TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo Redmi 5: Solidan i dobro uravnotežen srednjostrujaš

04.06.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Redmi 5 je vrlo solidan smartfon srednje cjenovne kategorije. Kad dobije Android Oreo, nudit će sasvim dobar omjer cijene i kvalitete. Naročito ako pritom malo srede i svoje softversko sučelje

Kineska tvrtka Xiaomi već dulje vrijeme nudi veliki broj cjenovno pristupačnijih pametnih telefona koji bi sad - nakon što je osječka tvrtka Bijelić postala ovlašteni distributer za Hrvatsku, Srbiju, Austriju, Crnu Goru i Sloveniju - napokon mogli lakše naći put do domaćih kupaca.

Jedan od njih je i Redmi 5, model predstavljen u prosincu prošle godine. Dizajn uređaja nije naročito maštovit, ali nije ni puka kopija skupljih pametnih telefona.

  • +21
Xiaomi Redmi 5 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kućište - izrađeno od aluminija i metala - izduženo je kako bi u njega stao zaslon omjera 18:9. Kvalitetno je, bez primjetnih propusta i podbačaja u izradi.

Redmi 5 dobro leži u ruci, lijepo balansiran i nije prevelik za korištenje jednom rukom. Nije naročito sklizak, a ni stražnja strana mobitela nije prevelik magnet za masne otiske prstiju, iako sam stekao dojam kako bi mogla biti podložna ogrebotinama.

S desne strane su tipke za uključivanje i regulaciju zvuka, s lijeve ladica za kartice SIM, odnosno microSD. Na vrhu su 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, sekundarni mikrofon i infracrveni odašiljač za daljinski upravljač, dok ćete na dnu naći utor za microUSB i dvije rešetke za zvučnik, iako je u uređaj ugrađen samo jedan.

Stražnja kamera smještena je pri vrhu po sredini. Lagano viri van. Ispod nje su LED bljeskalica i čitač otiska prsta, jedan od boljih koje sam imao prilike probati u klasi srednjostrujaša. Sprijeda su kamera, LED bljeskalica, LED lampica za obavijesti i set senzora.

Zaslon nije jača strana

IPS LCD zaslon dijagonale 5,7 inča (14,4 centimetra) nudi HD razlučivost (1.440 puta 720 piksela). Ta je rezolucija prihvatljiva za cjenovni razred u kojem se Redmi 5 nalazi, ali sam zaslon nije među njegovim jačim adutima. Prikaz boja je dobar, no prigušen i dosta blijed. Kontrast i oštrina su zadovoljavajući. Pod izravnim svjetlom odsjaj je prilično jak, što mobitel pokušava kompenzirati automatskim namještanjem razine osvjetljenja. Dobro je pregledan iz raznih kutova. OK je, ali ima i boljih za te novce.

Redmi 5 opremljen je jednom stražnjom kamerom sa senzorom s 12 megapiksela i otvorom blende f/2.2 te prednjom kamerom s pet MP i LED bljeskalicom.

Uz dobru rasvjetu i povoljne uvjete fotografije su, rekao bih, prilično dobre za smartfona srednjostrujaša: razmjerno oštre, s visokom razinom prikaza pojedinosti. Kvaliteta, na žalost, radikalno pada u uvjetima lošije rasvjete. Fotografije postaju zrnatije, s više šuma. Ima tu puno prostora za poboljšanje.

  • +18
Xiaomi Redmi 5 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Vrlo dobar procesor, solidna baterija

Qualcommov procesor Snapdragon 450, u ovom izdanju podržan s tri GB RAM-a, odlično je odradio sve što sam od njega zatražio. Vrlo je brzo otvarao i zatvarao aplikacije te se prebacivao iz jedne u drugu, nosio se s intenzivnim multitaskingom te pokretao i vrtio igre bez zamjetnih problema.

