protiv lex AP-a. Za razliku od drugih koji su krenuli što neće, mi smo krenuli s onime što hoćemo. Svatko od stranaka koje su ušle u Sabor, a nisu bile dio vladajuće većine, čuli su od mene ovaj prijedlog. Dosad sam čuo da su to jasno rekli iz Fokusa, Možemo i danas sam čuo i Božu Petrova da im ta opcija nije neprihvatljiva. Dalje ćemo nastaviti razgovore, a kako će završiti, vidjet ćemo', kazao je Grbin. >>>Cijeli članak<<<

19.00 Bivši zastupnik Kluba Socijaldemokrata te bivši SDP-ovac Rajko Ostojić gostovao je na N1 gdje je komentirao rezultate parlamentarnih izbora, ali i nadolazeće EU izbore. “Rijeke pravde nažalost nisu napravile što su mogle napraviti, iz cijelog niza razloga. Rezultati su katastrofalni. Ako su oni prije četiri godine bili katastrofalni, onda su ovi još gori.” Ostojić sumnja u formiranje tehničke vlade koja bi izmijenila stvari koje su manje više svi imali u svojim kampanjama zbog toga što smatra da je Peđa Grbin izgubio kredibilitet. Smatra da Milanović nije pomogao SDP-u, ni Rijekama pravde. 'Pomogao je Domovinskom pokretu”, tvrdi Ostojić. Dodaje kako je Zoran Milanović imao plan srušiti Možemo, ali ni to mu nije uspjelo.Smatra da je Možemo iskoristio situaciju. ''Možemo je shvatio da su tu dva alfa mužjaka i oni su našli jedan sjajan put kako ući', kazao je Ostojić.

Dodaje kako je Zoran Milanović imao plan srušiti Možemo, ali ni to mu nije uspjelo.

18.29 SDP-ov veteran Zlatko Komadina komentirao je pokušaje da Rijeke pravde sastave parlamentarnu većinu.

- Gledajte, dobar dio stranaka s kojima pregovaramo ne želi Milanovića. Samim tim gubite većinu. Pregovarati se treba sa spoznajom da ćete uvijek nečime biti nezadovoljni, da ne možete sto posto ostvariti svoje ciljeve. Svi bi trebali podržati manjinsku vladu SDP-a, osim Domovinskog pokreta, jedino je tako moguće uspjeti, a to je previše njih koji su u međusobnim antagonizmima. Ono što je najvažnije, trebalo bi odvojiti priču izbora parlamenta i mandatara, a ovdje su se pomiješale kruške i jabuke, kaže Komadina.

Na pitanje bi li se on odrekao Milanovića odgovara:

- Nisam niti dogovarao niti pregovarao. Evo, neki se već polako rasipaju. U Mostu nije najbolje zdravlje, koliko vidim. Novi izbori ne bi ništa promijenili, ionako ih neće biti, zaključio je.

17.45 “Plasiraju se netočne informacije o ‘podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a’ i ‘imenima budućih ministara’. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija”, rekao je HDZ-ov Marko Milić. >>>Cijeli članak<<<

17:12 Predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je ta politička stranka nezadovoljna brojem izborenih mandata u Saboru koalicije IDS-PGS-UK, ali da je zadovoljna brojem glasova birača. Vasilić je rekao da su očekivali da koalicija ostvari tri saborska mandata, te da PGS ima svog saborskog zastupnika. Ova koalicija dobila je dva mandata, a u Sabor idu dva kandidata IDS-a, pri čemu je Vasilića, drugog na kandidacijskoj listi, prestigao IDS-ov Loris Peršurić, temeljem preferencijskih glasova birača >>>Cijeli članak<<<

16:48 Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natjecat će se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, koliko ih je DIP i zaprimio, a na kojima su imena 300 kandidata. U odnosu na izbore iz 2019. godine manje je i lista i kandidata, tada su se za naklonost birača natjecale 33 liste i 396 kandidata. Svi oni biračima se službeno mogu predstavljati 44 dana, do petka, 7. lipnja u ponoć, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja. >>>Pročitajte više<<<

15:40 Dalija Orešković komentirala je na X-u vijest o kraju prvog kruga pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta. Pritom se posebno osvrnula na izjavu Ivana Anušića koji je rekao da se "ide po konačnom rješenju."

"I, jeste li već eliminirali Srbe ili ćete to nakon što se do konačnog rješenja stigne?", poručila je.

15:10 Kako RTL neslužbeno doznaje, Domovinski pokret zainteresiran je za čeitir ministarstva, a to su već izjavili u pregovorima s HDZ-om, prenosi Net.hr. Navodno ih zanimaju Ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što žele izdvojiti iz resora gospodarstva. Također smatraju da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Šuška se i o potencijalnim ministarskim imenima. Zlatko Hasanbegović vodio bi resor kulture, bivši Mostovac Slaven Dobrović zaštitu okoliša, dok se Mario Radić spominje kao potencijalni ministar demografije.

