TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo Samsung Galaxy A6, ovo su dojmovi

31.05.2018 u 10:22

Bionic
Reading

Novi Samsungov srednjostrujaš ima sve što mobitel te klase treba imati: dobar zaslon, procesor solidnih performansi i kamere s kojima se može napraviti kvalitetne fotografije

Galaxy A6 novo je Samsungovo srednjostrujaško izdanje, predstavljeno početkom svibnja u paru s nešto većim i bolje opremljenim modelom Galaxy A6+.

Smješten u kućište izrađeno od jednog komada aluminija, Galaxy A6 slijedi trend sve izduženijih pametnih telefona sa sve većom površinom koju sprijeda pokriva zaslon. Blago je zaobljenih rubova, što mu daje mekan izgled, a i dobro dođe ukoliko ga trebate dulje vrijeme nositi u hlačama s drugim mobitelom ili nečim podjednako velikim.

Samsung Galaxy A6 Izvor: Samsung / Autor: Samsung

Na desnom bridu, nešto iznad tipke za uključivanje, naći ćete rešetku za zvučnik. Nesvakidašnje rješenje, iako ne i bez presedana. Na suprotnoj strani nalaze se tipke za regulaciju zvuka te utori za kartice SIM i microSD.

Gornji brid je potpuno čist, dok je donji rezerviran je za utor za microUSB i 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice.

U tom aspektu Galaxy A6 kaska za sve većim brojem smartfona koji nude napredniji USB-C za punjenje i žično slušanje, ali to nije nužno loše samo po sebi. Pitajte prijatelje koji su se odlučili na tu tranziciju koliko im je lako i jednostavno pronaći zamjenu kad zatrebaju napuniti mobitel, a svoj kabel zaborave kod kuće...

Straga su - jedno ispod drugog - kamera, LED bljeskalica i čitač otiska prsta. Oblik leće kamere i čitača se razlikuju, što olakšava snalaženje kad trebate na brzinu doći do čitača kako biste otključali mobitel.

Samom čitaču dao bih ocjenu tri na skali do pet. Nije loš, ali mogao bi biti i brži i precizniji. Isto vrijedi i za prepoznavanje lica.

Sprijeda je još jedno nesvakidašnje rješenje: uz prednju kameru, mikrofon i zvučnik nalazi se i LED bljeskalica. Na žalost, izostavljena je lampica za obavijesti.

Zaslon Infinity proteže se od lijevog do desnog ruba, s dijagonalom dijagonale 5,6 inča (14,2 centimetra), omjera 18,5:9 i razlučivosti HD+ (1.480 puta 720 piksela, 294 ppi).

S druge strane, u Samsungu su se suzdržali od ugradnje trakice pri vrhu zaslona, kakva je sve češće prisutna na pametnim telefonima s operativnim sustavom Android nakon što ju je Apple uveo u uporabu s iPhoneom X.

SAMOLED zaslon drži priključak s razmjerno visokim standardima na koje nas je Samsung navikao zadnjih godina. Možete očekivati dobru razinu oštrine, kontrasta i osvjetljenja te kvalitetnu preglednost iz više kutova. Zgodno je što podržava značajku Always-On, kako ne bi ste morali paliti mobitel svaki put kad, recimo, poželite doznati koliko je sati.

Galaxy A6 pokreću osmojezgreni Qualcommov procesor Exynos 7870 radnog takta do 1,6 GHz i grafička kartica Mali-T830 MP1, uz podršku tri GB RAM-a. Izvedba je bila u granici očekivanog za mobitel te klase. Svakodnevne zadaće poput surfanja i čitanja e-pošte obavljao je glatko, bez zamjetnih poteškoća i pretjeranog zagrijavanja.

Ponekad bi malo zapinjao pri streamingu videa ili igranju zahtjevnijih igara, kao i kad bih ostavio puno aplikacija otvorenih istovremeno na dulje vrijeme. No, nije riječ o nečemu što je zadavalo glavobolje.

Model opremljen s tri GB RAM-a dolazi s 32 GB memorije, što je moguće proširiti do 256 GB korištenjem kartice microSD. Za srednjostrujaša to je prihvatljivo, iako je vrijeme da se i ta letvica počne pomicati na više.

Za razliku od modela A6+ s kojim je stigao u paru, Galaxy A6 ima i sprijeda i straga po jednu kameru. Obje su opremljene senzorima s po 16 megapiksela i, što je već rjeđe, bljeskalicama.

  • +17
Samsung Galaxy A6 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

S obje možete napraviti dosta čiste i jasne fotografije s razmjerno vjernom reprodukcijom boja i pojedinosti kad na raspolaganju imate povoljnu rasvjetu. Kad to nije slučaj javlja se više šuma (pogotovo noću) i zamućenja, a ponekad će fotografije biti i preeksponirane.

Baterija kapaciteta 3.000 mAh je solidno izdržljiva. Ako je baš ne gazite intenzivno izgurat će dan do dan i pol bez punjenja. Treba joj nešto ispod dva sata za punjenje od nule do punog kapaciteta.

Što se softvera tiče, Galaxy A6 nudi Android 8.0 Oreo, uz ponešto siromašnije Samsungovo sučelje Experience u odnosu na Galaxy S9. Uz uobičajeni set Googleovih i Samsungovih aplikacija (među kojima valja izdvojiti Game Laucher i alate za multitasking) prisutan je i paket Microsoftovih.

Trebate li kupiti Galaxy A6?

Dopadljiv Samsungov srednjostrujaš ima sve što mobitel te klase treba imati: dobar zaslon (iako ponešto skromnije rezolucije), procesor solidnih performansi i kamere s kojima se može napraviti kvalitetne fotografije. Ne vjerujem kako će se naći puno onih kojima će bljeskalica za prednju kameru biti presudno važna pri odluci o kupovini, ali bi mnogima moglo biti privlačno to što ima dva oblika biometrijske zaštite.

Samsung Galaxy A6 - ključne specifikacije

Dimenzije: 149,9 puta 70,8 puta 7,7 milimetara

Zaslon: 5,6 inča (14,2 cm) Super AMOLED, HD+ (1.480 puta 720 piksela, 294 ppi), Always-On

Procesori: osmojezgreni Exynos 7870 do 1,6 GHz, Mali-T830 MP1

RAM: tri GB

Memorija: 32 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 16 MP, f/1.7, PDAF, LED bljeskalica; 1.080 p @ 30 fps, HDR, prepoznavanje lica, panorama, fokus na dodir
  • prednja: 16 MP, f/1.9, LED bljeskalica

Baterija: 3.000 mAh, Li-ion, nezamjenjiva

Povezivanje: microUSB 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE (Cat 6), Bluetooth 4.2, NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, blizina, kompas; A-GPS; FM radio; Dolby Atmos

Operativni sustav: Android Oreo 8, Samsung Experience 9

Boje: crna, plava, ljubičasta, zlatna

Ustupio: Samsung