TEHNO RECENZIJA

Isprobali smo novi LG V30, pogledajte kako nam se svidio

01.03.2018 u 07:29

Bionic
Reading

U prošloj godini nije nedostajalo odličnih smartfona u svim kategorijama, no ovaj izdanak južnokorejske tvrtke pretendira ugurati se među pet najboljih

LG V30 jedan je u nizu novih pametnih telefona s operativnim sustavom Android predstavljenih tijekom kolovoza i rujna 2017.

U prošloj godini nije nedostajalo odličnih smartfona u svim kategorijama, no ovaj izdanak južnokorejske tvrtke pretendira ne samo oteti titulu top modela u svom dvorištu već se i ugurati među pet najboljih noviteta koje smo lani imali prilike vidjeti.

U LG-ju su se odlučili na radikalan zaokret u odnosu na dosadašnja izdanja serije V. Najveća promjena u odnosu na modell V20 ogleda se u dvije stavke: izbačen je sekundarni zaslon, a uređaj je dobio izduženiji, profinjeniji i oku značajno ugodniji izgled.

  • +9
LG V30 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Pritom nije izgubio na ergonomičnosti. Naprotiv, dojma sam kako je V30 jedan od najbolje balansiranih i najpristupačnijih pametnih telefona s kojima sam imao posla u zadnje vrijeme. Čak je i čitač otiska prsta razmjerno dobro smješten, iako nisam sretan što je tipka kojom uključujem i isključujem mobitel pozicionirana straga. No, o tome ću prozboriti koju više malo kasnije.

Mobiteli sa zaslonom dijagonale šest inča (15,2 centimetra) u pravilu nisu mali uređaji. V30 u tome nije iznimka: u duljinu mjeri gotovo 152 milimetra, u širinu 75,4 mm, dok je u presjeku tanak 7,3 mm. Unatoč tome, lako ga je držati u ruci i koristiti ga, a sve što trebate lako je dosegnuti kao su vam ruke bar prosječne veličine. Jako je dobro balansiran, ne zamara ruku prilikom duljeg korištenja.

Elegantno i suptilno

Već na prvi pogled kombinacija staklenih ploča i metalnog okvira djeluje vrlo elegantno i suptilno. Dizajn je minimalistički i uglavnom podređen zaslonu, koji prekriva gotovo cijelu prednju površinu uređaja.

Na lijevom bridu naći ćete dvije tipke za regulaciju jačine zvuka, dok je desni rezerviran za ladicu na iglu predviđenu za smještaj kartica SIM i microSD. Sredinom donjeg brida dominira utor za USB-C, kojemu je zdesna smještena rešetka za zvučnik. Na gornjem bridu zdesna je 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice.

Straga ćete u sklopu blago zaobljene staklene ploče u istom redu naći dvije vodoravno položene leće kamere i bljeskalicu. Par centimetara ispod njih je okrugla tipka za uključivanje i isključivanje, koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta (koji se pokazao iznimno brz i pouzdan).

Ispod te tipke je okrugli logotip tvrtke Bang&Olufsen, čije slušalice dolaze u paketu s uređajem. Nije suviše nametljivo izveden, ali moglo se i bez njega.

Leće kamere i tipka dovoljno su udaljene kako bi se mogućnost zabune (i nehotičnog prljanja leće) svela na minimum. Ipak, ideja smještanja tipke za uključivanje na stražnji dio uređaja i dalje mi se čini krajnje nepraktičnom. Srećom, prepoznavanje lica radi besprijekorno i bez aktivacije posebnih dodatnih značajki.

Dizajn s naglaskom na zaslon

Kao što sam već spomenuo, sprijeda je gotovo isključivo zaslon. Obrubi su tu, ali su jedva primjetni čemu pridonosi i zaobljeno staklo na rubovima, a kamera i zvučnik za telefoniranje su zgurani u tanku traku pri samom vrhu uređaja.

Veliki je naglasak dizajna, dakle, stavljen na isticanje zaslona. S pravom jer, rekao bih, V30 se ima čime pohvaliti.

U skladu sa sve prisutnijim trendom, P-OLED FullVision zaslon je omjera 18:9 i nudi 2K razlučivost od 2.880 puta 1.440 piksela. Fantastičan za gledanje filmova i video sadržaja općenito, kao i za igranje. Nudi bogate i žive boje (uz nešto prenaglašenu plavu), odličan kontrast i dubinu te vidljivost iz raznih kutova, u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Uz to, dolazi s podrškom za HDR i Googleovu platformu za virtualnu stvarnost Daydream te konzolu Daydream View, što možete smatrati ulogom u budućnost.

Qualcommov osmojezgreni procesor Snapdragon 835, podržan sa četiri GB RAM-a i grafičkim procesorom Adreno 540, radi izvrsno pri čemu ne zagrijava uređaj znatno ni pod duljim intenzivnijim opterećenjem, bez obzira je li bila riječ o reprodukciji videa, igranju... Nisam primijetio zastajkivanja, smrzavanja, niti bilo kakve druge probleme u radu, a nemam baš običaj zatvarati aplikacije i volim multitasking.

  • +11
LG V30 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Jedna od dvije stražnje kamere ima 16 MP i otvor blende f/1.6, druga širokokutna je 13 MP i otvor blende f/1.9. Obje su prekrivene staklom umjesto plastikom. Daju dobre fotografije ponekad malo umjetnog izgleda. Sprijeda je kamera opremljena senzorom s pet MP, s kojom ćete postići solidne rezultate iako će fotke biti mutnije pri nižoj razini rasvjete.

