uskrs u hrvatskom saboru

Zastupnici izmijenili Zakon o obrani i otišli na dvotjednu stanku

23.03.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Sabor je u petak većinom glasova izglasao izmjene zakona o obrani i o službi u Oružanim snagama u cilju povećanja funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podizanja standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika, a nakon glasovanja zastupnici su otišli na dvotjednu stanku

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama vraća se plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti, te uvode posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Pomiče se najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu, pa se tako dobna granica ujednačava na 30 godina (postojeća je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike i za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina).

Uvodi se i prvi ugovor za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugi na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na četiri, pet i šest godina). Za trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo zadnje godine kao dosad, vojnik će moći biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Izmjenama Zakona o obrani proširene su zakonske osnove za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora. Također se za Oružane snage RH uvodi naziv Hrvatska vojska, a za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Jasnije su utvrđena prava i obveze pričuvnog sastava te mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti. Unapređuju se i obrazovanje i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, uporaba i korištenje Oružanih snaga RH i drugo.

Sabor je prihvatio i izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2015. i 2016. SDP je pritom povukao zaključak na navedena izvješća o tome da se zaduži Vlada da u roku od 90 dana Saboru uputi izmjene Zakona o uporebi jezika i pisma nacionalnih manjina sukladno odluci Ustavnog suda najavivši da će o tome raspravljati na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

  • +14
Zastupnici su otišli na dvotjednu stanku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Boris Milošević (SDSS) složio se da se toj temi treba ozbiljno pristupiti i razmotriti na Odboru za prava nacionalnih manjina.

Sabor je prihvatio i izvješće o Uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, kao i plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstava s pravnom stečevinom EU za 2018.

Sabor je donio program statističkih aktivnosti RH od 2018. do 2020. kao i godišnji program statističkih aktivnosti za 2018.

Uskrsna stanka, Sabor s radom nastavlja 11. travnja

U drugo čitanje uputio je prijedlog Zakona o muzejima, te ostavio imunitet zastupniku SDP-a Damiru Tomiću kojeg je zbog klevete tužio privatni tužitelj.

Primio je na znanje polugodišnju informaciju o financijskom stanju Hrvatske narodne banke za prvo i drugo polugodište 2016., te prvo polugodište 2017.

Sabor nije podržao prijedloga Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e, kao ni Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti zastupnika SDP-a Siniše Varge.

Zastupnici su otišli na dvotjedni odmor i u saborske klupe vraćaju se 11. travnja. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković svima je zaželio sretan Uskrs.