TEHNO RECENZIJE

LG G7 ThinQ: Smartfon koji igra na sigurno

20.07.2018 u 08:22

Bionic
Reading

Južnokorejski proizvođač ponudio je dobro zaokruženi top model pametnog telefona koji se ni po čemu posebno ne ističe, ne riskira i nije smion, ali ima puno toga što bi vam se moglo svidjeti

S modelom G7 ThinQ prvi puta sam se susreo tijekom regionalnog predstavljanja održanog krajem svibnja u Filmskim studijima Korda nadomak Budimpešte. Na prvu loptu me bio podsjetio na HTC-ove smartfone iz serije U. No, nakon što sam imao priliku tjedan dana svakodnevno ga koristiti rekao bih kako je bliži drugom LG-jevom smartfonu - modelu V30.

G7 ThinQ izduženi je pametni telefon nesvakidašnjeg omjera zaslona 19,5:9, s kućištem od dvije staklene plohe prekrivene zaštitnim staklom Gorilla 5 i metalnim obrubom u sredini.

Zaobljen, a ne klizi

Straga je blago zakrivljen, a i rubovi su mu lagano zaobljeni. Za divno čudo, zakrivljena staklena stražnja površina nije abnormalno skliska. G7 ThinQ dobro leži u ruci, ugodan je na dodir i nije sklon klizanju po glatkim površinama koliko bi se očekivalo od takvog uređaja.

Ipak, pošto je riječ o staklu preporučam nabavku zaštitne futrole. Ako ništa drugo, nećete reflektirajuću stražnju stranu umastiti prstima, što će se sigurno dogoditi ako se ne pobrinete za neki oblik zaštite.

  • +14
LG G7 ThinkQ Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Unatoč sendviču stakla i metala G7 djeluje monolitno i čvrsto. Kvaliteta izrade je na razini koja se očekuje od uređaja u ovoj cjenovnoj kategoriji, no ergonomski je iznimno dobro riješen. Veličini i izduženosti unatoč moguće ga je koristiti jednom rukom čak i ako, poput mene, nemate naročito velike šake.

Na lijevoj strani gornjeg brida naći ćete ladicu za karticu SIM i microSD. S desne strane je tipka za uključivanje i isključivanje. U prethodnom modelu G6 ona je bila straga, u paketu sa čitačem otiska prsta. Odluku na povratak zasebnoj tipci smatram dobrim rješenjem jer je lakše dostupno i prirodnije za korištenje. A i ne moram dići smartfon svaki put kad ga poželim uključiti.

S lijeve strane su tipke za regulaciju jačine zvuka te, nešto niže, zasebna tipka kojom je moguće aktivirati digitalnog osobnog pomoćnika Google Assistant.

To je jedan od dva aspekta zbog kojih G7 nosi oznaku ThinQ. Naime, ta je oznaka namijenjena uređajima opremljenima umjetnom inteligencijom, koju u LG-ju planiraju dodavati u širok spektar svojih proizvoda. Drugi aspekt je povezan s kamerama, no o tome ću nešto više malo kasnije.

Dakle, G7 ThinQ ima zasebnu tipku za servis Google Assistant. Praktično ako namjeravate često koristiti Assistanta, ali nisam uvjeren koliko je dodavanje zasebne tipke bilo doista nužno, a koliko tek zgodan marketinški trik kako bi se naglasilo korištenje izraza u trendu kao što je 'umjetna inteligencija'.

Bilo kako bilo, ta tipka radi dobro. Pritisnete li ju jednom, otvorit će Assistant, dva puta Google Lens (značajku pomoću koje smartfon može prepoznati objekt koji je u kadru kamere). Zadržite li pritisak, moći ćete dulje razgovarati s Assistantom ukaže li se za tim potreba.

Probao sam i da - G7 doista može prepoznati vaš glas i na udaljenosti od pet metara, ako uvjeti nisu naročito nepovoljni. Dojma sam kako u zatvorenim i ne suviše bučnim prostorima ne bi smjelo biti problema.

Donji brid rezerviran je za utor za USB-C (u sredini), rešetku za mono zvučnik (desno) i 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice (lijevo).