Obje kamere razmjerno brzo reagiraju i okidaju. Jedino se autofokus pokazao nešto sporijim u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Ljubitelje fotografiranja mobitelom razveselit će obilje raznovrsnih režima rada kamere (manualni, snimanje hrane, uspoređivanje kadrova...), veliki broj filtera i korisnih značajki kao što je Point Zoom, koja omogućava glatko zumiranje.

Punjenje brzo i bežično

Baterija kapaciteta 3.300 mAh bez problema izdrži i cijeli dan intenzivnijeg opterećenja. Za vas koji se pitate što to znači reći ću kako mobitele držim stalno povezane s internetom, često ih koristim za pregled e-pošte i društvenih mreža, a pri testiranju provedem dulje vrijeme gledajući video na YouTubeu i igrajući se.

Za punjenje standardnim punjačem od nula do 100 posto, uz uključeni zrakoplovni način rada, trebalo je proći nešto više od sat i pol. Nije puno gubila u mirovanju ni uz stalno uključenu značajku Always-On. Na žalost, nije više zamjenjiva kao u prethodnim izdanjima, no to je nužan ustupak ako želite vodonepropusan mobitel.

A V30 to jest jer zadovoljava standarde koje postavlja certifikat IP68. Nisam ga uranjao u vodu, ali jesam koristio po kiši i snijegu, bez primjetnih posljedica. Ujedno zadovoljava i prohtjeve vojnog standarda MIL-STD-810G, što znači kako bi trebao biti otporniji na padove i udarce nego što je to slučaj s drugim mobitelima. Ipak, ne preporučam da ga tome namjerno izlažete - ipak je to uređaj od stakla.

V30 dolazi s Hi-Fi sustavom Quad-DAC, pomoću kojeg možete poboljšati kvalitetu zvuka u slušalicama odabirom nekog od unaprijed postavljenih profila i digitalnih filtera, kao i balansirati zvuk u svakoj slušalici.

Uz malo igranja s postavkama možete dobiti znatno mekaniju, topliju i jasniju zvučnu sliku no što ste možda navikli na smartfonima. Rezultati su to bolji što su vaše slušalice i izvor zvuka kvalitetniji, ali razlika je uočljiva već i na običnim video zapisima s YouTubea.

Slušalice B&O Play fora izgledaju, ali su osrednje kvalitete, dosta metalnog zvuka i vrlo mršavog basa.

  • +14
MWC Barcelona 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ništa od Orea, ali ništa zato

V30 isporučuju s operativnim sustavom Android Nougat 7.1.2. Nije riječ o najnovijem izdanju Oreo, ali nisam uvjeren kako je to nužno loša vijest. Da, nećete odmah dobiti sve najnovije značajke, no zato možete iskoristiti to što je Nougat stabilan i bogat iskušanim značajkama.

LG-jevo sučelje je diskretno, pa očekujte prilično standardno iskustvo korištenja Androida. Nema ladice za aplikacije već ćete ih naći sve izlistane na istoj stranici. Predinstalirani softver uglavnom je koristan i ne duplira postojeće popularne aplikacije.

Ima i zgodnih značajki. Recimo, Smart Settings će automatski uključiti određene aplikacije i postavke kad, primjerice, dođete kući ili spojite slušalice kako to ne biste morali stalno ponavljati. Značajka Always-On je nenametljiva i korisna. Nudi pregled osnovnih obavijesti i upravljanje glazbom bez uključivanja mobitela, a i ne troši puno.

Za one koji žale za sekundarnim zaslonom tu je Floating Bar, plutajući izbornik u kojeg možete dodati prečice za brži pristup aplikacijama i značajkama. Po početnim postavkama nije aktivna već ju morate uključiti.

Trebate li kupiti V30?

Tražite li top model pametnog telefona u svakom pogledu dobro zaokruženih karakteristika i performansi, i spremni ste za to nešto dublje posegnuti u džep, vjerujem kako vas V30 neće razočarati.

Elegantan i moćan smartfon nudi sve što se očekuje od perjanice, može sve što će većina vas zatražiti od njega i za očekivati je kako će se dobro držati idućih nekoliko godina, s bonusom u vidu obilja značajki za fotografiranje te podrškom za bežično punjenje i virtualnu stvarnost. Ukratko, poštovanja vrijedan suparnik trenutno najboljima u svijetu Androida.

LG V30 - ključne specifikacije

Dimenzije: 151,7 x 75,4 x 7,3 mm

Težina: 158 grama

Zaslon: 6 inča (15,2 cm), P-OLED, QHD, FullVision, 2.880 puta 1.440 piksela, 538 ppi

Procesori: Qualcomm Snapdragon 835, Adreno 540

RAM: četiri GB

Memorija: 64 GB (proširivo do dva TB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: dvostruka 16 MP standardnog kuta (F1.6 / 71°) / 13 MP širokokutna (F1.9/ 120°), video 1080 p @ 30/60 fps
  • prednja: 5 MP širokokutna (F2.2 / 90°)

Baterija: 3.300 mAh, nezamjenjiva, podrška za brzo (Qualcomm Quick Charge 3.0) i bežično punjenje

Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 5.0 BLE / NFC / USB Type-C 2.0 (3.1)

Senzori i ostalo: otpornost na vodu i prašinu (IP68); MIL-STD 810G; Crystal Clear Lens; 32-bitni Hi-Fi Quad DAC; HDR10; Daydream; Google Assistant; glasovno prepoznavanje; prepoznavanje lica; senzor otiska prsta

Operativni sustav: Android Nougat 7.1.2, UX 6.0 

Boje: crna, srebrna, plava, ljubičasta

Ustupio: LG