u suradnji s fer-om

Umjetna inteligencija u poljoprivredi? Hrvatski startup upravo je dobio šest milijuna kuna za njen razvoj

26.04.2018 u 08:45

Bionic
Reading

Tvrtka Agrivi i Fakultet elektrotehnike i računarstva razvijat će u sklopu trogodišnjeg projekta samoučeći algoritam koji će savjetovati poljoprivrednike

Agrivi i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva potpisali su sporazum s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta o dodjeli 6,35 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj Agrivijevog samoučećeg sustava SMART, koji će uz pomoć umjetne inteligencije savjetovati poljoprivrednike.

smijeh i suze

Ovi roboti ne znaju se ponašati 'robotski', pogledajte što su učinili

Pogledaj galeriju

Cilj projekta je razviti jedinstveni samoučeći algoritam za upravljanje procesom uzgoja voća, povrća i žitarica, pri čemu je u projektu kao testna kultura odabran krumpir.

Samoučeći algoritam analizirat će podatke s polja u stvarnom vremenu (mikroklimatske uvjete, stanje tla, stanje biljaka) te uparivanjem s korištenim poljoprivrednim praksama većeg broj poljoprivrednika učiti koje agronomske prakse dovode do viših prinosa i nižih troškova proizvodnje.

Odgovor na izazove koje donose klimatske promjene

Algoritam će s vremenom prepoznati koje prakse je potrebno primijeniti ovisno o uvjetima na poljima i stanju biljaka te će moći te prakse automatski preporučiti poljoprivrednicima. Fokus u razvoju algoritma će biti na optimizaciji količina, načina i vremena primjene gnojiva, zaštitnih sredstava i navodnjavanja.

  • +5
Profesorica Ankica Kovač razvila je bicikl na vodik Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Predviđeno trajanje istraživanja i razvoja je tri godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,48 milijuna kuna, od čega će 6,35 milijuna kuna iznosi bespovratna potpora.

'Klimatske promjene donijele su velike izazove poljoprivrednicima. Agronomske prakse koje se primjenjuju nije moguće kopirati direktno iz godine u godinu, već je potrebno kontinuirano nadgledati proizvodnju na svim poljima i reagirati u stvarnom vremenu čim se uoče potencijalni rizici. Primjerice, samo kasna zaštita bilja godišnje odnosi prosječno 30 posto prinosa.

Razvoj tehnologija, senzora i satelitskih snimaka je donio veliku količinu dostupnih podataka o poljoprivrednoj proizvodnju, a poljoprivrednici, čiji primarni posao je rad u polju, teško stižu analizirali sve podatke koji im mogu pomoći u donošenju pravovremenih odluka. Cilj nam je kroz naredne godine stvoriti inteligentni sustav koji sam analizira podatke sa svakog polja i automatski daje preporuke poljoprivrednicima', rekao je direktor Agrivija Matija Žulj.

'Postići 60 posto povećanja prinosa po jedinici površine, koliko je potrebno da se prehrani populacija koju se očekuje 2050. godine, predstavlja izazov u čije rješavanje je potrebno uključiti što više stručnjaka iz industrije i znanstvenika. Drago nam je što s Agrivijem možemo sudjelovati u stvaranju jedinstvenog sustava umjetne inteligencije u poljoprivredi', rekao je Zvonko Kostanjčar s FER-a.

Agrivi je agrotehnološka tvrtka čiji softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koristi, prema podacima same tvrtke, više od 40 tisuća poljoprivrednika u više od 150 zemalja širom svijeta. Preveden je na 17 jezika.