14:59 Bivša premijerka Jadranka Kosor na X-u prozvala je Domovinski pokret, podsjetivši na izjavu koju su dali uoči izbora.

"Glas za AP je glas "za silovatelje i ratne zločince", grmili su prije par dana iz DP na plakatima uz ceste! E, a sad će dati svoje glasove mandataru AP. Znači; i ovima na plakatima! Jer su zato i dobili glasove onih koji nisu htjeli glasati za AP", napisala je Kosor.

14:40 Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak kazao je u srijedu da za sada 57 zastupnika podržava ideju o konstituiranju antikorupcijske većine koja bi donijela tri zakona, ukinula takozvani lex AP, promijenila izborni zakon i smijenila glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Dodao je da tu ideju zasad podržava 57 zastupnika, koalicija Rijeke pravde, Možemo!, Matija Posavec, IDS i Fokus, a da manjine stoje po strani i čekaju rasplet događaja.

14:37 Društvenim mrežama širi se fotografija koju je nedavno objavio Marin Miletić. 'Lome nas, a mi jedni uz druge - kao armirani beton', napisao je Miletić. No, suradnja Mosta i bračnog para Raspudić ipak je slomljena. >>> Cijeli članak

14:10 Oglasio se Domovinski pokret.

"Jučer i danas Domovinski pokret obavio je prvi krug pregovora o sastavljanju Hrvatske vlade. Pregovarali smo sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om. Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu. Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade.

Domovinski pokret ponovio je stajalište prema kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo. Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo. Osim toga, vrlo smo jasno istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju. Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima.

Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska. Pregovori će se nastaviti idućih dana, a u međuvremenu obavit ćemo konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora te ćemo ih izvijestiti o tijeku pregovora kao i o trenutnim pregovaračkim pozicijama. O budućim koracima Domovinski pokret na vrijeme će obavijestiti medije i hrvatsku javnost."

14:05 Dario Zurovec iz Fokusa komentirao je kako su HDZ i DP vrlo blizu konačnog dogovora o partnerstvu, što je Fokus odmah odbacio jer smatraju da birači ne žele da koaliraju s HDZ-om. Ipak, telefon mu ne prestaje zvoniti, rekao je za N1.

“Bilo je puno gore prije četiri godine, kad su me nazivali žetonom... Ovo mi je dječja igra u odnosu na to”, rekao je pa komentirao glasine o svađi s Davorom Nađijem. “i s kim se ne svađam. Bio sam 14. na listi i probio sam se do Sabora. Birači su me nagradili. A što dalje? Treba razgovarati. Kad pogledate moju retoriku, uvijek sam za dijalog. Treba sjesti, popričati i pronaći rješenje”, rekao je Zurovec.

13:50 Oglasili su se iz koalicije Rijeka pravde, rekavši kako još uvijek ništa nije gotovo. "Mislim da još svi zajedno moramo razgovarati, ništa još nije gotovo, vidjet ćemo kako će se politička situacija rasplesti", rekla je Dalija Orešković za HRT.

"Nada umire zadnja, mislim da ima šanse ako se svi budu držali onoga što su govorili u kampanji, onoga što su govorili četiri godine dok smo bili u opoziciji", rekao je Krešo Beljak.

"Ova faza je gotova, idemo odraditi ozbiljni sastanak, ljudi sjednu i dogovore se i traže rješenja, a na kraju svega će se brojati mrtvi", rekla je Mrak Taritaš.

13:45 Domovinski pokret navodno je usred ozbiljnog sukoba i možda im prijeti raskol u stranci, piše Telegram, prenoseći insajdere upoznate s detaljima postizbornih pregovora. Pišu da sve više plamti sukob dvije struje, Penavine i Radićeve.

Telegram piše kako je Radić puno skloniji koaliciji s HDZ-om, koja je manje-više dogovorena. S druge strane, Penava je prema toj opciji skeptičan jer strahuje da bi na taj način Domovinski pokret izgubio identitet i vjerodostojnost. Osim toga, Penava se, piše taj medij, boji i da on osobno ne ostane bez vlati u stranci te posljedično i u Vukovaru.

12:53 Nakon sastanka pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta izjavu je dao i HDZ-ov Ivan Anušić. 'Razgovori teku kako smo planirali. Krajem tjedna je novi sastanak. Sve je u fazi razgovora, sve ćete na vrijeme saznati, u fazi smo pregovora, o detaljima ne mogu', rekao je Anušić.

12:34 Predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić u srijedu je, nakon završetka sastanka pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, Hini rekao da su u "partnerskom ozračju" razmotrili ključna područja i teme potencijalne suradnje te da će se u idućim danima održati novi sastanak.

