TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Zvučnik koji štiti privatnost: Isprobali smo Sonos One S

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 07.12.2020 10:16
  • Objavljeno 07.12.2020 u 10:16
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Tražite li kvalitetan kućni zvučnik koji možete povezati s internetom i koji neće pratiti svaku vašu riječ, a pritom dobro izgleda, ne morate puno razmišljati, ali...

Sonos One SL minimalistički je dizajniran zvučnik. Dostupan u bijelom ili crnom izdanju, njegovom površinom dominira rešetka koja ga gotovo u potpunosti obavija.

Na gornjem dijelu su kontrole za upravljanje reprodukcijom i glasnoćom zvuka, kao i LED lampica koja pokazuje je li povezan s mrežom. Kontrole i lampicu moguće je deaktivirati, odnosno isključiti u pratećoj aplikaciji.

Straga je tipka za bežično povezivanje putem Wi-Fi-ja i utor za žično povezivanje putem etherneta. Na struju ćete ga spojiti pomoću utora smještenog na donjem dijelu uređaja.

Zvuči nepraktično, ali zahvaljujući prilično domišljatom dizajnerskom rješenju - uopće nije. Kabel nije naročito dugačak, stoga ćete ga trebati smjestiti razmjerno blizu utičnice.

  • +5
  • +2

Sonos One SL

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

One SL neutralnog je izgleda, s nenametljivim Sonosovim logotipom pri gornjem dijelu uređaja. Vjerujem kako će se bez problema uklopiti u većinu okruženja u kojima bi se mogao naći.

Težina i značajke

Bijeli model pristigao na recenziju čini se razmjerno otpornim na otiske prstiju i druge slične vrste prljavštine, ali bi prašina i razne tekućine - kakve se mogu naći u, recimo, kuhinji - mogle biti problem.

Kompaktan je i lako prenosiv, iako ne i lagan - s 1,85 kilograma teži je i od nemalog broja laptopa. Ipak, kako nema bateriju, vjerojatno ga nećete puno premještati s jedne lokacije na drugu.

Po čemu se onda razlikuje od prethodnog modela One? Pa po onome što - nema. Naime u One SL nisu ugrađeni digitalni glasovno upravljani pomoćnici i stalno uključen mikrofon koji prati što govorite.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nekima to neće odgovarati jer su navikli koristiti pametne zvučnike za izdavanje glasovnih zapovijedi i komunikaciju sa softverom kao što je Amazonova Alexa ili Googleov Assistant.

Iako One SL to ne može, to ne znači da mu nisu posve dostupni. Naime razmjerno jednostavno ga je povezati putem prateće aplikacije s pametnim zvučnikom koji podržava digitalne osobne pomoćnike i onda ih koristiti u paru kao stereo zvučnike. Naravno, to znači da ćete morati iskeširati više novca, ali ako vam to nije prepreka ili ako već imate takav zvučnik...

Vjerujem kako će biti i onih koji će prigrliti One SL upravo zbog toga što nema ugrađen hardver i softver koji mogu stalno pratiti što govorite (a to prečesto rade bez znanja i dozvole vlasnika).

Sonosov zvučnik za povezivanje koristi bluetooth i Wi-Fi. Na bluetooth ne računajte puno jer služi isključivo za pripremu uređaja za rad. Postavljanje i povezivanje prošli su glatko, a postupak je prilično jednostavan.

Ali Wi-Fi je slaba točka ovog inače odličnog zvučnika. Ne zbog problema u radu - jer ih tijekom testiranja nisam uočio - već zbog toga što je One SL praktično beskoristan ako vaša mreža Wi-Fi nije dostupna ili funkcionalna zbog bilo kojeg razloga.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Tijekom testiranja koristio sam One SL isključivo kao samostalan zvučnik, povezujući ga s pametnim telefonom s operativnim sustavom Android i kućnom mrežom Wi-Fi.

Napominjem ovo zato što nisam bio u prilici isprobati jednu od njegovih zanimljivijih značajki, zasad dostupnu samo za uređaje s operativnim sustavom iOS. Riječ je o značajki Trueplay, koja analizira okruženje u kojem se zvučnik nalazi i po tome namješta zvuk. Kako bi to bilo moguće, morate hodati po prostoriji mašući smartfonom gore-dolje.

One SL je izrazito glasan zvučnik koji emitira dobro zaokružen i ugodan zvuk punog i izraženog basa, ponešto prigušenih visokotonaca, jasnih vokala, bez distorzije i kad je pojačan do kraja. Popunit će bez problema kvalitetnim zvukom i veće prostorije.

Može pronaći audiozapise lokalno pohranjene na vašem pametnom telefonu i reproducirati ih te se povezati s velikim brojem servisa za streaming glazbe i internetskih radija. Izbor hrvatskih radijskih postaja je, doduše, vrlo ograničen - ima ih manje od deset u ponudi.

Prateća aplikacija također nudi mogućnost ograničenja maksimalne razine zvuka i alate za roditeljski nadzor, pregled nedavno odslušanih sadržaja te ekvilajzere za basove i visokotonce, između ostalog.

Trebate li kupiti Sonos One SL?

Tražite li kvalitetan kućni zvučnik koji možete povezati s internetom i koji neće pratiti svaku vašu riječ, a pritom dobro izgleda, ne morate puno razmišljati - One SL je dobar izbor. Isto vrijedi ako želite nadopuniti ili proširiti postojeći pametni zvučni sustav.

Ali ako ne želite biti ovisni o Wi-Fiju i stalno biti blizu utičnice, trebate razmotriti nabavku nekog drugog zvučnika.

Sonos One SL - ključne specifikacije

Veličina: 161,45, puta 119,7 puta 119,7 milimetara

Težina: 1,85 kilograma

Pojačala: dva Class-D, jedan visokotonac, jedan mid-woofer

Operativni sustavi: Android, iOS

Ostalo: podrška za servise za streaming glazbe, Apple AirPlay 2

Cijena: od 1.480,51 (Nabava.net)

Ustupio: Ascomm

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!