TEHNO RECENZIJE

[FOTO/VIDEO] Sony ZV-1: Kompaktna kamera za videoblogere koja bi se mogla svidjeti i drugima

14.12.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Nova Sonyjeva digitalna kamera cilja na vrlo usku tržišnu nišu, ali ima potencijala iskoračiti i izvan nje

Sony ZV-1 je kompaktna kamera sa senzorom veličine jednog inča (2,54 centimetra) i 20 megapiksela, fiksnim lećama 24-70 milimetara (ekvivalent f/1.8-2.8), novim direkcijskim mikrofonom i LCD zaslonom osjetljivim na dodir.

Prva te vrste iz serije RX100, namijenjena je primarno onima koji žele raditi videoblogove (vlogove). Ali poslužit će i kao kompaktni fotoaparat za one koji namjeravati snimati i fotografije i video, i pritom ne nositi dvije kamere sa sobom.

Također, čini se kao dobar korak između pametnog telefona i prave bezzrcalne kamere.

  • +13
Sony ZV-1 i Sony GP-VPT 2BT Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kućište je plastično, s ponešto metala oko leća za dodatnu zaštitu, i nije otporno na vremenske (ne)prilike. Ovo nije GoPro pa imajte to na umu.

Kućište je ergonomski malo neobično riješeno, ali nakon nekog vremena sam se naviknuo i prestao to primjećivati.

S desne strane ima manju dršku koja dobro dođe pri snimanju iz ruke, kako s objektivom okrenutim prema van, tako i pri autoportretima.

Kako je riječ o laganoj kameri (nešto ispod 300 grama), koja bi gotovo mogla stati u džep hlača, ne čudi što je tipke za upravljanje lako dohvatiti i njima upravljati. Iako, treba reći kako su male, što bi moglo predstavljati ponešto problema ljudima s većim rukama, odnosno prstima.

Stražnjom stranom dominira zaslon djelomično osjetljiv na dodir koji je, zahvaljujući ugrađenoj šarci, moguće okretati kako bi poslužio kao tražilo i sučelje za upravljanje uređajem u raznim načinima snimanja. Kad je zatvoren, kamera je isključena.

Mimo zaslona ZV-1 nema drugo tražilo. Zaslon je moguće koristiti za postavljanje praćenja fokusa, ne i za pristup izbornicima. Kako biste pristupili njima, morate koristiti kotačić za upravljanje s tipkom za potvrdu, smješten na desnoj strani, što nije najbolje rješenje.

Kotačić za upravljanje ujedno je jedini način na koji namjestiti ekspoziciju i otvor blende. Uz njega su još tipke za funkcije (aktivira izbornik na zaslonu), izbornik, reprodukciju, brisanje i C2.

Ulazi za mikrofon, HDMI i USB za punjenje su na desnom bridu. Nažalost, nema audio ulaza za slušalice, a i USB je microUSB, ne USB-C. Stoga se pripremite na nešto sporije punjenje i nabavite više baterija ako se spremate na dulje snimanje jer jedna neće potrajati dulje od sat vremena pri najvećoj rezoluciji.

Baterija i memorijska kartica dijele isti otvor na dnu uređaja. Na gornjoj plohi su tipke za uključivanje/isključivanje, biranje načina rada, snimanje fotografija i videa, zumiranje i tipka C1, kao i mikrofon te utor za zaštitu mikrofona od vjetra. Taj je utor moguće koristiti i za vanjsku bljeskalicu (s obzirom da ZV-1 nema ugrađenu), stroboskop i dodatne leće.

Ugrađena zaštita za mikrofon smanjit će pozadinsku buku vjetra dok snimate video na otvorenom, ali također zaklanja tipku za uključivanje/isključivanje.

Tipke C1 i C2 moguće je programirati sukladno vašim potrebama i željama. Po početnim postavkama nude značajku Background Defocus (zamućivanje pozadine) i način rada Product Showcase (automatski fokus na proizvod koji snimate).

Puno mogućnosti na raspolaganju

ZV-1 snima u razlučivosti 4K do 30 sličica u sekundi i punoj HD razlučivosti do 120 sličica u sekundi. Kvaliteta snimki je izvrsna. Imaju visoku razinu pojedinosti, odličan prikaz boja, zamućivanje pozadine teče glatko, praćenje očiju i lica radi besprijekorno.

Autofokus je odličan, a možete se osloniti i na inteligentni način rada koji će automatski postaviti kameru za snimanje u danim okolnostima.

Jedna od najvećih prednosti ove kamere je to što omogućava namještanje setova postavki, koje potom možete aktivirati kad vam zatrebaju. Ali tu su i značajke koje će, recimo, ukloniti nesavršenosti s kože, automatski mijenjati ekspoziciju kako bi vaše lice bilo dobro osvijetljeno...

Na raspolaganju je niz načina rada za posebne namjene, kao što su makro (snimanje iz blizine), gourmet (snimanje hrane), pet (smanjuje zamućenje pri snimanju u pokretu), noćni...

Praktičan i koristan stativ

Stativ/držač GP-VPT 2BT, također pristigao na recenziju, omogućava upravljanje funkcijama kao što su snimanje i zumiranje na daljinu.

Moguće ga je koristiti i kao držač s daljinskim upravljačem, što je prilično praktično poželite li snimati sebe, a nemate nikog pri ruci tko bi vam pomogao.

Na raspolaganju su tipke za snimanje fotografije i videa, zumiranje i tipka C1, kao i tipka pomoću koje možete zaključati kontrole kako ne biste nehotice počeli snimati prije no što za to dođe vrijeme.

Stativ omogućava rotaciju i postavljanje nagiba za snimanje, kao i povezivanje s kamerom putem Bluetootha. Prilično je praktičan i koristan, ali treba ga nabaviti zasebno.

Uz Bluetooth, kamera ZV-1 podržava povezivanje Wi-Fijem, kao i prateće aplikacije za pametne telefone Sony Imaging Edge.

Trebate li kupiti kameru Sony ZV-1?

Sony ZV-1 je uređaj koji cilja na vrlo usku skupinu korisnika, ali može i te kako dobro poslužiti i drugima. Kompaktan je, lagan, jednostavan za korištenje i s velikim brojem korisnih značajki, odnosno načina rada.

Fotografije i videozapisi su odlični, autofokus radi izvrsno. Zaslon uglavnom radi dobro iako bi mogao biti responzivniji i svjetliji.

Također, cijena koju za nju treba platiti nije mala. Dobro bi došao veći kut snimanja, kao i aktivna stabilizacija slike.

Sony ZV-1 - ključne specifikacije

Dimenzije: 6 puta 10,6 puta 4,3 centimetra

Težina: 294,8 grama

Senzor: CMOS 1'' BSI, 20 MP

Leće: 24-70 mm (ekvivalentne f/1.8-2.8)

ISO: 80-12800

Zum: 2,9 x

Stabilizacija: optička

Zaslon: LCD, zglobni, osjetljiv na dodir, tri inča (7,6 inča), razlučivost 921.600 točaka

Mikrofon: direkcijski, za zaštitom od vjetra

Memorijska kartica: SDXC (UHS-I)

Video: 4K/30p, 1080p/120p

Povezivanje: microHDMI, microUSB, Bluetooth, Wi-Fi

Cijena:

  • ZV-1: 6800 kuna (Sony)
  • GP-VPT 2BT: 1572 kune (Sony)

Ustupio: Sony