Straga su dvije leće kamere, uspravno posložene jedna ispod druge. S njihove desne strane je LED bljeskalica, dok je ispod njih okrugli čitač otiska prsta. Oblikom se dovoljno razlikuje kako bi ga mogli lako prepoznati i razlikovati od kamere bez gledanja. Sam čitač otiska prsta radi prilično dobro.

Odličan zaslon

Zaslon prekriva gotovo cijelu prednju stranu uređaja. U LG-ju su popustili trendu, pa je pri vrhu zubić u koji su smješteni zvučnik, kamera te senzor blizine i ambijentalnog svjetla. Zovu ga New Second Screen, no neka vas to ne zavara. Nije riječ o drugom zaslonu, niti o bilo čemu što nudi nove značajke ili funkcionalnosti.

Zubić uglavnom ne ometa prikaz sadržaja, a možete ga i sakriti tako što ćete mu dodati crne trakice sa strane koje će ga stopiti u gornji obrub.

Već pri prvom susretu LCD zaslon dijagonale 6,1 inč (15,4 centimetara) ostavio je odličan dojam. Sedmodnevno testiranje to je samo potvrdilo.

Riječ je o oštrom i jasnom zaslonu visoke razlučivosti (3.120 puta 1.440 piksela, 564 ppi) i bogatog prikaza boja zbog kojeg je pravi užitak bilo što gledati na njemu. Na raspolaganju je više postavki koje je moguće mijenjati (RGB, temperatura...), no uglavnom sam ga koristio s izvornim postavkama.

Značajka Super Bright Display omogućava podizanje svjetline zaslona do blještavih 1.000 nita, ali tek na do tri minute (kako baterija ne bi prebrzo izdahnula). Dobro dođe ako treba nešto na brzinu pogledati pod jakim i izravnim Sunčevim svjetlom, ne i za nešto više od toga.

Opametili se, pa stavili novi procesor

U LG-ju nisu ponovili propust s G6, pa G7 dolazi opremljen Qualcommovim osmojezgrenim procesorom Snapdragon 845 radnog takta do 2,8 GHz, prisutnim u gotovo svim ovogodišnjim top modelima smartfona. Uz grafički čip Adreno 630 dostupne su dvije konfiguracije: četiri GB RAM-a i 64 GB memorije ili šest GB RAM-a i 128 GB.

Očekivano, G7 ThinQ je sve zadaće odradio pouzdano i brzo, brz, zadovoljavajući odziv, bez zastajkivanja pri pokretanju aplikacija, igranju igara ili multitaskingu. No, kad nešto dulje vrti zahtjevnije aplikacije počinje se zagrijavati, što se postupno širi po cijeloj površini uređaja. Nije bilo alarmantno, ali niti neprimjetno.

Kamere s umjetnom inteligencijom

Jedna od dvije stražnje kamere opremljena je senzorom sa 16 megapiksela, otvorom blende f/1.6 i optičkom stabilizacijom. Druga snima širokokutno (107 stupnjeva), s istim brojem megapiksela u senzoru i otvorom blende f/1.9. Prednja kamera dobila je jači senzor u odnosu na prethodnika, pa sad broji osam MP.

Pri dobrom svjetlu možete dobiti odlične fotografije - jasne, oštre, s puno pojedinosti, bez puno šuma i ugodnim, ne previše zasićenim prikazom boja. Tek pokoja biva preeksponirana i sklona odsjaju. Rezultat je nešto lošiji pri slabijoj rasvjeti, ali i dalje više nego pristojan.

Kako stvari stoje s umjetnom inteligencijom? Pa, općenito govoreći, iznenađujuće dobro iako ima prostora za napredak. Značajka AI Cam automatski prepoznaje scenu koju fotografirate i prilagođava postavke. Softver smješta to što bilježi u ukupno 19 kategorija. Uglavnom pogodi o čemu se radi, nekad i ne. Kao što je slučaj sa svakom tehnologijom koja počiva na strojnom učenju, i ova treba vremena kako bi nakupila dovoljno podataka i radila bolje.

  • +19
LG G7 ThinQ - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Većina fotografija u galeriji s primjerima snimljena je korištenjem te značajke (morate ju uključiti želite li ju koristiti), pa pogledajte sami.

