ISPROBALI SMO

Xiaomi Redmi S2: Jeftin i nema se čega stidjeti

29.06.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Redmi S2 ne plijeni pažnju izgledom, ali nudi manje-više sve što pristojan pametni telefon nižeg cjenovnog razreda treba imati

Slijedeći obrazac iskušan na više drugih tržišta, kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi i kod nas u ponudu brzo uvodi veći broj smartfona niže i srednje cjenovne kategorije. Tako je nakon modela Redmi 5 na recenziju i u prodaju na domaćem tržištu u kratkom razmaku stigao Redmi S2.

Razlika u cijeni između ova dva modela je stotinjak kuna. Kojem dati prednost? Pa, to dosta ovisi o tome što vam je bitno kod smartfona.

Nenametljiv dizajn

Redmi S2 izgleda kao da je od metala. Ali, izgled vara: za razliku od Redmija 5, kućište mu je u potpunosti od plastike. Nije to nužno loše - bar se ne skliže opasno po glatkim površinama kao što to čini zaobljena staklena Sonyjeva Xperia XZ2 - a i stražnji dio je ugodan na dodir i leži dobro u ruci, iako nije baš mali. No, ako niste ljubitelj plastičnih mobitela, Redmi S2 nije za vas.

  • +9
Xiaomi Redmi S2 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Dizajn je prigušen i nenametljiv. Glatkih ploha i jednostavnih linija, jedino po čemu se Redmi S2 razlikuje od većine drugih pametnih telefona s operativnim sustavom Android je to što kućište ne zatvara zaslon u potpunosti već on pomalo viri van. Pritom nije zaobljen na rubovima već su oni četvrtasti zbog čega je isprva malo neobično držati ga. No, nakon kraćeg vremena sam se naviknuo i prestao to primjećivati.

Izduženi izgled duguje omjeru zaslona 18:9 kakav je postao standardom u top modela, a lagano već počinje dominirati i srednjom te jeftinijom cjenovnom kategorijom.

Na desnom bridu su duža tipka za regulaciju jačine zvuka te tipka za uključivanje i isključivanje uređaja. Sa suprotne strane dočekalo me ugodno iznenađenje: ladica na iglu otkrila je kako u sebe može smjestiti dvije kartice SIM i karticu microSD. Što se mene tiče, to je veliki plus.

Na donjem bridu je utor za microUSB, omeđen s dvije rešetke ispod kojih je samo jedan zvučnik. Gore lijevo ćete naći 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, dok su s desne strane mikrofon i infracrveni port.

Straga, u gornjem lijevom kutu, smještene su dvostruka kamera (ne tako česta u ovom cjenovnom razredu) i LED bljeskalica, dok je okrugli čitač otiska prsta našao po sredini gornje trećine stražnje plohe. Ovo je idealan raspored jer su izgledi kako ćete slučajno pogoditi kameru umjesto čitača otiska prsta vrlo mali.

Prednjom stranom dominira zaslon, koji je gotovo potpuno bez obruba. Pri vrhu je prednja kamera, također s LED bljeskalicom, i mala LED lampica za obavijesti. Tipki nema - sve su riješene softverskim prikazom. Ukupno gledano, riječ o uređaju solidne kvalitete izrade koji neće plijeniti poglede.

  • +23
Xiaomi Redmi S2 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Zaslon može biti i responzivniji

Kao i kod Redmija 5, zaslon nije među jačim adutima. Uz omjer 18:9, ovaj IPS LCD zaslon dijagonale 5,99 inča (15,2 centimetra) nudi HD rezoluciju (1.400 puta 720 piksela). Što je OK s obzirom na cijenu, ali ipak mi se čini da je ta razlučivost za nijansu prevelika za tu veličinu zaslona.

To se neće odraziti naročito na svakodnevno korištenje, pogotovo ako će vam Redmi S2 najviše služiti za surfanje te pregled društvenih mreža i e-pošte. Kontrast, oštrina i prikaz boja su solidni, vidljivost pod izravnim Sunčevim svjetlom prihvatljiva. Mogao bi biti responziviji - povremeno se znalo dogoditi da sam morao čekati na odziv dulje no što sam očekivao. Nije me oduševio, ali može proći.

Nakon što je neko vrijeme bio popularan među srednjostrujašima, osmojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 625 novi život nalazi među jeftinijim modelima. Prokušanom veteranu su uređaji poput Redmija S2 vjerojatno jedna od zadnjih utrka prije no što dođe vrijeme za mirovinu. Slično je i s dvije godine starim grafičkim procesorom Adreno 506.

