TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo Sonyjev bežični zvučnik koji je u sretnijim vremenima spreman za party na plaži

21.12.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Ovaj će vam zvučnik odgovarati ako volite glazbu s izraženim basom i tražite uređaj s izdržljivom baterijom koji možete koristiti na otvorenom bez puno razmišljanja

Ako bih trebao opisati Sonyjev prijenosni Bluetooth zvučnik SRS-XB33 u jednoj rečenici, ona bi glasila otprilike ovako: spreman za žestok party, ali nema kamo.

Naime, ovo je zvučnik osmišljen i opremljen za neka sretnija vremena, u kojima s hrpom drugih ljudi plešemo na bazenu ili plaži uz glasnu glazbu sve dok ne padnemo s nogu.

Lagan je (teži tek nešto više od jednog kilograma), ali to mu nije ni jedina, niti glavna prednost. Pri dizajniranju se manje razmišljalo o estetici (iako nije neprivlačan, naprotiv), više o robusnosti i izdržljivosti.

Tako je SRS-XB33 prilično jednostavan za korištenje i glatko se spaja s drugim uređajima, ali nema podršku za mikrofon ili glasovno upravljanje digitalne oosbne pomoćnike, ali je otporan na vodu (IP67) – uključujući i slanu - prašinu i pad s visine do 80 centimetara. Drugim riječima, predviđen je za korištenje u uvjetima u kojima bi ogromna većina uređaja te kategorije vrlo brzo ispustila dušu.

Pošto je prosinac, i k tome još pandemijski, uvjeti za isprobavanje kako bi se doista ponašao u takvim okolnostima nisu bili baš idealni. Ipak, kvaliteta izrade je na visokoj razini, a dobro je podnio i nešto nepažljivije (pa i grublje) rukovanje.

Uključena LED rasvjeta

Na gornjem je dijelu traka s tipkama za uključivanje/isključivanje, regulaciju jačine zvuka, povezivanje Bluetoothom i Live Sound, značajku poboljšanja zvuka, kao i odašiljač za povezivanje NFC-om.

  • +4
Bežični zvučnik Sony SRS-XB33 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Uz njih su i lampice koje pokazuju je li uređaj uključen i puni li se, je li Bluetooth povezan te jesu li Live Sound i štedljivi način rada Stamina aktivni. Uključite li Staminu produljit ćete trajanje baterije, ali će nestati dobar dio basa i druge funkcionalnosti.

Tipke dobro reagiraju na pritisak, ali mi se čini kako bi moglo biti zahtjevno pokušati ih napipati napamet u mraku. Iako, jednom kad naučite njihov raspored to vjerojatno neće predstavljati naročito velik problem.

Veći dio uređaja čini rešetka za zvučnik, koja ga u potpunosti obavija. S lijeve i desne strane je omeđena trakama s LED rasvjetom, a ista je prisutna i u središnjem dijelu.

Ako vam se ne sviđa kako je namještena po početnim postavkama možete to promijeniti putem jedne od dvije besplatne prateće aplikacije (Music Center i Fiestable). Zvučnik možete koristiti i bez njih, iako Music Center nudi zanimljive dodatne mogućnosti namještanja zvuka, poput primjerice ekvilajzera.

Straga, s desne strane, pod plastičnim poklopcem su utori za USB-C (za punjenje) i USB-A (za povezivanje smartfona kako bi ga mogli napuniti) te tri tipke: Battery, Party i St. Pair.

Pritisnete li prvu, dobit ćete informaciju o stanju popunjenosti kapaciteta baterije. Druga aktivira Party Connect (značajku za bežično povezivanje s drugim zvučnicima), a treća uparivanje s drugim zvučnicima.

Koristeći Party Connect moguće ga je povezati i s drugim bežičnim zvučnicima (navodno do 100 modela) kako bi dobili stvarni stereo zvuk.

Oslanja se na dvije plitke gumene nogice koje će ga stabilizirati ako se zaljulja.

Kako zvuči SRS-XB33?

Pa, prilično dobro za bežični zvučnik te veličine i težine. Sposoban je proizvesti vrlo glasan zvuk, moćnog i punog basa, za koji vjerujem kako bi se odlično čuo i na otvorenom.

Visoki i srednji tonovi su u određenoj mjeri podređeni basu kad ga pojačate do maksimuma. Na nižim razinama ta razlika postaje jedva primjetna. Ni u jednom trenutku ne dolazi do distorzije zvuka, iako će vjerojatno biti preporučljivo izbjegavati dulje slušanje na najjače ako želite izvući maksimum iz baterije.

U Sonyju tvrde kako SRS-XB33 može izdržati do 24 sata reprodukcije, što zvuči impresivno, ali vjerojatno nije izvedivo ako koristite većinu značajki koje ga čine posebnim.

Ostavite li, recimo, uključene značajke Live Sound i Extreme Bass, skupa s uključenom rasvjetom, baterija će se brže trošiti.

Općenito, stekao sam dojam kako je Live Sound bolje ostaviti isključenom pri tišoj reprodukciji jer nema osjetne razlike u kvaliteti reprodukcije, a uključiti pri glasnijoj kad je ta razlika izraženija.

Trebate li kupiti Sony SRS-XB33?

U nekim drugim vremenima SRS-XB33 bio bi odličan izbor za novogodišnji tulum s ekipom. Ali, to ne znači kako se ne možete već sad pripremiti za plažu ili bazen.

Ovaj će vam zvučnik odgovarati ako volite glazbu s izraženim basom i tražite uređaj s izdržljivom baterijom koji možete koristiti na otvorenom bez puno razmišljanja, a da vam pritom izgled nije naročito važan.

Trebate li pametni zvučnik, potražite nešto drugo.

Sony SRS-XB33 – ključne specifikacije

Dimenzije: 246 puta 97 puta 106 milimetara

Težina: 1,1 kg

Zvučnik: X-Balanced, bočni pasivni hladnjaci

Frekvencijski raspon: 20 Hz - 20.000 Hz; 2,4 GHz

Podržani koderi/dekoderi: SBC, AAC, LDAC

Povezivanje: Bluetooth 5.0, NFC; USB-C, USB-a

Baterija: punjiva, trajanje do 24 sata

Ostalo: otporan na slanu i slatku vodu (IP67), prašinu i udarce; odgovaranje na pozive

Ustupio: Sony

Cijena: 1.199 kuna