Model pristigao na testiranje imao je 32 GB memorije, što je moguće proširiti do 128 GB karticom microSD ako ste voljni odreći se druge kartice SIM. Postoji i model sa četiri GB RAM-a i 64 GB memorije, ali nije dostupan na hrvatskom tržištu gdje će u ponudi biti i uređaj sa dva GB RAM-a i 16 GB memorije. Potonje mi se čini iznimno skromnim, ali moguće je kako će biti dovoljno za manje zahtjevne korisnike.

Baterija kapaciteta 3.300 mAh izdržala je bez punjenja po cijeli dan intenzivnijeg korištenja. Očekivano, potrošnja bi porasla pri gledanju videa i igranju igara, ali se odlično nosila s višesatnom reprodukcijom zvuka. Poslušao sam otprilike pola audioknjige na putu bez potrebe za dopunjavanjem, surfajući i čitajući e-poštu usput. Nije bilo potrebe da posegnem za nekim od nekoliko režima rada namijenjenih štednji baterije. Na žalost, brzo punjenje nije podržano pa očekujte kako će punjenje od nula do sto posto trajati barem dva sata.

Mono zvučnik glasan, ali ne i visoke kvalitete. Zvuk se distorzira već pri blagom pojačavanju. Redmi 5 ne dolazi sa slušalicama, tako da ćete ih morati nabaviti zasebno.

Ništa od Orea

Pomalo neugodno iznenađenje je to što Xiaomi ovaj mobitel isporučuje s Androidom 7.1.2 Nougat umjesto novijeg 8 Oreo. Nadogradnja na izdanje 8.1 najavljena je za zadnji kvartal ove godine, pa imajte to na umu prilikom odlučivanja o kupovini.

Ako ga niste dosad koristili i pobornik ste 'čistijeg' izdanja Android, na sučelje MIUI 9.0 ćete se trebati naviknuti jer ima ponešto drukčiju logiku od uobičajene i nema česte značajke poput, primjerice, ladice za aplikacije. Više aplikacija su bespotrebno duplicirane, što nije pohvalno kad na raspolaganju imamo razmjerno malo memorije za pohranu.

No, i operativni sustav i sučelje radili su glatko i bez zastoja, a nude i korisne značajke poput mogućnosti dijeljenja zaslona i pretvaranja mobitela u daljinski upravljač, posebnih postavki za slušalice te prečica do često korištenih aplikacija. Zanimljivo, postoji i mogućnost slanja povratnih informacija o bugovima i drugim problemima.

Trebate li kupiti Redmi 5?

Redmi 5 Vrlo solidan smartfon srednje cjenovne kategorije kojemu nemam što ozbiljnije prigovoriti niti u jednom ključnom aspektu. Zaslon i kamere su OK, procesor je vrlo dobar, baterija više no zadovoljavajuće izdržljiva. Kad dobije Oreo, nudit će sasvim dobar omjer cijene i kvalitete.

Xiaomi Redmi 5 - ključne specifikacije

Dimenzije: 151,8 puta 72,8 puta 7,7 milimetara

Težina: 157 grama

Zaslon: 5,7 inča (14,4 cm) IPS LCD, HD (1.480 puta 720 piksela, 282 ppi), 18:9, zaštitno staklo Gorilla 2.5D

Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 450 do 1,8 GHz, Adreno 506

RAM: dva/tri GB

Memorija: 16/32 GB (proširivo do 128 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 12 MP, f/2.2, PDAF, LED bljeskalica; 1.080/720 p @ 30 fps
  • prednja: pet MP, bljeskalica

Baterija: 3.300 mAh, Li-Po, nezamjenjiva

Povezivanje: microUSB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 4.2, IR, USB OTG

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, blizina, kompas; A-GPS; FM radio

Operativni sustav: Android 7.1.2 Nougat, MIUI 9

Boje: crna, plava, zlatna

Cijena: od 1.299 kuna

Ustupio: Bijelić d.o.o.