ISTANBULSKA KONVENCIJA

Ustavni stručnjak razjasnio koliko saborskih ruku je potrebno za ratifikaciju

22.03.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Interpretativna izjava koju je Vlada ugradila u zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije ni po čemu nije dvojbena, tvrdi ustavni stručnjak Mato Palić. U razgovoru za tportal profesor Palić razriješio je i dvojbu je li za ratifikaciju u Saboru potrebna obična ili apsolutna većina: 'Potreban je glas minimalno 76 zastupnika, apsolutna većina'

'To je sve u redu i korektno. U Interpretativnoj izjavi Vlade koju je ugradila u zakon ne vidim ništa što bi bilo dvojbeno', rekao je za tportal Mato Palić, profesor na katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

Ustavni stručnjak Palić dodao je kako je važno da se u postupku ratifikacije Konvencije, koja ide u formi zakona, očituju i nadležni saborski odbori.

'Važno je da se o cijelome zakonu, pa tako i Interpretativnoj izjavi koja je priložena kao sastavni dio zakona, očituje Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji razmatra načelna pitanja u vezi s usuglašavanjem zakonodavstva s Ustavom RH, te Odbor za zakonodavstvo, koji razmatra prijedloge zakona i drugih akata koje donosi Sabor u vezi s njihovom usklađenosti s Ustavom RH te pravnim sustavom i pravom Europske unije', kaže Palić.

Podsjetimo, u Interpretativnoj izjavi stoji:

  • Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.
  • Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, ni obvezu promjene ustavne definicije braka.
  • Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Ustavni stručnjak Mato Palić osvrnuo se i na dilemu koja se u međuvremenu pojavila: je li za ratifikaciju Istanbulske konvencije dovoljna obična većina (većina prilikom glasanja prisutnih zastupnika) ili je potrebna apsolutna većina (76 glasova zastupnika od ukupno 151 izabranog).

  • +18
Vlada uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Potrebna je većina od minimalno 76 zastupnika zbog toga što je taj zakon pravni propis koji uređuje ono što je po Ustavu organska materija, a to su osobne i političke slobode i prava. To su temeljna prava i o tom pitanju postoji jasna praksa Ustavnog suda', zaključio je profesor Mato Palić.