"Danas je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju", rekao je Milić Hini.

Razmotrena su, dodao je, ključna područja i teme potencijalne suradnje.

"U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade", kratko je poručio po završetku sastanka održanog u Banskim dvorima.

12:00 Predsjednik Mosta Božo Petrov održao konferenciju za medije o skandalu u stranci, zahvalio se braćnom paru Raspudić na suradnji. Istaknuo je da je želio da svi budu na listi za euroizbore, ali Marija Selak Raspudić i Marin Miletić preko svađe nisu mogli prijeći. >>> Cijeli članak

11:00 Marija Selak Raspudić je najavila da zajedno s Ninom Raspudićem napušta Most zbog sukoba s Marinom Miletićem. >>> Cijeli članak

10:42 Uoči početka pregovora s Domovinskim pokretom oglasili su se HDZ i Andrej Plenković: "Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici. Malo mi je i žao kolega iz SDP-a. Umjesto da nam čestitaju, koprcaju se u deluzijama. Narod je rekao svoje, jasno je poručio kome želi ponovno povjeriti upravljanje Hrvatskom."

"Kao izborni pobjednik te ozbiljna i odgovorna stranka s puno iskustva u vođenju pregovora, HDZ će zajedno s partnerima treći put zaredom sastaviti parlamentarnu većinu i Vladu. I to, uvjeren sam, vrlo brzo jer zemlji trebaju politička stabilnost, sigurnost i nastavak gospodarskog rasta i razvoja. Moramo što prije prionuti poslu", navodi se u objavi na Facebooku.

10:33 Marija Selak Raspudić govori o skandalu u Mostu. Tvrdi da do nesuglasica nije došlo zbog liste za Europski parlament već su problemi nastupili već ranije oko načina vođenja kampanje za parlamentarne izbore. Selak Raspudić je kazala da je trebala nositi listu Mosta za Europski parlament. Odustala je jer je na listi trebao biti i Marin Miletić koji se od nje tijekom kampanje ogradio.

'Smatrala sam da je bi to bila izdaja integriteta i birača, a sve kako bi se dokopala birselskog mandata, smatram da je mnogo poštenije da sam odustala od te liste i da nastavim djelovanje u Hrvatskom saboru', poručila je Selak Raspudić. U dogovoru s Ninom Raspudićem odlučila je da nije vrijeme za dizanje sidra i odlaska na neke bolje funkcije. Objasnila je i da Nino Raspudić uopće nije trebao biti na listi. Stranka je željela, a Raspudić nije želio varati birače jer u Bruxelles nije želio ni ići. Nastavljaju djelovati kao nezavisni zastupnici. >>>Cijeli članak<<<

10:26 Stjepo Bartulica je za HRT kazao da Domovinski pokret neće odustati od ključnih načela. 'Dakle, naši građani su poslali poruku, žele ipak promjene, ne business as usual kao do sada. Znamo da gospodin Plenković u zadnjih 8 godina se navikao na prilično komotnu poziciju, to se sad mijenja i svi će trebati, rekao bih se, prilagoditi novim okolnostima. Očekivanja su velika i znamo da možemo mijenjati stvari jedino ako imamo poluge'. Dodao je da je bilo "dosta kontakata" s HDZ-om te da je "neprimjereno da pojedinci s ljevice dijele lekcije i dociraju što bi trebali činiti".

10:22 Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika je rekao da mirovine nemaju ideologije.

'S premijerom Andrejom Plenkovićem smo razgovarali, preko resornog Ministarstva radili smo na obiteljskim mirovinama. Razgovarali smo i o 13. mirovini i da bi to bio godišnji dodatak za sve umirovljenike u Hrvatskoj, razgovarali smo i o formuli promjene usklađivanja mirovine koja bi od 1. srpnja ove godine bila 85:15, nadam se da će ova koalicija sastaviti većinu kako bi se to provelo', objasnio je.

9:59 Mostov Marin Miletić se oglasio na Facebooku statusom u kojem citira Bibliju i kaže ‘da će sve biti dobro‘.

'Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se nemogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada - stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji. Uvjeren sam, bit će dobro', napisao je Miletić na Facebooku.

9:34 'Zna se kako se zakoni donose i mijenjaju i tu je potrebna inicijativa Vlade ili određenih skupina saborskih zastupnika i opet mora ići na mišljenje Vlade. Nikako ne možete izbjeći ovu tehničku vladu. Po meni, ne možete konstituirati saborsku većinu i njome stvarati situaciju koje trebaju doći iz Vlade.