Ako vam ne odgovara da vam stroj određuje postavke za fotografiranje, na raspolaganju je aplikacija s prilično širokim spektrom alata za ručno upravljanje.

Među ostalim alatima kao korisne bih izdvojio način rada Super Bright Camera za noćno snimanje te način rada Portrait koji će malo će zamutiti pozadinu kako bi istakao ono što je u prvom planu. Potonja značajka bolje radi na dvije stražnje kamere nego jednoj prednjoj, ali ukupni dojam može se sažeti u dvije riječi: nije loše.

Zvučnik je iznenađujuće dobar

Zvučnik Boombox je bio poprilično iznenađenje. Još nisam čuo mono zvučnik na pametnom telefonu koji je bio tako glasan i pun kao što je ovaj ugrađen u G7 ThinQ. Pošto koristi cijeli uređaj kao rezonantnu kutiju, rezultat je puno basa za mjerila koja inače vrijede za smartfone. Neće nadmašiti većinu stereo zvučnika, niti vas natjerati na zamjenu Bluetooth zvučnika. Ali ako vam je puštanje glazbe s mobitela fora, G7 je dobar izbor.

Kapacitet baterije je manji nego u prethodnika (3.000 mAh), i to se osjeti pri intenzivnijem korištenju. Računajte na večernja punjenja ili bar dopunjavanja. Uz testni model nije stigao originalni kabel i punjač, pa stoga vrijeme punjenja od nula do sto posto od približno dva sata treba uzeti sa zrnom soli.

G7 ThinQ ne dolazi s najnovijim izdanjem Androida Oreo 8.1, već prethodnim 8.0. Kao što su nas u LG-ju već navikli, njihovo sučelje nije nametljivo i ne odstupa značajno od izvornog iskustva korištenja Androida.

Nema puno bloatwarea, kao ni bespotrebno dupliciranih aplikacija. Oba softvera funkcioniraju bez primjetnih problema. Izostala je ladica za aplikacije, ali možete ju naknadno dodati, kao i uključiti plutajući izbornik s pristupom najčešće korištenim aplikacijama. Always-On se sam aktivira kad rukom ili nečim drugim prođete iznad zaslona.

Trebate li kupiti LG G7 ThinQ?

Južnokorejski proizvođač ponudio je dobro zaokruženi top model pametnog telefona koji se ni po čemu posebno ne ističe, ne riskira i nije smion, ali ima toga što bi vam se moglo svidjeti.

Najjači aduti svakako su vanserijski zaslon i zvučnik te vrlo dobre kamere. S druge strane baterija bi mogla biti bolja, a preživjeli bismo i bez zubića na zaslonu. Izgledom ne plijeni naročito, ali vjerujem kako ćete se na njega moći osloniti još dvije-tri godine.

LG G7 ThinkQ - ključne specifikacije

Dimenzije: 153,2 puta 71,9 puta 7,9 milimetara

Težina: 162 grama

Zaslon: 6,1 inč (15,4 cm), IPS LCD, QHD+, (3.120 puta 1.440 piksela, 564 ppi), 19,5:9, Corning Gorilla 5

Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 845 do 2,8 GHz; Adreno 630

RAM: četiri ili GB Memorija: 64 ili 128 GB (proširivo do 512 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: dvostruka, 16 MP standardnog kuta (f/1.6 ) i 16 MP širokokutna (f/1.9, 107°), PDAF, optička stabilizacija slike, LED bljeskalica, video 2160 p @ 30/60 fps, 1080 p @ 30/60 fps, 720 p @240 fps, HDR, snimanje zvuka stereo 24-bit/192kHz, prepoznavanje lica, HDR, panorama
  • prednja: osam MP, širokokutna (f1.9), video 1.080 p @ 60 fps

Baterija: 3.000 mAh, nezamjenjiva, litij-polimerska, podrška za brzo (Qualcomm Quick Charge 3.0) i bežično punjenje

Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot; Bluetooth 5.0, GPS, A-GPS, USB-C 1.0, USB OTG

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, brzina, kompas, barometar; podrška za DTS-X i Quad DAC; FM radio; otpornost na vodu (IP68)

Operativni sustav: Android Oreo 8.0, u planu je nadogradnja na Android 9.0

Boje: siva, crna, plava, roza

Ustupio: LG Hrvatska