Uz podršku tri GB radne memorije opisana je hardverska konfiguracija ponudila izvedbu u granicama prihvatljivog. Uglavnom je radio glatko i brzo, ali bilo je povremeno i zapinjanja pri otvaranju aplikacija ili pokretanju nešto zahtjevnijih igara.

Redmi S2 dolazi s 32 GB ugrađene memorije. Možete ju proširiti do 256 GB karticom microSD, što ćete vjerojatno vrlo brzo i učiniti.

Litij-polimerska baterija kapaciteta 3.080 mAh izgurala je po cijeli dan bez potrebe za punjenjem. Napunit ćete ju otprilike do trećine za pola sata, dok za punjenje potpuno praznog mobitela do punog kapaciteta treba odvojiti oko dva sata.

Zvučnik je glasan, ali dosta tanak i metalan. Sa slušalicama Redmi S2 daje puno bolji zvuk. Čitač otiska prsta radio je bez greške.

Veća stražnja kamera opremljena je senzorom s 12 megapiksela i otvorom blende f/2.2 te autofokusom, dok pomoćna nudi pet megapiksela. Podržava snimanje videa razlučivosti 1.080 p na 30 sličica u sekundi. Prednja, pak, dolazi sa 16 MP i otvorom blende f/2.0.

Uz dobro dnevno svjetlo možete napraviti pristojno oštre fotografije s razmjerno puno detalja, koje su nešto slabijeg kontrasta i prigušenijih boja. Uz slabije svjetlo na fotografijama raste razina šuma i zamućenja, naročito kad pokušavate uhvatiti pokret. Isto, manje-više, vrijedi i za prednju kameru, silnim megapikselima usprkos.

Ta je kamera podržana umjetnom inteligencijom koja se aktivira pri korištenu značajki Beautify i Portrait Selfie. Prateća aplikacija, između ostalog, nudi mogućnost namještanja HDR-a, filtere, nekoliko načina snimanja i dosta oskudan ručni način rada, u kojem je moguće namjestiti samo ISO i balans bijele.

Za razliku od Redmija 5, Redmi S2 dolazi s izdanjem 8.1 Oreo operativnog sustava Android, skupa s Xiaomijevim sučeljem MIUI 9. Kao i u Redmiju 5, nemali je broj suvišno dupliciranih aplikacija.

Ponudit će vam neke korisne značajke, poput podrške za dijeljenje zaslona i usporedno korištenje aplikacija, a ima i aplikaciju za sigurnosnu provjeru Security kojom možete provjeriti jeste li negdje pokupili malware, ograničiti korištenje podataka, upravljati baterijom i drugim aplikacijama te počistiti RAM, između ostalog.

Trebate li kupiti Xiaomi Redmi S2?

U kategoriji jeftinijih pametnih telefona Xiaomi Redmi S2 nema se čega postidjeti. Dvostruka stražnja kamera, prednja kamera sa 16 MP i Android 8.1 nisu česta pojava u ovom cjenovnom razredu. Procesor je stariji, ali pouzdan iako dvojim oko toga koliko će dugo još moći držati korak. Osobno nisam fan plastičnih kućišta pa bih prednost dao Redmiju 5, ali neka vas to ne smeta ako uzimate Redmi S2 u obzir za svoj idući smartfon.

Xiaomi Redmi S2 - ključne specifikacije

Dimenzije: 160 puta 77,3 puta 8,1 milimetar

Težina: 170 grama

Zaslon: 5,99 inča (15,2 cm), IPS LCD, HD, 1.440 puta 720, 269 ppi

Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 625, Adreno 605

RAM: tri ili četiri GB Memorija: 32/64 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Kamere:

  • dvostruka stražnja: 12 MP, f/2.2, PDAF + pet MP, žiroskopska elektronska stabilizacija slike, LED bljeskalica; video 1.080 p @ 30 fps; prepoznavanje lica, HDR, panorama
  • prednja: 16 MP, f/2.0, LED bljeskalica, podrška za HDR

Baterija: 3.080 mAh, Li-Po, nezamjenjiva

Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooh 4.2, microUSB 2.0

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, žiroskop, kompas, daljina, brzinomjer; FM radio

Operativni sustav: Android 8.1 Oreo, MIUI 9

Boje: siva, zlatna, roza zlatna

Cijena: od 1.399 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Bijelić d.o.o.