Ne može Sabor preuzimati ulogu Vlade. To je hibridna situacija koja je bila stvorena izvan konteksta, kao što je ova odluka Ustavnog suda i izbor glavnog državnog odvjetnika', komentirala je iskusna političaraka i odvjetnica Vesna Škare Ožbolt ideju da se formira u Saboru većina koja bi smijenila novog državnog odvjetnika Ivana Turudića i izmijenila takozvani 'lex AP' zakon. >>>Cijeli članak<<<

9:32 Vesna Vučemilović, zastupnica Suverenista: Ono što je meni privuklo osobno pozornost to je činjenica da je jučer na sastanku sa SDP-om i na sastanku s nama bio gospodin Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka - koje razgovore su shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko 'pro forma'.

9:13 'Preliminarni razgovori s Domovinskim pokretom su već obavljeni, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina, a službeni pregovori će početi danas', rekao je ministar Damir Habijan u gostovanju na HTV-u i dodao kako će Domovinski pokret danas službeno početi razgovore s HDZ-om. >>>Cijeli članak<<<

8:52 Stjepo Bartulica je za HRT otkrio da Domovinski pokret ima sastanak s HDZ-om danas u 10 sati. Pregovori će se održati u Banskim dvorima.

8:36 Politički analitičar Krešimir Macan tvrdi da Mostu odlaze možda najpoznatiji ljudi, uz Nikolu Grmoju. 'Ti ljudi su dobili velik broj preferencijalnih glasova, Marija je junački prošla u najgoroj izbornoj jedinici u Zagrebu. Oni imaju svoje biračko tijelo i neće ih biti lako zamijeniti', rekao je za RTL.

'Oni su obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu, intelektualci su širokog spektra i mogu ići na bilo koju funkciju bez problema. Onda ova sekta koja je okupljena oko Grmoje i Petrova ne može to kontrolirati, njima je lakše kontrolirati ovo malo sa strane što imaju. Bilo je to pitanje vremena', dodao je Macan te vjeruje da Miletić nije htio imati konkurenta za preferencijalno glasanje za ulazak u Europski parlament.

'On je vjeroučitelj, on više paše u taj core Mosta, gdje su Petrov i Grmoja. Oni su puno širih pogleda, za razliku od te uske jezgre Mosta. Radije će se držati skupa nego da ih netko propitkuje. Poznati su po zatvorenosti', rekao je.

8:14 Tonino Picula (SDP) odbio je ponuđeno četvrto mjesto na listi SDP-a za europske izbore te odlučio u europsku izbornu utrku krenuti sa zadnjeg, 12. mjesta. Gostujući u emisiji 'Otvoreno' na HRT-u, rekao je što zapravo zamjera predsjedniku stranke Peđi Grbinu u slaganju SDP-ove liste. >>>Više pročitajte ovdje<<<

6:14 Most je sazvao konferenciju za medije u 11.30 sati u srijedu, a zastupnica Marija Selak Raspudić obratit će se novinarima sat ranije ispred Bašćanske ploče u Hrvatskom saboru vezano za predaju lista za EU izbore. Javnost sa zanimanjem očekuje što će vinovnici kazati o svađi koja je potresla tu stranku.

6:00 Most je predao svoju listu kandidata za izbore za Europski parlament, a kako je tportal prethodno pisao, prvi na listi je predsjednik stranke Božo Petrov. Na listi će biti i kandidati Hrvatskih suverenista i HSP-a, a Petrov je od Mostovih kandidata spomenuo još Zvonimira Troskota, Nikolu Grmoju i Marina Miletića, zadnjeg na listi. Na pitanje jesu li Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić na listi Petrov nije želio odgovoriti.

'O tome ćemo sutra, imamo najavljenu konferenciju', rekao je Petrov, ne želeći više odgovarati na pitanja o bračnom paru Raspudić, za koje se neslužbeno doznalo da su se sukobili s Miletićem oko mjesta na listi, zbog čega se špekulira da bi čak mogli napustiti Most.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

6:00 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kasno navečer u utorak prokomentirao je riječi predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je moguće da i DP i SDSS budu s njima u parlamentarnoj većini. Penava kaže da taj stav nije uspio još najjasnije pročitati, a još manje protumačiti, no napominje u DP-u to 'doživljavamo kao omalovažavanje i negiranje naših početnih stavova. I zato šaljem poruku da, tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar i na vrijeme vrlo smireno upozoravam na to', poručio je Penava.

5:55 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je potvrdio da je SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav Vlade te ponovio potrebu konstituiranja Sabora radi kontrole nad HDZ-ovom tehničkom vladom, jer bi razgovori o sastavu nove Vlade mogli potrajati i mjesecima.

'Ne bih rekao odustali, nego treba biti svjestan realnosti, ako nešto nije realno, ne treba lupati glavom o zid', odgovorio je Grbin na pitanje novinara je li SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade. Na ponovljeno pitanje o odustajanju od Milanovića odgovorio je: 'Ako je to pitanje, onda je odgovor - da', podsjetivši na ono što su rekli Most i IDS - da ne podržavaju Milanovića na čelu Vlade.